23948sdkhjf

Regeringen föreslår 30 dagars betalningstid på fakturor

Regeringen har överlämnat en proposition till riksdagen som innehåller förslag som syftar till att motverka sena betalningar och långa avtalade betalningstider i näringslivet. Genom att betalningar sker snabbare och i tid kan företagens finansierings- och administrationskostnader minska, förutsättningarna för en sund konkurrens förbättras och i förlängningen samhällsekonomiska vinster uppnås. Förslagen genomför ett nytt EU-direktiv om bekämpande av sena betalningar vid handelstransaktioner, som ska vara genomfört i svensk rätt senast den 16 mars 2013.
I propositionen föreslås i huvudsak följande.

En fordran på betalning för en vara eller tjänst ska betalas senast 30 dagar efter det att borgenären har framställt krav på betalning. I förhållanden mellan näringsidkare får en längre betalningstid gälla endast om borgenären uttryckligen har godkänt det. Om det är en myndighet eller ett annat offentligt organ som är betalningsskyldig kan man inte avtala om en längre betalningstid. Regleringen hindrar inte att parterna kan komma överens om avbetalningsplaner.
En borgenär som drabbas av sen betalning ska alltid ha rätt till kompensation i form av en förseningsersättning om 450 kronor. Rätten till sådan ersättning ska i princip inte kunna avtalas bort.
Borgenärens rätt till dröjsmålsränta ska inte kunna avtalas bort.
Myndigheter och andra offentliga organ ska vid en sen betalning alltid vara skyldiga att betala minst den lagstadgade dröjsmålsräntan.
Förslagen föreslås träda i kraft den 16 mars 2013.

Utdrag ur ledare Motor-Magasinet nr 40-2012:

När det går dåligt för storföretagen vidtar de olika åtgärder, inte bara genom att varsla personal, utan även åtgärder som hotar småföretagens likviditet. Storföretagen har förlängt betalningstiderna mot sina underleverantörer till 60 till 120 dagar. På detta sätt har miljarder kronor i likviditet flyttats från små och medelstora företag till storföretagen. Det har fått tre socialdemokratiska riksdagsledamöter att via en motion kräva att regeringen vidtar åtgärder. Tidigare i år kom en statlig utredning med förslag om max 60 dagars betalningstid men med frivillighet, alltså om leverantören accepterar längre betalningstid kan betalningstiden som nu vara hur lång som helst. Inslaget av frivillighet gör att förslaget är fullständigt tandlöstt. I Tyskland har man infört en lag om max 30 dagars betalningstid utan frivillighetsklausuler. Kan Tyskland så kan Sverige, tycker motionärerna. De pekar dessutom på att staten inte precis uppträder juste mot småföretagarna. Företagare tvingas ofta betala in 25 procent i moms innan de själva fått betalt av de stora företagen. På det här sättet använder till och med staten de små företagen som finansiär. Nu aviseras dock en proposition om 30 dagars betalningstid i näringslivet. Småföretagen har alltså möjligheter att fortsätta växa, men det finns en rad hot som kan sätta käppar i hjulet.

Olle Holm
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063