23948sdkhjf

Arbetsmiljöverket inspekterar lackeringsarbete

Industriell lackering kan innebära både exponering för hälsofarliga ämnen och explosionsrisk. Just nu pågår inspektioner av industrier och verkstäder, där lackeringsarbete utförs. Arbetsmiljöverket undersöker hur arbetsgivarna i samverkan med arbetstagarna hanterar sina risker. Drygt 200 inspektionsbesök planeras i åtta län i Mellansverige i år och nästa år.
Lackering förekommer inom ett flertal branscher; ibland är det den huvudsakliga verksamheten, ibland som en del inom ett större företag. Man arbetar med olika slags färger och lösningsmedel. Vissa färger innehåller allergiframkallande härdplaster, som kräver utbildning och läkarundersökning för att få hanteras. Blästring av gods som ska lackeras kan damma rejält. Då krävs god ventilation och fungerande skyddsutrustning.

Inspektörerna undersöker framför allt:

Processventilationen vid olika arbetsstationer samt allmänventilation
Om skyddsutrustningen finns, håller måttet och förvaras på rätt sätt
Om utrustning finns för ögon-/nöddusch och för att släcka eventuell brand
Hur kemiska och ergonomiska risker identifieras och förebyggs
− Det är kolossalt viktigt att man ute på företagen har gedigen kunskap om hur explosiv atmosfär uppstår och hur det förebyggs, säger arbetsmiljöinspektör Ulla Sernelius. En explosion i en sådan här miljö kan få förödande följder. Därför ställs krav på speciella dokument, som visar om riksbedömningen gjorts enligt reglerna.

Hög explosionsrisk uppstår vid användning av vätskor innehållande lösningsmedel och pulver för elektrostatisk lackering. Kunskap måste finnas om de hälsorisker som finns för såväl hud som andningsvägar och hur man skyddar sig.

− Tyvärr har vi upptäckt att många företag inte är med i någon branschförening. Därifrån finns stor hjälp att få för att göra arbetsplatsen säker.

De vanligaste bristerna som upptäckts hittills vid inspektioner rör undermålig skyddsutrustning, andningsskydd och nöddusch samt ventilation.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063