Värmländska 125-åringen sitter i världens lastbilar
Albin Components kuggar sitter i både motorer och växellådor. Till det producerar de splines och PTO:er, en akronym för ”power take off”. Ett kraftuttag som monteras och ansluts utanpå motorn. Därefter kan motorn driva PTO:n som i sin tur kan driva exempelvis en trumma på en cementlastbil.
I år firar Albin Components 125 år och det är ett tag sedan grundaren Lars Albin Larsson fick patent på en kolvpump och byggde den fabrik där de tillverkades. Företaget kom senare att även börja tillverka båtar samt motorer till dessa. I dag är de dock specialiserade på kugghjul samt komponenter till motorer och växellådor. Som exempelvis PTO:erna.
Hållfasthet spelar stor roll i den här branschen. Här är det väldigt hårda krav på toleranser. Johan Berglund
Johan Berglund, Albin Components nytillträdde vd, jobbade som marknads- och försäljningschef i ett par år innan den nya rollen. Han har en bakgrund inom stålindustrin och säger att han har tagit med sig en förståelse för stål därifrån.
– Hållfasthet spelar stor roll i den här branschen. Här är det väldigt hårda krav på toleranser, vi pratar plus minus ett µ, säger han till Motormagasinet.
Precis som många andra företag påverkade pandemin och Rysslands invasionskrig i Ukraina företaget. Johan Berglund säger att de inte sticker under stolen med att det har varit ett antal utmanande år för dem. Kostnaderna ökade under 2021 och 2022, något som slog hårt mot företaget. Han menar att det också är mer eller mindre omöjligt att föra vidare de kostnaderna till sina slutkunder.
– Vi sitter i fasta avtal med fasta priser under ett visst antal år. Det har varit en tuff utmaning och det har tagit lång tid att förhandla om avtal och få nya på plats. Vi fick kostnadsökningar på 20 till 25 procent. Men nu känner vi att vi är på rätt spår och ser positivt på framtiden. Nu väntar vi bara på att volymerna kommer tillbaka eftersom det är en volymbransch.
En av ljuspunkterna är ett projekt de har med Daimler där Albin Components ska ta över alla PTO-leveranser. Johan Berglund säger att det är ett projekt de har arbetat med under många år.
– Vi kan kalla det version 2.0 av deras PTO:er. De kommer fasa ut version ett och ersätta dem med den nya. Vi producerar redan till dem men kommer gå upp till hundra procent från och med andra kvartalet.
Han säger att produkten som de utvecklat tillsammans med den tyska tillverkaren är något som de är väldigt stolta över. Hos Albin Components har man under en lång tid byggt upp monteringsutrustning för att kunna optimera tillverkningen.
– Det har varit ett väldigt stort projekt för oss.
Det är dock inte bara Daimler som deras produkter sitter i. Albin Components kan skryta med att deras delar får Volvos, Scanias, Renaults och Macks lastbilar att rulla på vägarna. Till det levererar de även till komponenttillverkare som Allison Transmission, som Motormagasinet tidigare har skrivit om. Kugghjulen hamnar inte heller bara i lastbilar. Johan Berglund förklarar att då grundmotorn hos tillverkarna är densamma finns de även i bussar och entreprenadmaskiner. Anledningen är de stora kostnaderna för att utveckla en motor. Något som kan gå på miljarder.
– Tillverkaren utvecklar en motor, då använder de den till lastbilarna eftersom det är den stora volymen. Men samma motor går in i bussarna och de kan använda den till grävmaskiner och hjullastare. Grundmotorn är densamma, det sker bara modifikationer för de olika slutapplikationerna. Skillnaden mellan en lastbilsmotor och en hjulgrävare är kanske 20 procent.
Vi har bra villkor för våra anställda. Det finns ett miljötänk. De bitarna hoppas jag värderas. Johan Berglund
Även om kugghjulen i sig inte har ändrats särskilt mycket under årens lopp har tillverkningsmöjligheterna gjort det. Johan Berglund säger också att kraven i dag är högre än tidigare. Något som gjort att kugghjulen har blivit energieffektivare och låter mindre. Alla kugghjul är dessutom unika för respektive lastbilstillverkare. Kuggprofilen och storlek är specialanpassat för just den motor den ska sitta i.
– Sedan är de snarlika. Men det finns inga standardkugg så du kan säga jag vill ha 10 000 kugg a. Det är unika artikelnummer på varje.
Albin Components har ett ansvar att leverera reservdelar upp till 15 år efter att de har slutat tillverkas i serieproduktion. Samtidigt har kugghjulen en sådan kvalitet att de inte ska slitas ut under motorns livslängd. Johan Berglund säger att man mer eller mindre behöver kasta in en skiftnyckel i motorn för att de ska gå sönder. Han tror och hoppas att deras kunder värderar kvalitetstänket och att all produktion sker i Sverige.
– Vi använder ren el, det är korta transporter och vi har bra villkor för våra anställda. Det finns ett miljötänk. De bitarna hoppas jag värderas.