23948sdkhjf

Katastrofal ökning av anlagda bilbränder

Det går nu nästan inte en natt utan att det förekommer bilbränder någonstans i Sverige. Om det nu är protester eller en önskan att få vara pyroman spelar ingen roll. Bränderna förstör livet för väldigt många människor. Och kostar bilägare, försäkringsbolag och samhället mycket stora summor.

Antalet utryckningar till anlagda bilbränder har ökat med 73 procent de senaste tio åren, visar Hem & Hyras genomgång. Skillnaden mellan landets städer är stor med Örebro, Västerås och Helsingborg i topp.. Hem & Hyra har manuellt gått igenom och sammanställt MSB:s, Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps, färska statistik för anlagda fordonsbränder i landets samtliga kommuner. Bilden som växer fram är tydlig: de senaste två decennierna har antalet bilar som avsiktligt tänts på ökat lavinartat.

För tjugo år sedan inträffade endast några hundra händelser per år, en siffra som fram till i dag har fyrdubblats. Bara mellan 2007 och 2017 har antalet utryckningar till anlagda personbilsbränder ökat 73 procent, med en slutsumma på 1 457 bränder i fjol. I snitt skedde förra året 0,18 utryckningar för fordonsbrand per tusen invånare.

Skillnaden städer emellan är påtaglig. Om man sorterar bort de kommuner som i fjol hade färre än tio anlagda bränder placerar sig Upplands-Bro, Österåker, Södertälje, Örebro och Järfalla i topp, med mer än en utryckning för anlagd fordonsbrand per tvåtusen invånare.

Av landets tio största städer var Örebro mest drabbad, följt av Västerås, Helsingborg och Malmö. Jönköping och Linköping var i sin tur betydligt mer förskonade, med mindre än 0,1 bränder per tusen invånare.

Läs mer om Hem & Hyras undersökning som också omfattar statistik på

https://www.hemhyra.se/nyheter/kraftig-okning-av-anlagda-bilbrander/

Källa: https://www.hemhyra.se/nyheter/kraftig-okning-av-anlagda-bilbrander/

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.067