23948sdkhjf

TEMA: Verktygen som löser speciella problem

TEMA HAND- & SPECIALVERKTYG: Sedan något år tillbaka erbjuder Würth verktyg som löser specifika problem i verkstaden. Vi har träffat produktchefen som vet vad det kan innebära om man har dragit åt ett glödstift för hårt.

Lokalerna är nästan överdrivet ljusa, att kliva in i entrén på Würth Sverige AB:s huvudkontor känns som att stiga i en operationssal. Här tar Christian Albinsson emot, som arbetar som produktchef sedan ett par år tillbaka. På hans bord ligger bland annat att ta hand om affären för specialverktyg till bilverkstäder.

– Just specialverktyg har vi inte haft så mycket inom koncernen tidigare. För ungefär två år sedan tog man beslut på koncernnivå att börja med ett bredare sortiment av specialverktyg och i Sverige lanserade vi bland annat katalogen Time Saving Tools för något år sedan, med verktyg som just ska spara tid i verkstäder, säger Christian Albinsson.

Würth har funnits i Sverige i drygt 50 år och från början var man bara tre anställda som höll till i Nacka utanför Stockholm. Men moderbolaget är äldre än så. Direkt efter andra världskrigets slut bestämde sig Adolf Würth i Künzelsau, inte så långt ifrån Stuttgart, för att sälja skruv till den tyska industrin. Det visade sig vara ett lyckokast, för ur ruinerna efter kriget växte den tyska industrin explosionsartat och efterfrågan på Würths produkter tillät honom att växa med besked.

Men grundaren själv skulle aldrig får uppleva den verkliga expansionen. Adolf Würth gick hastigt bort 1954 och verksamheten togs över av den då blott 19-årige sonen Reinhold. Än i dag är det Reinhold Würth som leder bolaget, en världsomspännande företagsgrupp med verksamheter inom allt från kemikalier till möbler. I dag är man fler än 70 000 anställda. Av dem sitter ett 80-tal på det svenska huvudkontoret i Örebro och runt om i landet sysselsätter man ytterligare cirka 300 personer.

– I Sverige står vi på tre ben: fordon, metall och bygg. Men det är fordon som är äldst, där vi är starka. Våra två största områden är kemi och fästmaterial, allt från lim och smörjmedel till skruv och mutter, berättar Christian Albinsson.

På fordonssidan hör många originalverkstäder till kunderna, men också fristående verkstäder. Till de vanligaste specialverktygen hör verktyg för urpressning av hjullager, där många kräver hydraulik för att låta sig pressas ur sina lägen. Spridare och glödstift kan också kräva speciella verktyg, till exempel när glödstift har dragits åt för hårt.

– De måste dras med exakt moment och gör man inte det kan de gå sönder. Då måste de borras ur. Spridare ställer också till med problem. Ofta sitter de så hårt fast att man inte kan slå ur dem med en vanlig glidhammare utan man måste dra ur dem. Då kan det hjälpa att koppla på ett extra verktyg som vibrerar samtidigt som man drar med hydrauliken, för att spridarna ska lossna lättare.

Man flyttade in i lokalerna i Örebro 2013 och här lagerför och hanterar man ungefär 14 000 artikelnummer. Christian visar oss ut från kontorsdelen ut på lagret, där lådor vägs och mäts med automatik och skickas omkring på transportband i en mekaniserad cirkus. Men de flesta varorna håller man fortfarande på centrallagret i Künzelsau, däribland de specialverktyg som Christian Albinsson ansvarar för.

– Normalt tar det ett par-tre dagar att leverera. Väntar man på ett specifikt verktyg kan man i alla fall boka om jobben så att man kan anpassa sig till när man får leveransen. Det står oftast inte och brinner på samma sätt som det gör inom byggindustrin, med risk för att hela produktionen stannar. Man kan ta andra jobb emellan.

Ofta kan man lösa ett visst problem utan att använda specialverktyg. Men Christian Albinsson framhåller tidsbesparing som en orsak att ändå välja ett verktyg som är speciellt framtaget för jobbet.

–Har du rätt verktyg sparar du tid, och framför allt kan du göra jobbet korrekt och säkert. Framför allt kan du utföra arbetet med bara en person och inte två. Det är så det är i dag, det ska vara effektivt även ute på golvet.

Kontakten med kunderna håller man bland annat genom sin katalog och genom att medverka på mässor. Men man besöker också verkstäder och där kan man träffa oväntat rätt.

– Ibland kommer vi just som det står två, kanske tre, personer lutade över bilen och svär över ett problem. Och vi har en lösning på problemet. Då framstår vi närmast, höll jag på att säga, som en messias, avslutar Christian med ett leende.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065