23948sdkhjf

Dörrvarnare kan förhindra cykelolyckor

Varje år skadas tusentals cyklister och motorcyklister i trafikolyckor på grund av bildörrar som hastigt öppnas. Nu har teknikbolaget Semcon tagit fram en lösning, Lifesticker, som enkelt klistras på sidobackspegeln och kostar under 20 kronor att producera. Den kan fästas på vilken bil som helst och varnar för närmande cyklister. En prototyp har utvecklats och är redo att industrialiseras.

I takt med att cyklismen ökar, ökar även antalet olyckor – inte minst i storstadsmiljöer där många ska dela på utrymmet. Enligt WHO sker över 50 miljoner trafikolyckor i världen varje år. En orsak är så kallad dörrning, det vill säga när parkerade bilister öppnar dörren framför passerande trafik. I en undersökning bland 1500 cyklister svarar 85 procent att de har upplevt problemet.

– Med smart teknik kan vi hjälpa till att faktiskt rädda liv i trafiken. Men för att göra skillnad behöver lösningen vara billig och tillgänglig för så många som möjligt. Trots att vi använder den senaste teknologin är målet att den ska kosta under 20 kronor att producera, säger Markus Granlund, vd på Semcon.

Semcons Lifesticker är en patentsökt innovation som fästs enkelt på bilens sidobackspegel och varnar föraren för att öppna dörren när en cyklist närmar sig bakifrån. Lösningen bygger på en kontakt mellan dörrvarnaren och cyklisters telefoner. Tekniken, som är samlad i en liten knappliknande konsol, består bland annat av lågenergi bluetooth, sfäriska solceller, rörelsemätare och riktningsantenner.

– Tack vare solcellerna är tekniken självförsörjande och kräver ingen inkoppling i bilens system, det är bara att klistra på den. En första prototyp finns redan klar och om vi hittar rätt samarbetspartner kan Lifesticker finnas på marknaden redan inom ett år, säger Basim Ali, teknikledare på Semcons innovationslabb.

Idén togs fram som en del av en intern tävling på Semcon. Anställda från hela världen uppmanades att utveckla tekniska lösningar utifrån FN:s hållbarhetsmål. Vinnaren Duokai Wang från Semcons Shanghaikontor kom på konceptet till dörrvarnaren i syfte att minska antalet trafikolyckor i världen. Tillsammans med Semcons innovationslabb har Lifesticker tagit form.

– En vän till mig blev allvarligt skadad efter att cyklat in i en bildörr som öppnades precis framför honom. Det fick mig att fundera på hur man skulle kunna undvika sådana olyckor med hjälp av smart teknik. Nu har vi en lösning som faktiskt kan göra skillnad, säger Duokai Wang.

Fakta:

Varje år sker 50 miljoner trafikolyckor och 1,25 miljoner människor dör i trafiken – och av dem sker 90 procent av olyckorna i utvecklingsländer. Fram till år 2020 har FN som mål att halvera den siffran. Av dödsfallen i trafiken involverar över en fjärdedel av olyckorna cyklister och motorcyklister. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs358/en/

Undersökningen av antalet cyklister som upplevt dörrning utfördes på cykelforum i Sverige, Storbritannien, USA och Kanada. Totalt innefattades 1500 respondenter.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093