23948sdkhjf

Bilglastalanger ska lockas med ny internutbildning

Ryds Bilglas startar nytt lärlingsprogram för att mota kompetensbristen i grind.

Kompetensbristen är påtaglig på många håll inom fordonsbranschen.  

Ryds Bilglas behov av arbetskraft gör att de nu startar ett nytt lärlingsprogram där det erbjuds utbildning och handledning för den som vill lära sig yrket.

Det är ett pilotprojekt som genomförs i Stockholm och de fyra första antagna lärlingarna handleds av Hasse Åhnström på en verkstad i Huddinge.

– Att utbilda medarbetare internt öppnar upp för möjligheten att rekrytera talanger som saknar tidigare erfarenhet och som en del i vår ökade satsning på jämställdhet ser vi här möjligheter att attrahera fler kvinnor till en annars mansdominerad bransch, säger Fredrik Karlsson, Sverigechef på Ryds Bilglas i ett pressmeddelande.

Tindra Kolberg är en av de antagna lärlingarna och har med sig ett bilintresse hemifrån tack vare en pappa som arbetat som bilmekaniker. 

– Upplägget under lärlingsperioden innebär att man får utföra många moment själv under handledning vilket gör att man lär sig snabbt. Under handledningen finns också utrymme för att man kan få göra fel och då kunna lära sig av sina misstag, vilket också bidrar till att man lär sig snabbare, säger Tindra Kolberg.

Leder till ett yrkesbevis 

Programmet sträcker sig över 18 månader och innehåller både praktiska och teoretiska moment, och följer en utbildningsplan som bygger på Ryds Bilglas gemensamma arbetssätt. Efter en gemensam inledande introduktionsperiod i Huddinge kommer lärlingarna att få jobb på olika verkstäder i Stockholm. Vid två tillfällen under programmet får lärlingen göra delprov inför yrkesprovet som avslutar utbildningen och lärlingen erhåller sitt yrkesbevis.

Källa: Ryds Bilglas

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078