23948sdkhjf

Biometriska data gör däckbytare i Formel 1-stall ännu snabbare

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen
Innovativa biometriska data och analyser gör det möjligt för F1-stallet Williams, att lära sig om sina däckbytares prestation för att spara dyrbara sekunder i framtida race. Avanade hjälper Williams Martini Racing, ett av historiens mest framgångsrika F1-team, att utnyttja biometriska data för att kritiskt analysera varje aspekt av insatserna under depåstoppen och behålla övertaget gentemot konkurrenterna efter deras imponerande rekordsnabba depåstopp under säsongen 2016.
Avanade har arbetat med Williams under säsongen 2016 för att samla in och utvärdera en rad biometriska data från nyckelpersoner bland depåpersonalen. Däribland puls, andning och kroppstemperatur. Det handlar om att utnyttja kraften i digitala lösningar för att driva förändring i mänskliga prestationer. Realtidsdata från enskilda medarbetare i depån som till exempel däckbytare samlas in och laddas upp på en databas som drivs av Microsoft Azure. Flera datamängder bearbetas sedan med Microsoft Power BI:s (business intelligence) visualiseringsteknik för data. Visningen av resultaten sker via Avanades biometriska instrumentpanel, Biometrics Analytics Dashboard.

Stallets Human Performance Specialist använder den biometriska instrumentpanelen för att utvärdera informationen som samlats in under den här säsongen för att få en bättre förståelse av de områden som behöver förbättras för att uppnå stabilt snabba depåstopp. Till exempel kommer analys av data inhämtade från biometriska selar som däckbytarna bär, ge insikt i fysiologin bakom "det perfekta depåstoppet”.

Ytterligare analyser kommer att försöka upptäcka om den biometriska informationen kan visa på specifika aspekter av målen för enskilda individers konditionsträning. Skräddarsydda resultatrapporter kan sedan till exempel visa att arbete i en viss puls-zon, förkortar den tid som krävs för kardiovaskulär återhämtning.

De första resultaten tyder på att även andra faktorer som stress och koffein påverkar däckbytarnas prestationer. Målinriktad träning och andra åtgärder för att öka prestanda kommer att införas inför F1-säsongen 2017.

Williams Martini Racings depåpersonal är redan en av de starkaste i depågatan. Williams genomförde det snabbaste depåstoppet under hela 2016 års säsong på 1,92 sekunder och tilldelades utmärkelsen DHL Fastest Pit Crew Award vid säsongens avslutande Grand Prix i Abu Dhabi i november. Arbetet med Avanade ska hjälpa stallet bibehålla positionen som F1-teamet med de snabbaste depåstoppen. De hjälper sina förare Valtteri Bottas och Lance Stroll att vinna värdefull tid som kan hjälpa dem att förbättra sina positioner på banan och ge dem möjligheter till fler val av strategier.

- Arbetet med Avanade gör det möjligt för oss att fortsätta tänja på gränserna för depåstoppens potential och hjälper oss att använda ytterligare dataflöden för att säkerställa att vi ligger steget före våra konkurrenter, säger Gemma Fisher, Human Performance Specialist, Williams Martini Racing. Genom att optimera prestandan hos våra däckbytare strävar vi efter att konsekvent uppnå de snabbaste depåstoppen under säsongen 2017 för att ge Valtteri och Lance optimala förutsättningar på banan.

Det biometriska arbetet med Williams är ett exempel på hur Avanade hjälper företag att utveckla ett anslutet Internet of Things-ekosystem, för att maximera affärsnyttan genom att kombinera IoT:s operativa tekniker med affärsinformation.

- Tid är verkligen avgörande när det gäller depåstopp i Formel 1. Det är fantastiskt att se ett företag som Williams Martini Racing använda teknik från Microsoft för att samla in och analysera biometriska data i syfte att ytterligare förbättra deras depåstopp under säsongen 2017, säger Patrik Löwendahl, Teknik- och innovationschef, Avanade Sverige.

Avanade har arbetat med Williams Martini Racing sedan januari 2015 och stött organisationen i dess digitala förändringsarbete. Williams investerar för att skapa en digital arbetsplats vid sin fabrik i Grove, Oxfordshire och vid varje bana stallet besöker under tävlingssäsongen. Avanade konstruerade också teamets nya hemsida inför säsongen 2016 och utvecklade ett digitalt optimeringsverktyg för däcken för att analysera bilens prestanda.
Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Autoexperten kan bygga om alla fossilbilar till etanol på sju år

Stöldtrenden har vänt

Besikta öppnar två nya stationer i Dalarna

Ford presenterar helelektriska Mustang Mach-E

För första gången på 55 år utvidgar Ford Mustang-familjen med Mustang Mach-E. Modellen lanseras i Sverige under 2020 och är en del av ett omfattande sortiment av elektrifierade modeller.

Volkswagen fortsätter investera för framtiden

Ny krockkudde för sidokollisioner

Nyhetsbrev

SFVF gillar Miljöpartiets förslag om etanol- och gaskonvertering

Arkiv

Göteborg världens sjunde mest bilvänliga stad

Det kan komma som en chock för alla som försökt navigera mellan alla spårvagnar, men Göteborg är faktiskt världens sjunde mest bilvänliga stad, enligt en undersökning som den Frankrike-baserade bildelsförsäljaren Mister Auto låtit utföra.

Ny premie kan sänka utsläppen från befintliga bilar

Rodin FZed är nästan Formel 1

Mer än var tionde bilist kör med olaglig syn

Motorgalan – guldregn över branschen

När Motorgalan brakade loss på Berns Salonger i Stockholm stod branschens hjältar i centrum. För en kväll firades finalister och vinnare från alla håll.

M Sverige positiva till nya EU-krav på bilars säkerhet

Bilprovningen först att erbjuda Swish

Kinesiska Evergrande miljardinvesterar i Nevs

SBF står bakom EU-manifest för rättvisa digitaliseringsmöjligheter

Plus

Tema Verkstadsutrustning: Nya sätt att tjäna pengar i en traditionell bransch

När servicetillfällena minskar gäller det att hitta nya sätt att få in kunderna i verkstaden. Då är rätt utrustning nyckeln till framgång.

Hedin planerar sälja Byton i Norden

Däckmontör – ett slitsamt yrke

Svenska konsekvenser av FCA- och PSA-affären

När Peugeot slår sig ihop med Fiat Chrysler får det globala konsekvenser. Men vad det kommer att betyda för den svenska marknaden vet man ännu inte.

Ledare #37: Motorgalan är höstens ljus

Skolverket ser över återkravsbeslut

Bilhandlare frustrerade när Blocket ser genom fingrarna

Blocket vill ha en anmälan från en konsument för att agera mot handlare som finns på svarta listan. Detta trots att man mottagit en komplett lista på bilhandlare som finns på svarta listan men fortsätter att annonsera på Blocket.

Kina skiftar exportfokus från USA till Europa

Ingo lanserar sin första gör-det-själv-biltvätt

Framtidstron avtar bland underleverantörer

Bilservicepriser.se listar bästa bilverkstäderna

Nytt forskningsämne på LTU påverkar fordonsbranschen

Besikta Bilprovning öppnar ny station i Åkersberga

Plus

Wayke sorterar bort oseriösa handlare vid bilkontrollen

Donkervoorts smällkaramell firar grundarens 70-årsdag

Toyota ska återköpa aktier för 16 miljarder kronor

Bilwebs annonser ska synas i Bonniers nätverk

Teknikföretagen förutspår fortsatt avmattning

Koenigsegg rekryterar hundratals personer

Ledare #36: Vägnätet är samhällets blodomlopp

Se alla Företagens egna nyheter

Toyota Corolla Sedan dragkrok

Kan inkomsten i ditt företag förbättras och med hur mycket?

Peugeot Partner + Berlingo + Combo Dragkrok

Personligt bemötande är bara förnamnet

Så här fungerar vår parkeringssensortestare

Så väljer du rätt dispenseringsnål till din vätskedosering

Lys upp din vardag

Video af det nye GDW Dragkrok system

Vår miljötekniker blir intervjuad ang. substitution av RISE

G A Lindberg är på plats hos Productronica Mässan i Mûnchen

Mercedes A sedan dragkrok T60 system från GDW W177

LUKOIL behöver förstärkning!

Dragkrok från GDW til Toyota Corolla Touring Sports

Att använda silikonskum till tätning och packningar

Håll dina extraljus fräscha

Lansera med stil!

Det finns ett skriande behov av yrkeslärare

Ny MoonWalk installerad i Sverige

Dragkrok från GDW til Berlingo - Rifter - Combo - Partner XL

MoonWalk - sätter nya standarder för marknaden för refinish

Ny hjulinställare i sortimentet – John Bean V2280

Ljustest - Vi har två vinnande ljusramper

5-års garanti på alla Budweg bromsok köpt från Triscan

Silikonisering av nålar - Minskar friktionen avsevärt!

DSG-kopplingar till 02E DQ250 nu på lager!

Sänd till en kollega

0.164