23948sdkhjf

Svenska Peugeot anmälda för misstänkt konkurrensbrottSvenska Peugeot anmälda för misstänkt konkurrensbrott

Allt längre och villkorade garantier på nya personbilar riskerar att sätta konkurrensen ur spel. Det menar Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, genom sin ordförande Christer Liljenberg.
Nyligen anmälde SBF Peugeots svenska generalagent, K W Bruun, till Konkurrensverket för misstänkt överträdelse av innevarande konkurrensreglering för motorfordonseftermarknaden.
-Enligt vår tolkning av vad som är tillåtet och inte tillåtet enligt den konkurrensregleringen som gäller inom EU efter 1 juni 2010, är detta en klar överträdelse som KW Bruun gör sig skyldig till. Detta genom att villkora den förlängda motorgarantin att endast gälla om bilens service utförts på en Peugeot-auktoriserad verkstad, menar Christer Liljenberg.
I sin anmälan till Konkurrensverket skriver bildelsgrossisternas branschorganisation:
Sveriges Bildelsgrossisters Förening har noterat att K W Bruun Autoimport AB, generalagent för Peugeot i Sverige, bryter mot EU-kommissionens tilläggsriktlinjer för vertikal begränsning i avtal om försäljning och reparation av motorfordon och om återförsäljning av reservdelar till motorfordon (2010/C/138/05).
K W Bruun Autoimport AB villkorar, för att den förlängda motorgarantin skall gälla är att bilen alltid skall servas hos en auktoriserad Peugeotverkstad i Sverige. Detta är en tydlig överträdelse mot punkterna 60 och 69 i EU-kommissionens tilläggsriktlinjer (2010/C/138/05).
Dessutom påstår man i sin broschyr att Peugeot-verkstaden alltid monterar originaldelar. Eftersom auktoriserade nätverk bara är tvingade att köpa 30% av sitt reservdelsbehov inom biltillverkarens nätverk är ju detta sannolikt i sig en uppmaning för att skrämma det auktoriserade verkstadsnätverket.
Vi yrkar därför på att KKV och / eller EU-kommissionen ålägger K W Bruun Autoimport AB att följa gällande lagstiftning och omedelbart upphöra med krav om att service skall ske i Peugeots auktoriserade nätverk för att motorgarantin skall gälla.
Christer Liljenberg berättar att sedan tidigare står Kia, Subaru och BMW under bevakning från Konkurrensverket. Enligt KKV:s tidigare granskning av garantivillkor vid nybilsförsäljning misstänks de bryta mot det regelverk som finns.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064