23948sdkhjf

Så blir Ford F-150 godkänd i Sverige

Hedin US Motor är officiell distributör av Ford F-150 i Europa. Men att få den ikoniska modellen att rulla på vår kontinent är inget som görs i en handvändning.

Nu avslöjas vad som krävs för att göra Ford F-150 redo för en svensk registreringsskylt.

Arbetet görs i en specialbyggd verkstad på hamnområdet i tyska Bremerhaven. Homologeringsprocessen har granskats och godkänts av enheten Special Imports på Ford Europa, för att säkerställa att alla kvalitetskrav som gäller för Ford-bilar uppfylls.

– Det första som händer när bilen rullar in på homologeringsverkstaden är att navigatorn plockas ut och förses med helt ny mjukvara. Vi har behövt sätta ihop helt ny mjukvara och utveckla egna metoder för att ladda in den i bilen, eftersom Ford inte gör den här bilen för europeiska marknaden, berättar Jens Olofsson, produktchef för Ford F-150 på Hedin US Motors, som är den officiella importören och distributören av F-150 i Europa i ett pressmeddelande.

Även bilens lyktor och belysning behöver förändras. Nya lampor, till exempel dimljus bak, måste monteras och på F-150 Raptor installeras en särskild breddmarkeringsbelysning. 

Elsystemen i en bil i dag är komplexa vilket gör att ett lampbyte blir komplicerat. Att göra förändringar bland elkablar kan ge allvarliga konsekvenser för bilens säkerhetssystem och sensorer om man inte kopplar kablaget rätt.

– Det går så klart rent praktiskt att bara dra en sladd från närmsta eltillförsel till lampan man vill sätta in, men gör man det är det väldigt stor risk att man orsakar elfel eller att bilen börjar ge massa felsignaler för att den inte känner igen strömspänningarna. I värsta fall kan det göra att vitala funktioner slås ut, berättar Jens Olofsson.

Alla F-150 måste även underredesbehandlas för att stå emot vårt vinterklimat.

Alla delar som byts ut, läggs till eller förändras bokförs i komponentregistret så att en mekaniker vet vilka reservdelar som hör till den, oavsett om det är delar från originalbyggnationen eller homologeringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078