23948sdkhjf

Plattformarnas framväxt – framtiden för fordonsbranschen

I takt med att biltillverkarna centraliserar sin verksamhet har konceptet att använda en enda plattform och identiska komponenter för olika fordonsmodeller blivit standard inom fordonsindustrin. Idag omfattar övergången till plattformar även de tjänster som erbjuds kunderna. Det nya landskapet kräver mjukvarulösningar som är flexibla, smarta och framför allt öppna.

För att skapa lönsamhet har biltillverkare i alla tider försökt få ut så mycket som möjligt av sina investeringar i chassin, motorer och mekaniska delar genom att återanvända dem i nya modeller. På liknande sätt har även olika biltillverkare samarbetat med varandra genom att dela tekniska komponenter, trots att de egentligen är konkurrenter.

Från standardiserad produktion…

Som ett resultat har delade komponenter blivit vanligare. Under flera decennier har konsumenterna sett samma komponenter, om än inte samma karossdesign, i många olika bilmärken. Denna trend ökar i takt med att biltillverkarna fortsätter att centralisera sina verksamheter. Resultatet är att varje bilmärke använder identiska komponenter och gemensamma plattformar, men riktar sig till olika marknader.

Detta tillvägagångssätt kommer med största sannolikhet att fortsätta, framför allt med tanke på de enorma investeringar som krävs för att klara övergången till elfordon. Redan nu ser vi att vissa nya tillverkare mer liknar karosserispecialister, eftersom de köper hela plattformar från etablerade tillverkare och därmed snabbare får tillbaka sina investeringar.

…till standardiserad kundupplevelse

Standardiseringen hos biltillverkarna handlar inte längre bara om teknik. Även deras varumärksimage anpassas för att stärka kundlojaliteten. I den traditionella återförsäljarbaserade modellen var kundlojaliteten ofta knuten till de personliga relationerna som återförsäljarnas personal skapade med kunderna. Men med den digitala teknikens framväxt har biltillverkarna nu i stället insett att de kan interagera direkt med kunderna på egen hand.

Detta har gjort att många biltillverkare arbetar med att skapa en så enhetlig kundupplevelse som möjligt. Även om det mänskliga elementet hos återförsäljarna alltid kommer att vara viktigt, blir standardiseringen hos varumärkena allt vanligare. Till exempel kan kunderna nu boka servicetider via tillverkarens webbplats på vilken verkstad som helst i hela landet.

Även om standardisering kan verka enkel, innebär den en digital revolution för biltillverkarna. När dessa nya serviceprocesser introduceras för återförsäljarna, måste de också skapa kopplingar till alla de olika system som används av återförsäljarna ute i landet. Framför allt måste de säkerställa att kommunikationen mellan deras plattformar och de lokala återförsäljarnas DMS (Dealer Management System) fungerar smidigt.

Integration mellan olika aktörers system en nödvändighet

DMS-systemen, som utgör kärnan i återförsäljarnas verksamhet, måste helt enkelt utvecklas för att kunna erbjuda nya funktioner som enkelt kan integreras med tillverkarnas. Eftersom många återförsäljare idag representerar flera olika bilmärken, är integreringen av tillverkarnas verktyg avgörande och håller redan nu på att omforma distributionssektorn. Även övergången till molnbaserade DMS-system kommer att vara viktig, eftersom det erbjuder moderna, flexibla och öppna lösningar som tar bort behovet av kostsam infrastruktur och komplicerade uppgraderingar.

Återförsäljarna står, precis som tillverkarna, inför en våg av centralisering, särskilt på en global nivå. Återförsäljarna måste kunna förlita sig på att mjukvaruleverantörerna kan stödja deras internationella expansion. Här handlar det inte bara om att översätta användargränssnitt; här krävs omfattande, strategiska lösningar som tar hänsyn till de komplexa redovisnings-, skatte- och lagkrav som är unika för varje ny marknad.

Nextlane Platform – fordonsbranschens ekosystem för mjukvara

Nextlane har strategiskt anpassat sig till branschens centralisering genom att utveckla ett ekosystem för mjukvara som är helt öppet, även för konkurrenter. Målet är att möta marknadens krav på flexibilitet och samtidigt minska kundernas behov av integrationsprojekt, vilka ofta är mycket kostsamma och tidskrävande.

Återförsäljarnas marknad genomgår en stor förändring och blir alltmer centraliserad, internationell och flermärkesbaserad. Detta leder till ett ökat behov av flexibilitet, något som Nextlane anammat. Syftet med Nextlane Platform är att erbjuda inbyggd integration med tredjepartsleverantörer, vilket gör det lättare att koppla samman Nextlanes olika mjukvaror och partnerlösningar.

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078