23948sdkhjf

Tredubbling av antalet mutor

Antalet åtal rörande mutor har ökat de senaste åren. En bransch som drabbats är transport- och fordonsbranschen.

Sverige är förhållandevis förskonat från korruption och muthärvor. En ny sammanställning från Institutet mot mutor, IMM, visar dock att antalet mutbrott där åtal väckts nästan har tredubblats på tre år. Under förra året väcktes 96 åtal vilket går att jämföras med 2020 då siffran landade på 38. Flest mutbrott fanns inom transport- och fordonsrelaterade verksamheter med 11 av 34 mutbrottsdomar. Det rör bland annat trafikskolor och bilbesiktningar.

– Att antalet åtal stigit så kraftigt i Sverige på senare år visar att medvetenheten kring frågor som rör mutor och korruption faktiskt ökar i samhället, säger Parul Sharma, tillförordnad generalsekreterare på IMM, i en kommentar.

Förra året skrev Motormagasinet om att Polisen, Transportstyrelsen och Fordonsbesiktningsbranscen intensifierade sitt arbete för att minska korruptionen. Något som visade sig vara ett lyckokast. En rutin som besiktningsbranschen infört är att fotografera alla fordon som kommer in för att säkerställa att det är rätt fordon som besiktigas. Utöver det genomförs kvalitetskontroller av besiktningsteknikernas individuella arbete.

– Samarbetet med Fordonsbesiktningsbranschen är ett mycket bra exempel på effektivt brottsförebyggande där branschen tar ansvar för att vidta åtgärder baserat på vår input från den Nationella Anti-korruptionsgruppens arbete i utredning av dessa brott. Tillsammans kan vi stoppa falska besiktningar och fall av korruption, säger Thomas Palmberg, polis och strategiskt ansvarig för det korruptionsförebyggande arbetet vid NOA.

En ny form av bedrägeri som dykt de senaste åren är dock av en annan art och därmed svårare att komma åt för polis och besiktningsbransch.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125