23948sdkhjf

Ny processteknologi minskar friktionsförlusterna i mekaniska systemNy processteknologi minskar friktionsförlusterna i mekaniska system

Applied Nano Surfaces är en avknoppning från forskning som skett vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och man jobbar idag med ett halvt dussin stora utvecklingsprojekt hos fordonstillverkare och tier-1 leverantörer, där man har kunnat påvisa avsevärda friktionsförbättringar ibland annat motorkomponenter som till exempel cylinderfoder.
Fouriertransform investerar nu cirka 9 miljoner kronor genom en riktad nyemission i Applied Nano Surfaces Sweden AB, Uppsala, som har utvecklat den innovativa processteknologien som minskar friktionsförlusterna i mekaniska system.
Fouriertransform deltar i nyemissionen tillsammans med övriga nuvarande ägare, bland annat Sjätte AP-Fonden. Efter emissionen blir Fouriertransform den enskilt störste ägaren.
- Applied Nano Surfaces och dess teknik för friktionsminimering ligger i vårt investeringsfokus genom att tekniken bidrar till minskade CO2-utsläpp. Bolaget har kunnat knyta till sig stora utvecklingskunder och genom vår investering vill vi nu säkerställa kommersialiseringen hos dessa kunder och bidra till att framgångsrikt bearbeta bolagets stora adresserbara marknad, säger Per Nordberg, VD för Fouriertransform.
Bolaget Applied Nano Surfaces Sweden AB startades 2007 och har idag sex anställda. Det tillskjutna kapitalet kommer att användas för att fortsätta att driva kommersialiseringen av processteknologin mot nyckelkunder.
-Det är mycket glädjande att vi har kunnat få in Fouriertransform som stor ägare i denna fas då vi vill växla upp vårt samarbete med nyckelkunder och bredda marknadsbearbetningen mot andra lovande applikationsområden. Fouriertransform ger oss en stabil och långsiktig ägarbild, något som är en förutsättning för att lyckas i vår industri, säger Mattias Karls, VD för Applied Nano Surfaces Sweden AB.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063