23948sdkhjf

VW: ”Våra kontroller mer omfattande än kraven för Godkänd Bilverkstad”

En del verkstäder jobbar redan med en kvalitetscertifiering som är minst lika omfattande som Godkänd Bilverkstad. De ska inte behöva genomgå GBV:s alla kontroller, förklarar man på MRF.

De som är återförsäljare av Volkswagen Groups bilmärken i Sverige har idag ett omfattande regelverk innefattande ett stort antal stickprovskontroller som deras serviceanläggningar måste klara för att uppfylla Volkswagens kvalitetskrav.

– Vi har en mycket omfattande kvalitetskontroll för våra verkstäder. Nivån på den är väldigt hög och själva revisionen genomförs av det tyska kvalitets- och certifieringsorganet TÜV – motsvarande SWEDAC i Sverige, förklarar Volkswagen Groups informationschef i Sverige, Marcus Thomasfolk.

Av den anledningen diskuterar Volkswagen Group Sverige (VGS) just nu med Motorbranschens Riksförbund (MRF) en alternativ lösning där deras återförsäljarverkstäder som uppfyller den nya certifieringen Godkänd Bilverkstads (GBV) krav, kan erhålla ett GBV-diplom utan att behöva genomgå alla GBV:s stickprovskontroller.

– Vi har en dialog med MRF om ifall det verkligen finns behov av att köpa extrakontroller för Godkänd Bilverkstad. Vi diskuterar nu hur våra resultat kan komma MRF till del, förklarar Marcus Thomasfolk.

Meningen är att VGS ska kunna väva in branschkraven som finns i GBV-dokumentet i sina egna. Efter utförda egna revisioner kan de rapportera resultatet i GBV:s API, för att reviderad verkstad ska bli en Godkänd Bilverkstad. VGS har dessutom fler stickprov än vad GBV kräver, så där är de med råge i mål, förklarar MRF:s servicemarknadsansvarige Joachim Due-Boje.

Han är övertygad om att man tillsammans med VW Group ska kunna hitta en lösning som är bra för alla parter.

En serviceverkstad hos en VW Group-återförsäljare måste i dag genomföra fem stickprov i månaden.

Läs mer om GBV: De är landets första Godkänd Bilverkstad

FAKTA Godkänd Bilverkstad (GBV)
Ny kvalitetscertifiering för bilverkstäder som tagits fram gemensamt av branschföreningarna Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) och Motorbranschens Riksförbund (MRF), vilka även äger och driver GBV.

Så här fungerar GBV:

x Verkstaden ska avtala med en 3PK (tredjepartskontrollant) om årlig kontroll och stickprovskontroller.

x Verkstaden kan ansluta sig till en liknande kvalitetsstandard.

x Verkstaden ska utföra minst fyra dokumenterade personalmöten per år.

x Varje mekaniker ska stickprovskontrollernas minst fem gånger per år. Två av kontrollerna ska genomföras oannonserat av 3PK.

x Varje år ska genomgående kontroll ske för att säkerställa att verkstaden arbetar enligt, och uppfyller, kvalitetsstandarden för Godkänd Bilverkstad.

x Det ska finnas en kunskapsmall per mekaniker. Ett dokument där kurser och andra för arbetets utförande färdigheter dokumenteras – som generella reparationskunskaper, specialkompetens och märkesutbildningar.

x GBV-verkstäder rekommenderas generellt av Konsumentverket.

x Alla personbilsverkstäder inom MRF och SFVF har som medlemsförbindelse att ansluta sig till Godkänd Bilverkstad.

Godkända som kontrollföretag för GBV är hittills Kontrollerad Bilverkstad, Qvalify, FR2000, Branschkontroll och Bo Arnesson Revision AB. Diskussioner förs även med företagen Real Consulting, QEM och MSX.

Läs mer om GBV: De är landets första Godkänd Bilverkstad

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078