23948sdkhjf

Pirelli och hållbarhet – en global process med rötter i Sydostasien

Pirelli belönades nyligen med en guldmedalj i 2018 års Sustainability Yearbook – det årliga indexet som RobecoSAM Rating tar fram för att inspirera företag att arbeta för ett bättre klimat. Tävlingskriterierna följer FN:s Sustainable Development Goals (SDGs).

I år tog Pirelli förstaplatsen i kategorin Auto Components Industry. Placeringen och guldmedaljen är ett kvitto på att Pirellis hårda arbete inom hållbarhet har gett resultat.  För att förstå hur Pirelli arbetar för hållbarhet och miljö behöver vi ta oss till andra sidan jorden – till Indonesien och ön Sumatra. Bland vulkaner, kristallklart vatten och exotiska djur hittar vi Hevea Brasiliensis, som också kallas Rubber Tree – gummiträdet. Ursprungligen kommer plantan från Sydamerika och Amazonas (därav namnet), men genom kolonialism och internationell handel har den spridit sig till Sydostasien.

Det är ur Hevea Brasiliensis-trädens sav som naturligt gummi utvinns. I dag arbetar ungefär två miljoner familjer med att odla träden, ett arbete som pågått i flera generationer. Det krävs en otrolig precision och erfarenhet för att med framgång driva en trädodling. I den noggranna utvinningsprocessen använder jordbrukarna ett specialverktyg för att skala av barken från träden och minsta misstag som kan skada träden så illa att de dör. För Pirelli är Indonesiens jordbrukare ovärderliga i arbetet för bättre hållbarhet.

Pirelli köper inte gummi direkt från jordbrukarna, utan från företag som använder jordbrukarnas råvara för att tillverka gummi. Ett av Indonesiens största företag inom området är Kirana Megatara, som Pirelli har ett nära samarbete med i syfte att främja lokala jordbrukare och deras familjer. Till exempel anordnar Pirelli och Kirana Megatara varje år en tävling för att lyfta de trädskalare som använder de bästa metoderna, både ur ett hållbarhets- och effektivitetsperspektiv.

Men samarbetet mellan Pirelli och Kirana Megatara handlar om något större än bara produktivitet och tävlingar. Indonesiens yngre generationer spelar en stor roll för att fortsätta driva utvecklingen av trädodlingar framåt. Samtidigt är det viktigt att alla har rätt till en utbildning. Därför betalar Pirelli och Kirana Megatara ut stipendium till jordbrukarnas barn för att garantera att de får möjlighet till en skolgång, vilket också ger den framtida generationen bättre miljömedvetenhet.

Banden som Pirelli har skapat med Kirana Megatara och Indonesiens folk har inte bara ett ekonomiskt värde. Det är också en helhjärtad satsning för att minska de drastiska klimatförändringar som världen står inför. 

 

 


 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078