23948sdkhjf

CHEF-intervjun: ”Alla fantastiska människor gör jobbet roligt”

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Hon började som hotellchef. Nu är Sofia Greijer inne på sitt fjärde år som vd för Autorekrytering.

Sofia Greijer inledde sin yrkesbana i en helt annan bransch. Hon skaffade sig en magisterutbildning som personalvetare vid Linköpings universitet och kort efter sin examen fick hon jobb som hotellchef.

– Det var en ren tillfällighet att jag hamnade här på Autorekrytering. Jag kom i kontakt med Pelle och Stefan som grundade företaget och vi började prata. Sedan började jag jobba som rekryterare hos dem och sedan blev jag regionchef och har varit vd i ungefär fyra år nu.

– Ägarna har gett mig förtroende att driva bolaget, det är jag glad för. Det som jag tycker är roligt med bilbranschen och som gjort att jag stannat kvar här är att det är otroligt roliga, trevliga och bra människor som jobbar i den här branschen. Jag har haft mycket roliga samarbeten och det är fortfarande lika roligt att komma ut till verkstäder som jag jobbade med som rekryterare.

Läs tidigare CHEF-inytervjuer: Morten Bendz, Vianor

Att jobba med rekrytering och bemanning åt fordonsbranschen har blivit en allt större utmaning sedan Sofia började på företaget 2006:

– 2006 när jag började på företaget så kunde vi rekrytera flera mekaniker i ett svep. Det kan vi inte längre, nu tar det betydligt längre tid.

Trots svårigheterna att hitta folk så har man en mycket stor kundnöjdhet, påpekar Sofia:

– Nästan alla våra kunder är återköpande kunder. Något som jag tror är unikt med oss jämfört med våra konkurrenter är att vi inte har några säljare. Det tyder på att folk talar gott om oss och att de kommer till oss.

Med så stor brist på arbetskraft – hur lyckas ni ändå hitta folk till så många av era kunder?
– Det vi gör är att försöka hitta en alternativ lösning. Det vi ofta gör är att tillfälligt hitta personer som kanske har en kompetens som täcker en del av arbetsgivarens behov, och där man kanske kan bygga vidare på den personens kompetens.

– Om man till exempel har en vakans i verkstaden – en lyft som står obemannad, så kan man försöka hitta någon som kan göra enkla jobb. Och den typen av personer har vi i vår CV-bank.

Man hjälper många att komma in i branschen lite från sidan, förklarar Sofia:

– Däckbranschen är också en stor kund hos oss. Vi hjälper dem att bemanna med säsongspersonal. Det här är också ett jättebra tillfälle att hitta personer som får chansen att prova på att meka och sedan kan gå vidare i utbildning till servicetekniker eller jobb på verkstad. Här är vi också med och hjälper ungdomar som tidigare hamnat lite snett och får prova på att meka lite under däcksäsongen. Den vägen hittar vi en hel del bra personer.

Hur ser du på företeelsen att verkstäder lockar över arbetskraft från varandra?
– Ett råd till branschen är nog att, även om situationen är desperat, inte köpa över folk från verkstaden på andra sidan gatan. Det blir dåligt för branschen i längden.

Skulle ni kunna jobba med utländsk arbetskraft?
– Nej. Vi kan inte hyra ut folk som inte kan svenska eller engelska – det skulle våra kunder aldrig acceptera. Vi har sett exempel från företag som tagit in arbetskraft med dåliga språkkunskaper, och det skapar fler problem än det löser. Sedan kan det också vara så att det på en verkstad finns någon i personalen som även behärskar exempelvis lettiska, och då kan det fungera utmärkt att ta in en mekaniker som har lettiska som modersmål.

Om du tittar framåt – funderar ni på att bredda er verksamhet?
– Ja, det gör vi. Dels så har vi knoppat av vår chefsrekryteringsverksamhet i ett eget affärsområde. Att göra en chefsrekrytering ställer lite andra krav på rekryteringsprocessen. Sedan har vi Auto Academy, som är i startgroparna. Det är utbildningar i ledarskap och verkstadsekonomi som även innehåller individuell coachning. Utbildningen är utspridd över sex månader.

– Vi vill vara en helhetsleverantör åt våra kunder. Vi vill fortsätta att bredda oss inom vår bransch. Det är där vi ser möjligheterna till fortsatt tillväxt

Vad gör du om tio år?
– Att Autorekrytering finns kvar om tio år är jag helt övertygad om. Och om jag lyckats med det som jag föresatt mig – att göra Autorekrytering till en ännu bredare helhetslevrantör, då tror jag säkert att jag finns kvar här. Jag älskar mitt jobb. Sedan finns det planer på att Autorekrytering i framtiden ska finnas även i helt andra branscher, under annat namn.

Läs tidigare CHEF-inytervjuer: Morten Bendz, Vianor

FAKTA Sofia Greijer

Ålder: 37
Familj: Make och 2 barn
Bor: Hus i norra Stockholm
Kör: Volvo XC90 (familjens gemensamma bil)
Gör på fritiden: Kopplar av på landet, går på fotbollscuper med barnen, umgås med familj, vänner och grannar.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fiat Chrysler föreslår fusion med Renault

Biljouren i Åkersberga klar för Godkänd Bilverkstad

Godkänd Bilverkstad är en vattendelare för branschen mot konsument – de seriösa verkstäderna med fokus på kvalitet och kundtrygghet kontra de oseriösa. Det menar Lasse Treser, vd på den fristående verkstaden Biljouren i Åkersberga som nyligen klarat årlig kontroll för Godkänd Bilverkstad.

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Nyhetsbrev

Glasmästarnas egen snilleindustri

Arkiv

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Här är Hedin Bils expansion 2018

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Brigade vinner CLEPA Innovation Award i säkerhetskategorin för sin Quiet Vehicle Sounder (QVS)!

Unikt hörnblixtljus - Panorama sprider ljuset över 150°

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Sänd till en kollega

0.254