23948sdkhjf

Nya gruvekipage från Scania

De första fordonen av de totalt 400 ekipage som Scania ska leverera till Peab har nu börjat rulla på vägarna runt Northland Resources nyöppnade gruva i närheten av Pajala. Scanias leveranser av lastbilar ingår i ett helhetsåtagande som sträcker sig fram till 2021 där allt från finansiering till förarutbildning ingår.
− Avtalet med Peab är en framgång för vår satsning på att möta gruvindustrins höga krav på helhetslösningar. Scania levererar inte bara produktionsutrustning, dvs. fordon, utan även tjänster som är optimerade för kostnadseffektiva, tunga transporter i dygnet-runt-trafik, säger Björn Winblad, vd för Scanias affärsenhet Mining.

Fordonsekipagen ska användas för transporter av järnmalmskoncentrat från Northland Resources gruva i Kaunisvaara till omlastningsstationen till Malmbanan i Svappavaara, en sträcka på 16 mil. Transporterna utförs av Peabs dotterbolag Clifftons 24,8 meter långa och 90 ton tunga lastbilsekipage.

Fordonen är specialbyggda för uppgiften av påbyggaren Eksjö Maskin & Truck, släptillverkaren Parator och Scania. Hela ekipaget består av en fyraxlig Scania R 730 som drar en 3-axlig dolly och ett 3-axligt släp. 12-tonsaxlar och luftfjädring på dolly och trailer är standardkomponenter från Scania.

Totalvikten på det aktuella ekipaget är 90 ton och lastförmågan är 63,8 ton, vilket har möjliggjorts genom att Trafikverket har beviljat tillstånd att överskrida den högsta tillåtna fordonsvikten 60 ton. Fordonen är förberedda för en tänkbar utveckling mot tyngre ekipage, främst för transporter inom gruvområdena. En kombination bestående av dragbil, trailer, dolly och trailer får en sammanlagd totalvikt på upp till 117 ton med en nyttolast på upp till 84 ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078