23948sdkhjf

Biometriska data gör däckbytare i Formel 1-stall ännu snabbare

Innovativa biometriska data och analyser gör det möjligt för F1-stallet Williams, att lära sig om sina däckbytares prestation för att spara dyrbara sekunder i framtida race. Avanade hjälper Williams Martini Racing, ett av historiens mest framgångsrika F1-team, att utnyttja biometriska data för att kritiskt analysera varje aspekt av insatserna under depåstoppen och behålla övertaget gentemot konkurrenterna efter deras imponerande rekordsnabba depåstopp under säsongen 2016.
Avanade har arbetat med Williams under säsongen 2016 för att samla in och utvärdera en rad biometriska data från nyckelpersoner bland depåpersonalen. Däribland puls, andning och kroppstemperatur. Det handlar om att utnyttja kraften i digitala lösningar för att driva förändring i mänskliga prestationer. Realtidsdata från enskilda medarbetare i depån som till exempel däckbytare samlas in och laddas upp på en databas som drivs av Microsoft Azure. Flera datamängder bearbetas sedan med Microsoft Power BI:s (business intelligence) visualiseringsteknik för data. Visningen av resultaten sker via Avanades biometriska instrumentpanel, Biometrics Analytics Dashboard.

Stallets Human Performance Specialist använder den biometriska instrumentpanelen för att utvärdera informationen som samlats in under den här säsongen för att få en bättre förståelse av de områden som behöver förbättras för att uppnå stabilt snabba depåstopp. Till exempel kommer analys av data inhämtade från biometriska selar som däckbytarna bär, ge insikt i fysiologin bakom "det perfekta depåstoppet”.

Ytterligare analyser kommer att försöka upptäcka om den biometriska informationen kan visa på specifika aspekter av målen för enskilda individers konditionsträning. Skräddarsydda resultatrapporter kan sedan till exempel visa att arbete i en viss puls-zon, förkortar den tid som krävs för kardiovaskulär återhämtning.

De första resultaten tyder på att även andra faktorer som stress och koffein påverkar däckbytarnas prestationer. Målinriktad träning och andra åtgärder för att öka prestanda kommer att införas inför F1-säsongen 2017.

Williams Martini Racings depåpersonal är redan en av de starkaste i depågatan. Williams genomförde det snabbaste depåstoppet under hela 2016 års säsong på 1,92 sekunder och tilldelades utmärkelsen DHL Fastest Pit Crew Award vid säsongens avslutande Grand Prix i Abu Dhabi i november. Arbetet med Avanade ska hjälpa stallet bibehålla positionen som F1-teamet med de snabbaste depåstoppen. De hjälper sina förare Valtteri Bottas och Lance Stroll att vinna värdefull tid som kan hjälpa dem att förbättra sina positioner på banan och ge dem möjligheter till fler val av strategier.

- Arbetet med Avanade gör det möjligt för oss att fortsätta tänja på gränserna för depåstoppens potential och hjälper oss att använda ytterligare dataflöden för att säkerställa att vi ligger steget före våra konkurrenter, säger Gemma Fisher, Human Performance Specialist, Williams Martini Racing. Genom att optimera prestandan hos våra däckbytare strävar vi efter att konsekvent uppnå de snabbaste depåstoppen under säsongen 2017 för att ge Valtteri och Lance optimala förutsättningar på banan.

Det biometriska arbetet med Williams är ett exempel på hur Avanade hjälper företag att utveckla ett anslutet Internet of Things-ekosystem, för att maximera affärsnyttan genom att kombinera IoT:s operativa tekniker med affärsinformation.

- Tid är verkligen avgörande när det gäller depåstopp i Formel 1. Det är fantastiskt att se ett företag som Williams Martini Racing använda teknik från Microsoft för att samla in och analysera biometriska data i syfte att ytterligare förbättra deras depåstopp under säsongen 2017, säger Patrik Löwendahl, Teknik- och innovationschef, Avanade Sverige.

Avanade har arbetat med Williams Martini Racing sedan januari 2015 och stött organisationen i dess digitala förändringsarbete. Williams investerar för att skapa en digital arbetsplats vid sin fabrik i Grove, Oxfordshire och vid varje bana stallet besöker under tävlingssäsongen. Avanade konstruerade också teamets nya hemsida inför säsongen 2016 och utvecklade ett digitalt optimeringsverktyg för däcken för att analysera bilens prestanda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063