23948sdkhjf

MRF lyfter fram bilen och mobiliteten inför valet 2018

– Vi ser en lång rad av aktiviteter från kirurgiska lobbyingrepp till breda evenemang för att lyfta både branschens och bilens ställning under valåret, säger Charlie Magnusson, ansvarig för press, opinion och samhälle hos MRF. Han påpekar att bilen är ett politiskt slagträ i samhällsdebatten, att det finns bilhatande politiker i storstäderna, likväl som det finns bilivrare på den bilberoende landsbygden.

– Vi är alla överens om att vi måste tänka långsiktigt hållbart, att vi måste minska vårt fossilberoende, att vi måste tänka på långsiktigt fungerande och hållbara mobilitets- och transportlösningar. Men det är på vägen dit som meningarna går isär mellan bilbransch och våra politiker, förklarar Charlie.

I det korta perspektivet är det beslutet om bonus-malus som kräver lobbyinsatser.

– Beslutet kommer att klubbas igenom i närtid, men därefter kommer arbetet med utformning av regelverket. Där vill vi naturligtvis vara med och påverka så att det blir realistiskt och genomförbart.

– Vi har även beslutet om att inte satsa på Östlig förbindelse i Stockholm som förbinder södra och östra Stockholm, så att genomfartstrafiken till, exempelvis Lidingö, inte måste in i city. Den lämnades helt utanför Sverigeförhandlingen över framtida, nationella infrastrukturinvesteringar. Det nuvarande styret i Stadshuset säger sig inte har råd med den, men kan likväl tolkas som en politisk eftergift gentemot koalitionspartnern miljöpartiet, säger Charlie.

Almedalsveckan, 1-8 juli, blir viktig valåret 2018. Det är klart att MRF kommer att delta tillsammans med Bil Sweden. Däremot föreligger inget program ännu, utan det börjar se sina konturer efter nyår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109