23948sdkhjf

Byte av belysning kapade kostnader med nästan hälften

Att ha rätt belysning på verkstaden och bilhallen kan ha betydelse inte bara för personalens välbefinnande, utan även för företagets plånbok. Det kunde Tage Rejmes bil ta fasta på när de bytte ut sina armaturer.

Tage Rejmes bil säljer och servar bilar samt är auktoriserad verkstad och återförsäljare för Volvo lastvagnar. Med 24 driftställen på 15 orter är energikostnaderna för belysning på deras anläggningar en viktig del att ha med i företagets kostnadsberäkningar. Roger Bergehed, fastighetsansvarig för koncernen, säger i en kommentar att de arbetar mycket med energibesparing och tar upp deras 50 år gamla lastbilsverkstad i Norrköping som exempel. Under halvseklet verkstaden funnits har belysningen bara bytts ut en gång.

– Armaturerna gav allt sämre ljus samtidigt som lysrören nu fasats ut. Vi vet också att vi genom att byta till modern belysning kan spara väldigt mycket energi, säger han.

Valet blev att byta till nya armaturer och kalkylen visade att de med ny armatur kunde gå ned i antalet till hundra stycken ... Leif Knutsson, montör Aspdahls Elektriska

Att byta ut armaturerna föll på Aspdahls Elektriska och Elektroskandia som under flera år har haft ett nära samarbete. Tillsammans tog de fram förslag på vilka armaturer som skulle sitta i den 2 500 kvadratmeter stora anläggningen, samt ljusberäkning och en kalkyl över hur mycket energi som kunde sparas. Det togs även fram en jämförelse på vilken skillnad det skulle bli med nya armaturer och om man skulle byta till LED-ljusrör.

– Valet blev att byta till nya armaturer och kalkylen visade att de med ny armatur kunde gå ned i antalet till hundra stycken och få bättre ljus samtidigt som energibesparingen skulle bli hela 46 procent, säger Leif Knutsson, montör på Aspdahls Elektriska.

Roger Bergehed säger att de blev väldigt nöjda med resultatet då de fick bättre ljus men även sparar mycket energi. Efter verkstaden i Norrköping står andra anläggningar i koncernen på tur för att få ny belysning. Bland annat deras bilverkstad i Linköping samt en lastbilstvätt i Rejmes.

– Det är definitivt en win-win att byta till ny belysning. Vi har ganska många fastigheter och verkstäder och vi betar nu av dem vartefter och byter ut belysningen, ofta i samband med att vi gör ombyggnationer. Nu närmast är det bland annat bilverkstaden i Norrköping.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125