23948sdkhjf

”Japanerna har hela tiden varit skeptiska till dieselteknologin”

Att Toyota och Nissan sakta men säkert fasar ut dieselbilarna ur sina modellprogram är helt logiskt eftersom de aldrig riktigt trott på dieselteknologin. Det menar en tysk professor.

Två av världens biltillverkare tror inte längre att dieselbilen har någon framtid på Europamarknaden. Det är Nissan och Toyota som successivt kommer fasa ut försäljningen av dieselbilar på Europamarknaderna. Det avslöjar en talesperson från Nissan i Europa till sajten Automotive News Europe.

Så sent som i mars meddelade Toyota att man inte har för avsikt att fortsätta att producera och sälja dieselbilar för Europamarknaden, då de redan i dag står för mindre än tio procent av hela Toyotas bilförsäljning.

Hos Nissan hade cirka 16 procent av alla bilar, eller 128456 foerdon, som såldes under 2017 en dieselmotor under huven enligt Automotive News Europe.

Läs även: Tidiga tecken som avslöjade japanernas tveksamhet inför diesel

– Vår försäljning av dieselbilar är främst koncentrerad till Europa men vår målmedvetna satsning på elektrifiering har resulterat i att vi sakta men säkert är redo att fasa ut dieselteknologin. Vi kan som tillverkare konstatera att vi har ett tapp i försäljningen av dieselbilar och att den minskningen håller i sig, säger Nissans talesperson till Automotive News Europe.

Professor Stefan Bratzel som leder forskningen om styrning och förvaltning inom bilindustrin vid universitetet i tyska Bergisch-Gladbach ser Nissans och Toyotas utfasning av dieselmotorn som ett logiskt nästa steg i vad som närmast kan beskrivas som en konsekvent strategi hos båda tillverkarna:

– Japanerna har hela tiden varit skeptiska till dieselteknologin och på sätt och vis så har varken Nissan eller Toyota haft kompetensen på det området i nivå med exempelvis de europeiska biltillverkarna, säger Stefan Bratzel till Automotive News Europe.

Stefan Bratzel tror också att andra japanska biltillverkare som Mazda och Honda kan vara på väg att välja samma strategi för dieselbilarna som Toyota och Nissan.

De japanska biltillverkarnas försäljning av dieselbilar har de senaste åren minskat drastiskt i både Tyskland och Storbritannien, som är Europas viktigaste marknader. Viktiga faktorer bakom försäljningsraset för diesel tros framför allt vara den så kallade dieselskandalen samt att flera europeiska storstäder nyligen flaggat för att införa ett förbud för dieselbilar att köra in i stadskärnan.

av Henrik Nordstrøm Mortensen

Läs även: Tidiga tecken som avslöjade japanernas tveksamhet inför diesel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.484