23948sdkhjf

CHEF-intervjun: ”Alla fantastiska människor gör jobbet roligt”

Hon började som hotellchef. Nu är Sofia Greijer inne på sitt fjärde år som vd för Autorekrytering.

Sofia Greijer inledde sin yrkesbana i en helt annan bransch. Hon skaffade sig en magisterutbildning som personalvetare vid Linköpings universitet och kort efter sin examen fick hon jobb som hotellchef.

– Det var en ren tillfällighet att jag hamnade här på Autorekrytering. Jag kom i kontakt med Pelle och Stefan som grundade företaget och vi började prata. Sedan började jag jobba som rekryterare hos dem och sedan blev jag regionchef och har varit vd i ungefär fyra år nu.

– Ägarna har gett mig förtroende att driva bolaget, det är jag glad för. Det som jag tycker är roligt med bilbranschen och som gjort att jag stannat kvar här är att det är otroligt roliga, trevliga och bra människor som jobbar i den här branschen. Jag har haft mycket roliga samarbeten och det är fortfarande lika roligt att komma ut till verkstäder som jag jobbade med som rekryterare.

Läs tidigare CHEF-inytervjuer: Morten Bendz, Vianor

Att jobba med rekrytering och bemanning åt fordonsbranschen har blivit en allt större utmaning sedan Sofia började på företaget 2006:

– 2006 när jag började på företaget så kunde vi rekrytera flera mekaniker i ett svep. Det kan vi inte längre, nu tar det betydligt längre tid.

Trots svårigheterna att hitta folk så har man en mycket stor kundnöjdhet, påpekar Sofia:

– Nästan alla våra kunder är återköpande kunder. Något som jag tror är unikt med oss jämfört med våra konkurrenter är att vi inte har några säljare. Det tyder på att folk talar gott om oss och att de kommer till oss.

Med så stor brist på arbetskraft – hur lyckas ni ändå hitta folk till så många av era kunder?
– Det vi gör är att försöka hitta en alternativ lösning. Det vi ofta gör är att tillfälligt hitta personer som kanske har en kompetens som täcker en del av arbetsgivarens behov, och där man kanske kan bygga vidare på den personens kompetens.

– Om man till exempel har en vakans i verkstaden – en lyft som står obemannad, så kan man försöka hitta någon som kan göra enkla jobb. Och den typen av personer har vi i vår CV-bank.

Man hjälper många att komma in i branschen lite från sidan, förklarar Sofia:

– Däckbranschen är också en stor kund hos oss. Vi hjälper dem att bemanna med säsongspersonal. Det här är också ett jättebra tillfälle att hitta personer som får chansen att prova på att meka och sedan kan gå vidare i utbildning till servicetekniker eller jobb på verkstad. Här är vi också med och hjälper ungdomar som tidigare hamnat lite snett och får prova på att meka lite under däcksäsongen. Den vägen hittar vi en hel del bra personer.

Hur ser du på företeelsen att verkstäder lockar över arbetskraft från varandra?
– Ett råd till branschen är nog att, även om situationen är desperat, inte köpa över folk från verkstaden på andra sidan gatan. Det blir dåligt för branschen i längden.

Skulle ni kunna jobba med utländsk arbetskraft?
– Nej. Vi kan inte hyra ut folk som inte kan svenska eller engelska – det skulle våra kunder aldrig acceptera. Vi har sett exempel från företag som tagit in arbetskraft med dåliga språkkunskaper, och det skapar fler problem än det löser. Sedan kan det också vara så att det på en verkstad finns någon i personalen som även behärskar exempelvis lettiska, och då kan det fungera utmärkt att ta in en mekaniker som har lettiska som modersmål.

Om du tittar framåt – funderar ni på att bredda er verksamhet?
– Ja, det gör vi. Dels så har vi knoppat av vår chefsrekryteringsverksamhet i ett eget affärsområde. Att göra en chefsrekrytering ställer lite andra krav på rekryteringsprocessen. Sedan har vi Auto Academy, som är i startgroparna. Det är utbildningar i ledarskap och verkstadsekonomi som även innehåller individuell coachning. Utbildningen är utspridd över sex månader.

– Vi vill vara en helhetsleverantör åt våra kunder. Vi vill fortsätta att bredda oss inom vår bransch. Det är där vi ser möjligheterna till fortsatt tillväxt

Vad gör du om tio år?
– Att Autorekrytering finns kvar om tio år är jag helt övertygad om. Och om jag lyckats med det som jag föresatt mig – att göra Autorekrytering till en ännu bredare helhetslevrantör, då tror jag säkert att jag finns kvar här. Jag älskar mitt jobb. Sedan finns det planer på att Autorekrytering i framtiden ska finnas även i helt andra branscher, under annat namn.

Läs tidigare CHEF-inytervjuer: Morten Bendz, Vianor

FAKTA Sofia Greijer

Ålder: 37
Familj: Make och 2 barn
Bor: Hus i norra Stockholm
Kör: Volvo XC90 (familjens gemensamma bil)
Gör på fritiden: Kopplar av på landet, går på fotbollscuper med barnen, umgås med familj, vänner och grannar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094