23948sdkhjf

Audi A1 kommer med fyrhjulsdrift

Audi gör quattrofamiljen komplett. Audi A1 som nyligen fick fem stjärnor i Euro NCAP:s säkerhetstest börjar snart serieproduceras med fyrhjulsdrift. quattro är en av Audis hörnstenar och det innovativa systemet med permanent fyrhjulsdrift blir nu ännu bättre med nya modeller och ny teknologi.
1980 lanserade Audi konceptet quattro och idag finns fyrhjulsdriften att få till samtliga Audimodeller från A3 och uppåt. I samband med Parismässan i höstas offentliggjordes planer på att också införa den permanenta fyrhjulsdriften i den lilla premiumkompaktklassen. Något som nu blir verklighet när Audi A1 börjar produceras med drift på alla fyra hjul.
Den yngsta medlemmen i den stora quattrofamiljen använder teknologi som är lik den som används i A3- och TT-modellerna. Kärnan är en elektroniskt styrd, hydrauliskt manövrerad flerlamellkoppling placerad framför bakaxeln för optimal fördelning av vikt. Inuti finns ett paket med lameller som roterar i ett oljebad. Under normal körning skickar kopplingen största delen av motorns kraft till framhjulen. Om den främre axeln tappar greppet, kan kopplingen direkt överföra vridmoment till bakaxeln genom att pressa samman lamellpaketet. En tryckbehållare hjälper den elektriska pumpen att utarbeta nödvändiga oljetryck.
Nuvarande fordonspark från Audi innehåller mer än 120 olika quattrovarianter, där många modeller erbjuds exklusivt med fyrhjulsdrift. Från 1980 till slutet av 2010 har Audi producerat omkring 3,7 miljoner bilar med quattro och ingenjörerna har redan flera idéer för framtiden. En av dessa är en elektrisk quattro, en hybrid där framaxeln drivs av en förbränningsmotor och en elmotor där bakaxeln är helt eldriven. Denna teknik ger Audi en enastående position inför framtidens bilproduktion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111