23948sdkhjf

Mekonomen Group rensar upp i Danmark

En omfattande strukturförändring sker inom Mekonomen Groups danska verksamhet. Mekonomen kommer att behålla sina franchiseverkstäder och satsar på effektiv logistik utan mellanled i distributionskedjan. Samtliga 28 butiker, som också är lokala lager samt regionlagret och huvudkontoret i Danmark läggs ned.

Förändringen beräknas innebära engångskostnader på 280 MSEK som påverkar rörelseresultatet i december 2014. Förändringen ger en positiv effekt på rörelseresultatet för helåret 2015 och beräknas ge en något positiv kassaflödespåverkan över perioden 2015-2016. Positiva skatteeffekter beräknas om drygt 50 MSEK 2016.

Marknaden i Danmark har länge präglats av en hård konkurrens med prispress som följd. Flera aktörer har slagits ut ur marknaden de senaste åren. Mekonomens danska verksamhet har haft en förlust om ca 90 MSEK, inklusive engångseffekter om ca 20 MSEK som belastat resultatet, de senaste 12 månaderna.

Den beslutade förändringen genomförs för att säkra lönsamhet i Danmark 2015. Samtliga butiker tillsammans med det danska regionlagret och det danska huvudkontoret läggs ned. De anslutna franchiseverkstäderna, Mekonomen Autoteknik och MekoPartner, kommer i framtiden att få sina reservdelsleveranser direkt från centrallagret.

-Den strukturförändring som nu vidtas är nödvändig och möjliggör en långsiktig närvaro på den danska marknaden via våra franchiseverkstäder samt kommer att bidra positivt till Mekonomen Groups lönsamhet och utveckling, säger Håkan Lundstedt, vd och koncernchef Mekonomen Group.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094