23948sdkhjf

Svag marknad håller i sig

Den svaga marknaden inom bilhandeln håller i sig. Ändå ökade nyregistreringarna både bland personbilar och lätta lastbilar. Det visar de senaste siffrorna från Mobility Sweden.

Under årets första månad ökade antalet nyregistrerade personbilar med 17,6 procent. Totalt registrerades 17 164 personbilar. Trots ökningen är det enligt Mobility Sweden omkring sju procent lägre än snittet för januari de senaste fem åren. Andelen elbilar minskade jämfört med samma period förra året. Dessa uppgick i år till 29 procent vilket är att jämföra med 2023 då siffran landade på 39 procent. Mobility Sweden skriver att det är företagen som håller i gång personbilsmarkanden och elektrifieringen. De står för sju av tio nyregistreringar, samt åtta av tio elbilar under januari månad.

– Det är för tidigt att dra för stora slutsatser efter årets första inledande månad, men den långsiktiga trenden med en iskall privatmarknad för elbilar håller i sig. Här behövs styrmedel från regeringen för att återigen få fart på marknaden, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden, i ett uttalande.

Det gick bra även för lätta lastbilar med 2 690 nyregistreringar, en ökning med 14 procent jämfört med samma period förra året. Av dessa fordon var omkring 27 procent eldrivna. Mobility Sweden säger att andelen el går att förklara med en förbättrad leveransförmåga från orderböckerna. Samtidigt minskade andelen tunga lastbilar. Enbart 349 nyregistreringar gjordes under januari. Förra året landade siffran på 455, en minskning med cirka 23 procent.

Bussar ökade från 48 stycken till 58. Av dessa var fyra eldrivna.

– Tunga lastbilar hade ett starkt år 2023 och nu förväntas en viss inbromsning kopplat till konjunkturen. Därför välkomnar vi regeringens beslut om att stärka omställningen genom klimatpremien där nu även gasfordon ingår. Vi hoppas också att regeringen når framgång i diskussionerna med EU om skatteundantaget för biogas som är ett viktigt segment, säger Sofia Linder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078