23948sdkhjf

Rekordtätt under EM i dragracing i Tierp

EM-deltävlingen i dragracing i Tierp bjöd på flera överraskningar. Under dagarna sattes både världsrekord och Europarekord.

Det blev händelserika dagar med över 320 team från 15 länder, och några av Europas skickligaste förare. Teamen var rejält taggade och under tävlingsdagarna sattes flera nya rekord.

Först ut var svenske Andreas Arthursson i bilklassen Pro mod. Under fredagens kvalrunda körde han 5,831 sekunder för att dagen därpå dag sätta nytt Europarekord på 5,803 sekunder. Men som om det skulle räcka. Senare under söndagen slog han Europarekord på nytt, denna gång med en sluttid på 5,751 sekunder.

Andreas Arthursson var långt från den enda rekordhållaren under EM. Svensken Kalle Lyrén som tävlar i klassen Pro Stock Motorcycle körde 6,954 sekunder. Tiden är den snabbaste någonsin utanför USA.

Den största skrällen gällde MC-klassen Super Twin. Den finske föraren Vesa Lipponen körde som första förare någonsin under 6 sekunder, närmare bestämt 5,920. Det har aldrig skett tidigare, inte ens i dragracingens ursprungsland USA. Men lagom till att chocken lagt sig så körde landsmannen Jaska Salakari ännu snabbare med en sluttid på 5,837 sekunder.

Under söndagens final slogs ett sista rekord. Det var finska föraren Anita Mäkelä som körde på 3,877 sekunder i klassen Top Fuel, vilket innebär ett nytt Europarekord.

EM på Tierp Arena var den femte deltävlingen. Nu kvarstår Europamästerskapen på Santa Pod Raceway i England 6-9 september.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11