23948sdkhjf

Yrkesmässa lockade många nyanlända

När branschen och yrkesskolorna i Örebro-regionen höll yrkesmässa nyligen var det många nyanlända som ville veta hur de skaffar sig en fordonsutbildning.

För första gången anordnade kommunerna, branschorganisationer och utbildningsanordnare i Örebro län en gemensam yrkesmässa, som hölls på konferensanläggningen Conventum i centrala Örebro den 14 november.

En av dem som var på plats var Rikard Nagel, serviceavtalsansvarig och garantiansvarig Renault, på återförsäljaren Rejmes i Örebro. Han bemannade Motorbranschens Riksförbunds monter tillsammans med två andra medlemsföretag och MRF. Många av besökarna i deras monter var nyanlända med intresse för branschen.

– Det kom förbi många nysvenskar, som har jobbat i branschen i sitt gamla hemland men som nu ville komma in på fordonsutbildningen. De flesta visste ingenting utan frågade oss hur de skulle gå tillväga för att skaffa sig en utbildning, berättar Rikard Nagel.

Och hur kan man hjälpa de här människorna att få jobb i branschen?
– Om de inte har en relevant gymnasieutbildning så behöver de gå en vuxenutbildning för att bli anställningsbara.

De nyanlända måste kunna svenska ganska bra för att kunna jobba i en verkstad, menar Rikard Nagel:

– Språket är ganska viktigt eftersom du måste kunna läsa instruktioner.

Om man jobbat säg 10-15 år i en bilverkstad i sitt gamla hemland – kan man inte få ett jobb i branschen även om man saknar formell fordonsutbildning?
– Det vi kräver hos oss är fordonsteknisk utbildning och ett B-körkort. Visst, om man kan styrka en fordonsutbildning man fått i ett annat land så är det möjligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063