23948sdkhjf

Vätgas är framtiden tror Volvo

Volvo vill fortsätta forska på en framtid med vätgas. Därför startar de nu två doktorandstipendier som ska forska på förbränningsmotorer med vätgas som framdrivningsmedel.

Volvokoncernen forskar inom olika framdrivningstekniker som en del av deras mål att nå nettonollutsläpp av växthusgaser till 2040.

– Vi tror att framtiden kommer att kräva olika tekniker och applikationer för att möta våra kunders behov och miljökrav. Det är därför vi har en tredelad strategi. Vi ser förbränningsmotorn som drivs med förnybara bränslen, exempelvis grön vätgas, som ytterligare en högintressant lösning som vi just nu testar i våra motorlabb och provfordon, säger Lars Stenqvist, Chief Technology Officer Volvokoncernen.

Företaget menar att man upprättar det här stipendiet för att förbränningsmotorer inte endast ska hamna i skuggan av battericellsteknik. Detta på grund av en minskad offentlig finansiering och ett minskat intresse hos studenter. Något även rektorerna på Chalmers tekniska högskola och Lunds tekniska högskola understryker.

– Sedan några år har anslag till forskning om förbränningsmotorer minskat och nationella kompetenscenter försvunnit. Men för att bidra till minskat beroende av fossilbaserade bränslen och samtidigt öka tillväxten för svenska företag behöver vi stark utbildning och forskning kring framtidens motorteknologier, i nära samarbete mellan industri och akademi. Vätgas från överskottsel är ett exempel på område där vi tillsammans har chans att åstadkomma ett tekniksprång till nytta för klimatet, säger Annika Olsson, rektor vid Lunds tekniska högskola.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094