23948sdkhjf

Biometriska data gör däckbytare i Formel 1-stall ännu snabbare

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen
Innovativa biometriska data och analyser gör det möjligt för F1-stallet Williams, att lära sig om sina däckbytares prestation för att spara dyrbara sekunder i framtida race. Avanade hjälper Williams Martini Racing, ett av historiens mest framgångsrika F1-team, att utnyttja biometriska data för att kritiskt analysera varje aspekt av insatserna under depåstoppen och behålla övertaget gentemot konkurrenterna efter deras imponerande rekordsnabba depåstopp under säsongen 2016.
Avanade har arbetat med Williams under säsongen 2016 för att samla in och utvärdera en rad biometriska data från nyckelpersoner bland depåpersonalen. Däribland puls, andning och kroppstemperatur. Det handlar om att utnyttja kraften i digitala lösningar för att driva förändring i mänskliga prestationer. Realtidsdata från enskilda medarbetare i depån som till exempel däckbytare samlas in och laddas upp på en databas som drivs av Microsoft Azure. Flera datamängder bearbetas sedan med Microsoft Power BI:s (business intelligence) visualiseringsteknik för data. Visningen av resultaten sker via Avanades biometriska instrumentpanel, Biometrics Analytics Dashboard.

Stallets Human Performance Specialist använder den biometriska instrumentpanelen för att utvärdera informationen som samlats in under den här säsongen för att få en bättre förståelse av de områden som behöver förbättras för att uppnå stabilt snabba depåstopp. Till exempel kommer analys av data inhämtade från biometriska selar som däckbytarna bär, ge insikt i fysiologin bakom "det perfekta depåstoppet”.

Ytterligare analyser kommer att försöka upptäcka om den biometriska informationen kan visa på specifika aspekter av målen för enskilda individers konditionsträning. Skräddarsydda resultatrapporter kan sedan till exempel visa att arbete i en viss puls-zon, förkortar den tid som krävs för kardiovaskulär återhämtning.

De första resultaten tyder på att även andra faktorer som stress och koffein påverkar däckbytarnas prestationer. Målinriktad träning och andra åtgärder för att öka prestanda kommer att införas inför F1-säsongen 2017.

Williams Martini Racings depåpersonal är redan en av de starkaste i depågatan. Williams genomförde det snabbaste depåstoppet under hela 2016 års säsong på 1,92 sekunder och tilldelades utmärkelsen DHL Fastest Pit Crew Award vid säsongens avslutande Grand Prix i Abu Dhabi i november. Arbetet med Avanade ska hjälpa stallet bibehålla positionen som F1-teamet med de snabbaste depåstoppen. De hjälper sina förare Valtteri Bottas och Lance Stroll att vinna värdefull tid som kan hjälpa dem att förbättra sina positioner på banan och ge dem möjligheter till fler val av strategier.

- Arbetet med Avanade gör det möjligt för oss att fortsätta tänja på gränserna för depåstoppens potential och hjälper oss att använda ytterligare dataflöden för att säkerställa att vi ligger steget före våra konkurrenter, säger Gemma Fisher, Human Performance Specialist, Williams Martini Racing. Genom att optimera prestandan hos våra däckbytare strävar vi efter att konsekvent uppnå de snabbaste depåstoppen under säsongen 2017 för att ge Valtteri och Lance optimala förutsättningar på banan.

Det biometriska arbetet med Williams är ett exempel på hur Avanade hjälper företag att utveckla ett anslutet Internet of Things-ekosystem, för att maximera affärsnyttan genom att kombinera IoT:s operativa tekniker med affärsinformation.

- Tid är verkligen avgörande när det gäller depåstopp i Formel 1. Det är fantastiskt att se ett företag som Williams Martini Racing använda teknik från Microsoft för att samla in och analysera biometriska data i syfte att ytterligare förbättra deras depåstopp under säsongen 2017, säger Patrik Löwendahl, Teknik- och innovationschef, Avanade Sverige.

Avanade har arbetat med Williams Martini Racing sedan januari 2015 och stött organisationen i dess digitala förändringsarbete. Williams investerar för att skapa en digital arbetsplats vid sin fabrik i Grove, Oxfordshire och vid varje bana stallet besöker under tävlingssäsongen. Avanade konstruerade också teamets nya hemsida inför säsongen 2016 och utvecklade ett digitalt optimeringsverktyg för däcken för att analysera bilens prestanda.
Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny styrelseordförande i SFVF

Plus

Så landade Wunder-Baum i Strömstad

Motormagasinet besöker ett för näsan spännande resmål och svänger förbi doftgransfabriken i Strömstad. Här bjuds det på fascinerande familjehistoria, granar från flera generationer, och självklart ett äventyr för luktsinnet.

Domstol utreder – är Teslas marknadsföring vilseledande?

Teslas vd Elon Musk hävdade nyligen att Tesla kommer att ha basfunktionerna för ett helt självkörande fordon klara redan i år. Nu ska domstol utreda om företaget vilseleder konsumenterna.

Nominera till Motorgalan nu!

I höst firar vi fordonsbranschens vassaste människor. Så här nominerar du dina favoriter.

Svenska bilägare kan stämma Volkswagen

Världspremiär för Audis kommande elbil

Audi visar upp nästa version av elbilen som går i produktion 2021.

Nyhetsbrev

Volvochefen – så bra behöver elbilars räckvidd vara

Arkiv

Sveriges 10 bästa verkstäder

De bästa verkstäderna hittas utanför storstäderna. Här är listan på de verkstäder som är bäst online.

Plus

En verkstadsträff utöver det vanliga

Vassa sportbilar besökte trimfirman PBZ i Uppsala.

Kvinnliga bilister tar större hänsyn till klimatet

Nästan var femte svensk bilist har minskat sitt bilanvändande till förmån för klimatet och närmare sju av tio har vidtagit andra åtgärder för att minska klimatpåverkan från sitt bilkörande.

Elbilsägare vill ha däck med lägre motstånd

BMW börjar ”hyra ut” tillval i bilen

Digitaliseringen skapar nya affärsmöjligheter. Nu kan BMW-bilägare hyra tillval till sin bil vid behov.

Daimler köper in sig i batteritillverkning

Jonas Kruse gästförare med Maja Bengtsson i kartläsarstolen

SVT:s bilsportexpert, Jonas Kruse, gör ännu ett gästspel i rally och kör tillsammans med den femtonåriga kartläsartalangen Maja Bengtsson från småländska Virestad.

Biltillverkarna missar utsläppsmålen

Plus

Kenny Bräck: svårt att släppa ratten

Motormagasinet fick en pratstund med racingstjärnan som numera arbetar som testförare åt McLaren.

Personbilsbilismen skattas för hårt

Behövs ökad cybersäkerheten inom svensk fordonsindustri

Mjukvaruföretaget Trend Micro har gått igenom kraven som fordonsindustrin måste anpassa sig efter för att garantera cybersäkerheten i nyproducerade uppkopplade fordon.

Volkswagens bilfabrik i Zwickau producerar nu bara elbilar

Efter 116 år har den sista bilen med förbränningsmotor rullat ut från Volkswagens fabrik i tyska Zwickau. Från och med nu ska endast eldrivna bilmodeller tillverkas här.

Ljust på begagnatmarknaden

Svensk biltvätt blir dansk

Tatuera in företagslogga och få fyra fälgar

Plus

Pininfarina – 90 år av skönhet och funktion

Den 22 maj fyllde företaget Pininfarina 90 år. Det var det datum då Battista ”Pinin” Farina startade sitt eget Carozzeria Pinin Farina på 107 Corso Trapani i Turin.

Bilhandeln fortsatt pressad av corona

Sveriges första fartsyndare

Krävs högre kompetens kring elfordon på verkstäderna

Ford väljer Defas laddlösningar

Bilförsäljningen ner 25% på helåret i EU

Inzile har startat leveranserna

1

Yrkesförarna kör allt fortare

Toyota satsar på bildelning

Sensommarpremiär för Volkswagens elbil ID 3

Vägkanter ska bli biogas

Kias app stödjer elbilssäljare

Goodyears blimp nu i Europa

MAN öppnar ny verkstad i Stockholm

Se alla Företagens egna nyheter

Produktnyhet från FRAM! CS12054

Produktnyhet från Purflux! C885

Uppdaterad, ännu vassare version av populär backlampa

Vi har öppet hela sommaren

Passa på - Jämför priset!

Belys ditt fordon även på insidan

Årets ljuvligaste tid har börjat!

Positiva indikationer efter en extraordinär vår

Luftfjädring | Arnott luftbälgar | Volvo XC90 XC60 V90

Leverera trygghet vid lämning av bilen!

LEGION varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Kallt vatten för heta dagar

Vi finns här för dig hela sommaren!

Engine Shampoo - ny produkt från Castrol

Tips för snabb handläggning av ett försäkringsärende

Vi lanserar UTÖ - framtidens varningsljusramp

PURFLUX uppdaterad app

FRAM komplett sortiment A110

Få ut mer av CAB Plan med effektiv utbildning online

Ny serie moderna, slimmade flerfunktionsbakljus i LED

Utvändig galvaniserat utrustning Produkt katalog

Glad Midsommar önskar vi på G A Lindberg!

Yallotrade önskar Er alla en Glad Midsommar!

Har du Sveriges bästa garage?

Luftfjädring | Arnott luftbälgar | Dodge RAM

Sänd till en kollega

0.125