23948sdkhjf

Motorrengöring med både vätgas och additiv

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Konceptet rengöring av motorns inre med vätgas vinner terräng i Sverige. Vi har tittat närmare på norska Relekta som säljer en maskin, eller koncept som inbegriper både rengöring med vätgas och rengörande tillsatser.

Tidigare i höstas har vi berättat om två olika företag som säljer och marknadsför maskiner som rengör bensin- och dieselmotorers inre genom att pumpa in vätgas i motorn via luftinsuget medan den går på strax över tomgångsvarvtal.

Helge Stikbakke har många års erfarenhet i branschen och jobbar i dag som resande försäljare hos Norska företaget Relekta, där han just nu lägger det mesta av sin tid på demonstrationer och försäljning av motorrengöringsmaskinen som använder vätgas.

– Vi har jobbat med det här konceptet i över ett år, jag tror vi var först i Sverige. Maskinen är jätteenkel att använda, den har en av- och på-knapp och ett vred som man reglerar gasflödet med. En personbil ska behandlas i en timme. Det enda mekanikern ska göra under rengöringsprocessen är att göra ett extra gaspådrag under några sekunder var tionde minut, för att på så sätt hjälpa till att få ut smuts som lösgörs under rengöringen ur motorn. Resten av tiden bör mekanikerna ägna åt andra jobb i verkstaden.

Läs mer om Relektas motorrengöringsmaskin: "Många symptom försvann"

Hur mycket rekommenderar ni verkstäderna att debitera för en motorrengöring?
– Han bör debitera kunden runt 3500 kronor.

En viktig del i ert motorrengöringskoncept är att verkstaden under rengöringsprocessen även använder rengörande additiv. Varför räcker det inte med vätgasen för att motorn ska bli ren?
– Vätgasen går in i motorn och tar med sig all sot, men det kan även finnas föroreningar i smörjsystemet eller i bränslesystemet som orsakar problem. Därför tillför vi även ett rengörande additiv till bränsletanken som rengör allt fram till spridarna. Vi använder ett additiv till motoroljan både före och efter oljebytet.
– En motorrengöring med vätgas blir bara komplett om man också använder de rengörande additiven. Om du bara använder vätgasmaskinen så skulle jag vilja påstå att det bara är 40 procents chans att rengöringen blir verkningsfull.

Hur ofta tycker du verkstaden bör rekommendera att kunden gör en motorrengöring?
– Ju sämre körmönster man har desto oftare bör man göra rent i motorn. Men oavsett hur bilen körs så bör man rekommendera som längst 6000 mils intervall.

Vilka problem bör man förslagsvis upplysa kunden om att den slipper om den kostar på en motorrengöring?
– Ett problem med alla moderna motorer är att kompressionen sjunker med tiden på grund av att friktionen mellan kolv och kolvring blir för hög då det är för mycket smuts. Då blir det ett tryck nedåt i motorn, så att motoroljan slungas in i förbränningsrummet. Detta är orsaken till att EGR-ventilen går sönder. På detta sätt behandlar orsaken till symptomen, i stället för bara symptomen som man gör när man enbart byter EGR-ventilen.

Och om kunden fått en motorrengöring av bilen och det ändå visar sig att EGR-ventilen måste bytas?
– Då är det ändå inte förgäves, för rengöringen tar bort orsaken till att EGR-ventilen slutade fungera.

Vad säger du för att övertyga skeptikerna
– Pröva att rengöra motorn på din egen bil, och känn skillnaden efteråt. Det är det bästa bevis du kan få på att detta fungerar och är en effektiv åtgärd. Det blir en märkbar förbättring av motorgången och prestandan i nio av tio rengöringar, även på de motorer som inte uppvisar några symptom innan.

Men drar verkligen motorn mindre bränsle efter en rengöring?
– Vi har ett åkeri som har testat motorrengöring på sina Volvo-lastbilar. Och där har vi kunnat se svart på vitt genom Volvos system Vida, som registrerar bland annat bilens bränsleåtgång, att bränsleförbrukningen minskat på alla lastbilarna har minskat efter motorrengöringen med tio procent.

Men ger motorrengöring verkligen en avkastning värt en investering på över två månadslöner?
– Ja, absolut. Det räcker nästan med att göra en rengöring i månaden så har du tjänat in maskinen innan leasingperiodens slut. Jag tror många verkstäder behöver bli bättre på att prata med kunderna och få dem att kosta på sin bil mer åtgärder i förebyggande syfte, som exempelvis motorrengöring. En vanlig service ger i dag knappt någon förtjänst för verkstaden.

Läs mer om två andra koncept för motorrengöring med vätgas:

Hydrive

Carbon Cleaning

Läs mer om Relektas motorrengöringsmaskin: "Många symptom försvann"

FAKTA Hydro Intake Cleaner
Ca-pris: 69000 kr + moms (Inkl 16 paket m rengörande tillsatser (8 för bensin, 8 för diesel)
Vätehydroxid i vätskeform omvandlas i en elektrolytisk process till vätgas som pumpas in i motorn med lågt tryck.
Drygt 80 sålda maskiner i Sverige hittills, varav de flesta till Meca- och Bosch Car Service-verkstäder.
Maskinen tillverkas i Europa av och säljs och marknadsförs i Sverige av norska Relekta, som är återförsäljare av bland annat rengöringsmedel, servicemaskiner och additiv.
De rengörande additiven som säljs tillsammans med maskinen kommer från amerikanska företaget BG Industries, som är världens största tillverkare av rengörande additiv.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tuffare regler vid miljözoner

Transportstyrelsen föreslår att fordon som inte får köra in i en miljözon inte heller ska få stanna eller parkera där. Kraven föreslås gälla där kommunen erbjuder möjlighet att parkera inom en miljözon och ska underlätta kommunernas övervakning.

Nu är det premiär för nya Porsche Cayenne Coupé

Renault startar pilotprojekt med V2G

Renault startar nu det första storskaliga pilotprojektet med reversibel elektrisk laddning, V2G (vehicle-to-grid). Renaults växelströmsteknik gör det möjligt att placera den reversibla laddaren inuti fordonet, vilket innebär att det endast krävs en enkel och billig anpassning av befintliga laddningsstationer.

Volvo Cars öppnar sitt digitala säkerhetsbibliotek för alla

Volvo Cars gör för första gången sin kunskap inom säkerhet lättillgänglig i ett centralt digitalt bibliotek som man uppmanar bilindustrin att använda, eftersom det ligger i allas vårt intresse att göra vägarna säkrare.

Halvt ton vattenpipstobak värt flera miljoner i beslag vid razzia mot bilverkstäder

En riktad insats mot bilverkstäder och biltvättar i Botkyrka och Huddinge medförde flera gripanden och beslag av misstänkt stöldgods, kontanter och tobak till vattenpipor.

Nya säkerhetslösningar aviserade av Volvo Cars

Nyhetsbrev

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

Arkiv

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Så mycket lastade första MB-lastbilen

”Det går åt fel håll”

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Se alla Företagens egna nyheter

Fordonsbelysning - Volkswagen Transporter

Drivaxlar till senaste Mercedes C-klass

Nya drivaxlar till Tesla Model S

Fabriksrenoverad Bosch original dieselspridare till Citroen och Mini Cooper

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Sänd till en kollega

0.111