23948sdkhjf

Batteritest ökade intäkterna

| Av Klas Skarin | Tipsa redaktionen

Att testa kundernas batterier kan öka lönsamheten markant för verkstaden. "När vi började med testerna märkte vi ganska snabbt en ökad försäljning", säger Jimmy Cyréus, delägare i Autoexperten-verkstaden Bodalsgaraget på Lidingö i Stockholm.

På Autoexperten-anslutna bilverkstaden Bodalsgaraget på Lidingö i Stockholm har man sedan flera år tillbaka haft som rutin att göra batteritest vid service.

Bodalsgaraget låg förra vintern i topp gällande försäljning av batterier. Delägaren Jimmy Cyréus försöker alltid ha en dialog med kunden medan bilen är kvar på verkstaden, ett arbetssätt som har ökat försäljningen rejält. 

– En anledning till att vi lyckas sälja så många batterier är något så enkelt som att vi alltid förklarar för kunden varför de borde byta batteri. De flesta tycker det är en bra idé att förebygga problemen innan vinterkylan slår till, förklarar han.

Statistik från tyska ADAC, Europas största bilägarorganisation med 18,5 miljoner medlemmar, visar att 40 procent av alla oförutsedda stopp orsakas av batterifel. Trots detta ser många verkstäder fortfarande inte batteriet som en servicepunkt som bör kontrolleras i förebyggande syfte. 

– Att testa batteriet är ett enkelt sätt att hjälpa sina kunder, intygar Jimmy Cyréus.

För att lösa uppgiften är Bodalsgaraget anslutna till ett batteritest från Varta. Ett koncept, som fungerar tillsammans med en mobilapp, och har slagit igenom på bred front hos flera av Autoexpertens verkstäder. Statistik från förra vintersäsongen visar att vart femte testat batteri leder till försäljning av ett nytt. 

Vintern är den period på året som utsätter batteriet för tuffast prövningar. Förutom att driva runt startmotorn i minusgrader arbetar även sätesvärme, fönsteravfrostare, vindrutetorkare och vindrutespolning – förbrukare som frestar på ordentligt. Ett problem som kommer att bli extra tydligt efter årets extremt varma sommar, menar Christian Rosenkranz, chefsingenjör på Johnson Controls Power Solutions där varumärket Varta ingår.

– Många bilägare tror att kallt väder förstör batteriet, men det är värmen som gör mest skada. Hetta minskar dramatiskt livslängden på ett batteri. När sedan vintern slår till är äldre batterier redan i närheten av sin kapacitet, förklarar han och tillägger att en utetemperatur på 20 grader är optimalt för ett bilbatteri.

Högre temperaturer leder till självurladdning av batteriet och gör så att den elektrokemiska processen försämras. 

– Även om denna utveckling passerar obemärkt under sommar och höst visar det sig tydligt på vintern när mer energi krävs för att starta motorn. Därför bör också batteriet kontrolleras regelbundet under hela året, avslutar Christian Rosenkranz.

Statistik som Varta samlade in under 2018 i Sverige visade att av mer än 11 000 genomförda batteritester behövde nästan hälften laddas eller bytas ut. En femtedel av de testade batterierna behövde bytas ut helt och verkstadens rekommendation väger tungt.

Glädjande är att 80 procent av bilägarna följer verkstadens råd, vilket även Jimmy Cyréus märker av på Bodalsgaraget.

– Jag hade faktiskt en kund som tackade nej till ett nytt batteri i somras. Det räckte med en första köldknäpp så kom han tillbaka och lovade att lita på verkstadens rekommendationer i fortsättningen, säger han, skrattar åt minnet, och fortsätter:

– Vi har märkt att den varma sommaren tagit hårt på batterierna redan nu och när det blir tio minusgrader kommer försäljningen att braka loss ordentligt.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Skräddarsydda lackboxar ökar tempot

Utan utländsk arbetskraft skulle han få lägga ned

Volvo Cars på väg mot sin elektrifierade framtid

Volvo Cars har nu tagit ett viktigt steg mot uppfyllandet av sina elektrifieringsmål med lanseringen av uppgraderade och nyutvecklade elektrifierade drivlinealternativ, som kommer att göras tillgängliga för hela modellprogrammet framöver.

Här är batteriet som kan revolutionera elbilen

Varning för trötta och slumrande bilförare

Så många som 17 procent av de svenska bilisterna har slumrat till bakom ratten. Detta enligt en ny undersökning genomförd av Novus på uppdrag av Circle K. Att vara påtagligt trött när man kör bil är både straffbart och farligt men ändå uppger mer än hälften av bilisterna att de inte avstår från bilkörning vid trötthet.

Svenska Öhlins ingår nu i bildandet av ett av världens största eftermarknadsföretag

Nyhetsbrev

DRF: Så vässar du lönsamheten i däckverkstaden

Slimma och optimera och satsa på teknik. Det tror Däckspecialisternas Riksförbunds ordförande Ulrik Jönsson är viktigt för däckverkstäderna för att behålla lönsamheten.

Arkiv

TEMA DÄCK&FÄLG: Bilmetro satsar på flyttbara däckställ

Försäkringsbolagen stödjer Kvalitetssäkrad Skadeverkstad

MRF vill ha gemensam certifiering av skadeverkstäder

Svensk Toyotahandel har tecknat ett ramavtal med KBV

Toyotas återförsäljarförening har ingått ett ramavtal för kvalitetsuppföljning av service- och skadeverkstäder med Kontrollerad Bilverkstad. Avtalet har fyra olika nivåer inom verkstadscoachning och egenkontroller skräddarsydda för märket.

Försäljningen av diesel steg under januari månad

Försäljningen av diesel och eldningsolja steg under årets första månad, medan försäljningen av bensin och E85 sjönk. Detta i jämförelse med januari månad 2018. Allt enligt preliminär statistik från SPBI.

Bantad teknik från KTH kan ge lyft för autonoma fordon

För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter.

Antalet efterlysta personbilar minskar i Sverige

1

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

Se alla Företagens egna nyheter

Affärsägare, verkstäder och leverantörer samlade för FIXAT-evenemanget

Kardan till Chevrolet Captiva och Opel Antara

Ny drivknut till Toyota

Avgaskylare

Nyckelmärkning och -hantering

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Sänd till en kollega

0.12