23948sdkhjf

Stölder av Rambilar har ökat kraftigt

Antalet stulna Dodge Ram har ökat kraftigt under året. Merparten av bilarna återfinns aldrig och Polisen menar att de förs ut ur landet.

Statistik från Larmtjänst visar att antalet efterlysta Dodge Ram har ökat. Mellan 1 januari och 28 november har 77 bilar blivit efterlysta. Samma period förra året var det enbart 15 stycken. Flest efterlysningar har gjorts i polisregion Stockholm med 27 stycken.

– Bilarna kostar mellan 800 000 och 1,6 miljoner kronor. Vi ser inte heller att stölderna minskar, säger Monica Krüger, inspektör på gränspolisen region Stockholm, i en kommentar.

Det är framförallt i Stockholms län som stölderna har ökat. Då få bilar återfinns är det ett tecken på att de förs ut ur Sverige. Monica Krüger säger att man inom Polisen bland annat har ett nära samarbete med försäkringsbolagen. 

– Men vi vet också att tjuvarna använder sig av olika metoder för att komma in i bilarna och stjäla dem och göra det svårare att spåra dem.

Hon påpekar att bilar av denna typ normalt är försedda med trackers eller gps-puckar. Något som gör att man kan se var bilen finns. Kriminella är dock medvetna om detta och vet också var spårarna sitter och tar därför bort dem.

Ett tips som Polisen ger är att man kan installera fler dolda trackers i bilarna. För att blockera nyckelns signal ska man ha den i ett skyddsfodral, förvaringsbox eller en plåtlåda.

– Vi tycker det är viktigt att informera ägarna om att brotten sker och vad de själva kan göra för att minska risken att drabbas. Se till att larmet är på högsta volym och får du information om att bilen precis har blivit stulen, ring 112 säger, Monica Krüger.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078