23948sdkhjf

Fordonselever är snabbast på att få fast jobb efter utbildning

Ungdomar som har tagit examen från fordon- och transportprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet har stora chanser att få ett arbete inom ett år efter att de slutfört gymnasieutbildningen. Störst chans är det för fordonselever.

Det visar statistik från Skolverket över vad ungdomar, som slutförde gymnasieutbildning läsåret 2014/15, gjorde året efteråt. Statistiken går att bryta ner på län, kommun och skola.

Skolverkets statistik redovisar vad ungdomar gjorde ett år efter de slutförde sin gymnasieutbildning läsåret 2014/15. Av de omkring 83 600 ungdomar som slutförde sin gymnasieutbildning med examen eller med studiebevis på minst 2 500 poäng hade en tredjedel en etablerad ställning på arbetsmarknaden ett år senare medan en fjärdedel av ungdomarna var högskolestuderande.

Ungdomar som tog examen från fordons- och transportprogrammet, bygg- och anläggningsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet hade i högst utsträckning en etablerad ställning på arbetsmarknaden år 2016. Det innebär att de hade en årsinkomst på minst 191 800 kronor och inte var registrerade som arbetslös under året. En tredjedel av ungdomarna som hade en etablerad ställning efter fordons- och transportprogrammet arbetade inom transportbranschen, och en tredjedel arbetade inom handelsbranschen.

Program med högst andel ungdomar som var etablerade på arbetsmarknaden 2016, ett år efter gymnasieexamen:

Fordon- och transport

61 procent

Bygg- och anläggning

60

VVS- och fastighet

59

Vård- och omsorg

53

Industritekniska

49

 

Källa: Skolverket

Bild: Skolverket

Länk till undersökningen:

https://www.skolverket.se/skolutveckling/statistik/arkiverade-statistiknyheter/statistik/2018-11

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141