23948sdkhjf

Eurogarant redo att lanseras i Sverige

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Kvalitetsledningssystemet Eurogarant röner stora framgångar i Tyskland och styrdokumenten är nu färdiga för Sverige. Magno Bilskadecenter i Göteborg är först ut och inväntar sin certifiering.


 Magno Bilskadecenter i Göteborg är tidigt ute och jobbar på sin certifiering.

— Att följa en gemensam standard löser många av branschens kvalitetsproblem, säger delägaren Fredrik Andersson.
Under fyra år har försäkringsbranschen utfört gemensamma stickprovskontroller på närmare 80 större skadeverkstäder runt om i landet. Drygt var tredje bilreparation brister i kvaliteten och ofta handlar det om rent slarv från verkstadens sida.

– I år är resultat bättre än tidigare kontrollperioder men fortfarande är det långt kvar till en acceptabel nivå, konstaterar Anders Edvardsson, projektledare hos Trafikförsäkringsföreningen som samordnar insatsen.

Skadebranschens aktörer har under många år försökt att lösa problemet utan att lyckas. MRF och BIL Sweden kom nyligen med uppdaterade riktlinjer för skadeverkstäder som är ett sätt att stötta verkstäder som vill nå en högre kvalitet. Andra exempel är Kontrollerad Skadeverkstad,  If-certifierad skadeverkstad och Länsförsäkringars Lupin-certifikat som av vissa plåt- och lackverkstäder kallas för trams- och pappersprodukter.

Att samla alla plåt- och lackverkstäder under en gemensam branschstandard ses som den bästa lösningen av SFVF. Kvalitetsstandarden Eurogarant har tagits fram av den internationella organisationen AIRC (Association Internationale des Reparateurs Carrosserie). Ett omfattande miljö- och kvalitetsledningssystem som etablerades i Tyskland redan på 80-talet. I Danmark har Eurogarant funnits sedan 2012 genom branschorganisationen SKAD försorg där Thomas Krebs är vd.

— Största fördelen med Eurogarant är att vi garanterar att fordonet repareras korrekt enligt tillverkarens anvisningar, då kan vi samtidigt garantera bilägarens säkerhet, säger Thomas Krebs.

Förutom att optimera hela skadeprocessen ställer Eurogarant även krav på utbildning och utrustning.

— I dag är vi ensamma om att uppfylla biltillverkarens krav på reparationsdokument och använder utrustning som lever upp till deras tekniska krav gällande exempelvis svetsning och nitning, intygar Thomas Krebs som är kritisk mot försäkringsbolagens sätt att arbeta i Danmark.

— Just nu är trettio verkstäder anslutna till Eurogarant men vi upplever en tuff konkurrens från de stora försäkringsbolagen. Tyvärr pratar de om kvalitet och säkerhet men de vill inte betala vad det kostar, mycket av vårt arbete går åt till att upplysa dem om att de gör fel, säger han.

I Sveriges har Trygg Hansa, som första svenskt försäkringsbolag, ställt sig bakom Eurogarant. Här drivs införandet av nämnda SFVF och vd Bo Ericsson.

— Att följa ett miljö- och kvalitetsledningssystem är en väsentlig skillnad jämfört med att genomföra kontroller, säger Bo Ericsson som hellre ser en gemensam branschstandard än att försäkringsbolagen tar fram egna spelregler utan någon form av kontrollprogram.

— Vi vill att Eurogarant ska vara den rådande standarden inom Sverige som försäkringsbolag och generalagenter ställer sig bakom, det blir både enklare och billigare för de drygt 800 plåt- och lackverkstäder som det handlar om i Sverige. Därför vill vi bjuda in samtliga berörda i början på nästa år och diskutera hur vi ska göra det möjligt att ha en standard och vad den ska innehålla. Eurogarant är idag det enda kvalité och miljöledningssystem som omfattar både plåt och lack. Med tanke på de undersökningar som ligger till grund ser vi att hälften handlar om lack och knappt något om plåt arbete säger Bo Ericsson.

Styrdokumenten för EUROGARANT svenska version är nu färdiga och de tekniska kontrollerna sköts av Branschkontroll AB. Antalet verkstäder som ska vara anslutna till 2020 hoppas SFVF kommer att ligga på cirka 70 stycken.

Magno Bilskadecenter i Göteborg är en skadeverkstad som var den första i Sverige med att starta sin certifieringsprocess där Fredrik Andersson är en av delägarna

— För oss blir det betydligt enklare att arbeta med en certifiering som är anpassad för fordonsbranschens behov jämfört med till exempel ISO 14001. Att så många sluter upp bakom en gemensam standard är också positivt, säger han.

— Med en standard har vi större chans att lösa dagens kvalitetsproblem.


Bildtexter

Thomas Krebs är vd för danska branschföreningen SKAD. Här i Eurogarants monter på Automechanika.


Eurogarant i korthet:

Enda standarden som täcker både färg och kaross.

Enda europeiska standarden inom sitt område.

Arbetar med biltillverkarens instruktioner och alla bilmärken

Ger tre års garanti på kaross- och två års garanti på lackenarbeten.

Används i dag av verkstäder i EU, USA och Japan.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Fiat Chrysler föreslår fusion med Renault

Biljouren i Åkersberga klar för Godkänd Bilverkstad

Godkänd Bilverkstad är en vattendelare för branschen mot konsument – de seriösa verkstäderna med fokus på kvalitet och kundtrygghet kontra de oseriösa. Det menar Lasse Treser, vd på den fristående verkstaden Biljouren i Åkersberga som nyligen klarat årlig kontroll för Godkänd Bilverkstad.

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Nyhetsbrev

Glasmästarnas egen snilleindustri

Arkiv

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Här är Hedin Bils expansion 2018

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Brigade vinner CLEPA Innovation Award i säkerhetskategorin för sin Quiet Vehicle Sounder (QVS)!

Unikt hörnblixtljus - Panorama sprider ljuset över 150°

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Sänd till en kollega

0.129