23948sdkhjf

Här är Sveriges största parkeringshus för cyklar

Parkeringsgarage för cyklar ska ge mer plats åt tvåhjulingarna vid järnvägsstationen i Uppsala, där det konstant är överbelagt vid cykelställen.

Vid resecentrum i Uppsala – det vill säga det område som omfattar järnvägsstationen och knutpunkten för stads- och regionbussarna i centrala Uppsala – så är det idag kroniskt överfullt och parkeringskaos i de många cykelställen i anslutning till stationshuset.

I våras beslutade Uppsala kommun att råda bot på cykelparkeringskaoset vid resecentrum genom att bygga ett parkeringsgarage i två våningar avsett för cyklar.

Den 23 augusti togs första spadtaget till det nya cykelparkeringsgaraget i Uppsala. Garaget får plats för totalt 1200 cyklar och kommer att ligga vägg i vägg med stationshuset. Byggnaden blir en stål- och träkonstruktion med väggar i glas.

Det här blir inte bara ett cykelparkeringshus utan har också lokaler i botten där det kan vara olika verksamheter. Kanske ett café eller cykeluthyrning, säger miljöpartiets kommunalråd i Uppsala, Maria Gardfjell i en intervju med Sveriges Radio.

Det kan även komma att bli aktuellt att ta en avgift av dem som vill ställa sin cykel i parkeringshuset. Maria Gardfjell berättar om ett liknande system i Nederländerna som hon menar fungerar bra och som ser till att cyklar inte blir stående länge i stationsnära cykelställ.

Parkeringshuset beräknas stå klart 2019. Byggnaden beräknas kosta cirka 47 miljoner kronor och bekostas delvis av statliga bidragspengar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078