23948sdkhjf

Varje reservdel uppfyller biltillverkarnas krav

Det görs inget avkall på kvaliteten på de fjädrar som levereras till den fria eftermarknaden. Utan det är minst samma kvalitetskrav som gäller oavsett om fjädern ska monteras hos fordonstillverkaren eller hos allbilverkstaden.

Det berättar Christer Stark på Lesjöfors och Håkan Bergström på MECA.

Lesjöfors är en välkänd svensk leverantör till den europeiska fordonsindustrin. De levererar fjädrar enligt samma rigorösa kvalitetskrav både till fordonstillverkarna, OE, och till den fria eftermarknaden, IAM.

– Lesjöfors kvalitetssystem är TS-certifierat enligt fordonsindustrins mycket tuffa krav. Det innebär att de produkter som vi, exempelvis, levererar till den fria eftermarknaden har minst samma kvalitetsnivå som motsvarande OE-produkt, berättar Christer Stark på Lesjöfors affärsområde för automotive.
– Vi har gjort egna analyser av olika fjädrar från, enligt vår mening, mindre seriösa aktörer. De visar att det finns skillnader både beträffande val av fjäderstål, ytbehandling etc.
– Men personligen är jag övertygad om att alla de större aktörerna är noggranna i sina val, och som jag ser det är det alltid minst OE-kvalitet som gäller – oavsett om det är tal om fjädrar eller andra bildelar, säger Stark.

I Sverige återfinns Lesjöfors, Kilen, fjädrar i bl a MECA:s ordinarie sortiment. Hos MECA är de inte ensamma om att leverera både till OE och IAM. Utan stora delar av Europas största leverantörer av bildelar återfinns i MECA:s sortiment – från Bosch till Valeo.
– Vi arbetar enbart med originaldelar, d v s delar som uppfyller EU:s riktlinjer, säger Håkan Bergström, ansvarig för MECA:s inköp.
Håkan Bergström berättar att MECA i anslutning till sina inköp ställer höga kvalitetskrav som måste intygas av leverantören.
– Vi ställer höga krav på våra leverantörer – reservdelen ska vara lika bra eller bättre än den som rekommenderas av biltillverkaren. Därför kan MECA-verkstäderna lämna tre års garanti på alla delar, förklarar han.

Enbart den svenska bileftermarknaden beräknas omsätta cirka 40-45 miljarder kronor. Av dessa miljarder utgörs cirka 25 miljarder kronor av reservdelar, tillbehör, däck och fälg till personbilar.
Sätter man in de sista siffrorna i ett europeiskt perspektiv, så talar vi om cirka 1000 miljarder kronor. På de europeiska vägarna rullar cirka 270 miljoner fordon, och globalt är siffran 900 miljoner. D v s en enorm marknad för bildelar!

Bildtexter:

Lesjöfors Kilens fjädrar återfinns i MECA:s sortiment av bildelar. MECA:s kvalitetskrav är tydliga, reservdelen ska vara lika bra eller bättre än vad som rekommenderas av biltillverkaren, berättar Håkan Bergström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079