23948sdkhjf

Nya körkortsregler införs den 19 januari 2013


Från och med den 19 januari 2013 införs nya körkortsregler. De nya reglerna innebär bland annat att åldersgränsen höjs för att få köra effektstarka motorcyklar. Dessutom höjs åldersgränserna för att få köra lastbil och buss för den som inte är yrkesförare. Samtidigt blir det möjligt att köra tyngre fordonskombinationer med B-körkort.

Genom de nya svenska bestämmelserna införs reglerna i det tredje körkortsdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/126/EG av den 20 december 2006 om körkort).

Syftet bakom de nya reglerna är en ökad harmonisering av körkortsreglerna inom EU vilket gör det lättare att röra sig och arbeta inom EU, en ökad dokumentsäkerhet och en ökad trafiksäkerhet. Motsvarande regler införs samtidigt i hela EU.

Det införs bland annat en delvis ny indelning av körkortspliktiga fordon i behörigheter och vissa nya ålderskrav för körkort. Principen om så kallat stegvist tillträde till tyngre och mer motorstarka fordon förstärks.

För lastbil och buss införs nya körkortsbehörigheterna C1, C1E, D1 och D1E. Behörighet att köra buss eller lastbil ska förnyas vart femte år för att fortsätta att gälla och i samband med det ställs krav på att vissa medicinska krav ska uppfyllas.

Det införs också en ny motorcykelbehörighet A2, liksom en möjlighet att få framföra tyngre släp än tidigare med B-körkort (så kallad utökad B-behörighet) efter ett körprov.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083