23948sdkhjf

Många brister hos däckfirmor

I samband med förra säsongens byte till vinterdäck kontrollerade Skatteverket flertalet däckverkstäder. Resultatet blev att flertalet hade olika typer av felaktigheter.

Skatteverket kontrollerade 269 däckfirmor runt om i Sverige i och med att fordonsägare bytte till vinterdäck förra året. Av de kontrollerade företagen fick 47 procent betala kontrollavgifter på en sammanlagd summa om 1,6 miljoner kronor då det fanns brister i personalliggare eller kassaregister. Myndigheten förklarar att flertalet företag som arbetar med däckservice måste ha kassaregister där all försäljning registreras. Kunderna ska också alltid erbjudas kvitto. Till det måste företagen även ha personalliggare där de som jobbar på anläggningen ska vara inskrivna.

– I kontrollerna har vi upptäckt att all försäljning inte har registrerats i kassaregistret och att personer som arbetat i däckföretaget inte varit inskrivna i personalliggaren. I några fall har vi funnit personer som enbart haft ersättning från Försäkringskassan och ingen lön, säger Christoffer Blomqvist, Skatteverkets samordnare för däckkontrollen, i ett uttalande.

Skatteverket förklarar att de gör kontroller för att motverka osund konkurrens och kriminalitet i arbetslivet. Bristerna som har hittats kan sträcka sig från fusk med skatten till fel som uppstått på grund av missförstånd eller okunskap. Om myndigheten skulle misstänka att intäkter och löner inte redovisats korrekt inleds en skatteutredning. När det finns misstanke om felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen skickas också underrättelser till andra myndigheter.

– De flesta däckföretag vill göra och gör rätt men många företag utsätts ändå för osund konkurrens eftersom vissa företag inte följer reglerna. Som kund ska du alltid begära kvitto, det visar att försäljningen har registrerats i kassan, och du ska fundera över om priset är rimligt. Med ett för lågt pris finns det inte utrymme för avtalsenliga löner, skatter eller sociala avgifter, säger Christoffer Blomqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156