23948sdkhjf

Supermiljöbilar upp 43 procent i år

- Antalet nyregistrerade supermiljöbilar, dvs personbilar med koldioxidutsläpp på högst 50 gram per km, har ökat med 43 procent hittills i år. I enbart oktober var uppgången hela 82 procent. Även om det är en uppgång från låga nivåer, så är det en positiv trend vi ser med ökade registreringar av laddbara bilar, säger Bertil Moldén, vd för BIL Sweden.

- Tre av fyra supermiljöbilar registreras i de tre storstadslänen, där Stockholms län är klart störst. Stockholms höga andel förklaras bland annat av att flera leasingbolag och större företag har sitt säte i Stockholms län. Det innebär att även om bilarna registreras i Stockholms län, så kan de användas i övriga delar av landet, fortsätter Bertil Moldén.

- Andelen supermiljöbilar av de totala nyregistreringarna var 4,8 procent januari-oktober i år, jämfört med 3,4 procent samma period förra året. Under enbart oktober var andelen 6,6 procent. Stockholms län har den högsta andelen med 7,0 procent, följt av Jämtlands län med en supermiljöbilsandel på 4,6 procent. Samtliga län har ökat sin andel supermiljöbilar jämfört med ifjol, säger Bertil Moldén.

- I ett internationellt perspektiv håller Sverige sig väl framme när det gäller andelen laddbara bilar (elbilar och laddhybrider) av de totala nyregistreringarna. Under januari-september i år kom Sverige på tredje plats i Europa efter Norge och Island när det gäller andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna. Inom EU+EFTA länderna sammantaget är andelen laddbara bilar av de totala nyregistreringarna 1,7 procent under de första nio månaderna i år, säger Bertil Moldén.

- Nyregistreringarna av personbilar i Sverige har ökat med tre procent i år, jämfört med fjolåret som var ett rekordår. Den största uppgången av nybilsregistreringarna hade Stockholms län med ett plus på tio procent de första tio månaderna i år, följt av Skåne län med en ökning på fem procent, avslutar Bertil Moldén.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095