23948sdkhjf

Batteritest ökade intäkterna

| Av Klas Skarin | Tipsa redaktionen

Att testa kundernas batterier kan öka lönsamheten markant för verkstaden. "När vi började med testerna märkte vi ganska snabbt en ökad försäljning", säger Jimmy Cyréus, delägare i Autoexperten-verkstaden Bodalsgaraget på Lidingö i Stockholm.

På Autoexperten-anslutna bilverkstaden Bodalsgaraget på Lidingö i Stockholm har man sedan flera år tillbaka haft som rutin att göra batteritest vid service.

Bodalsgaraget låg förra vintern i topp gällande försäljning av batterier. Delägaren Jimmy Cyréus försöker alltid ha en dialog med kunden medan bilen är kvar på verkstaden, ett arbetssätt som har ökat försäljningen rejält. 

– En anledning till att vi lyckas sälja så många batterier är något så enkelt som att vi alltid förklarar för kunden varför de borde byta batteri. De flesta tycker det är en bra idé att förebygga problemen innan vinterkylan slår till, förklarar han.

Statistik från tyska ADAC, Europas största bilägarorganisation med 18,5 miljoner medlemmar, visar att 40 procent av alla oförutsedda stopp orsakas av batterifel. Trots detta ser många verkstäder fortfarande inte batteriet som en servicepunkt som bör kontrolleras i förebyggande syfte. 

– Att testa batteriet är ett enkelt sätt att hjälpa sina kunder, intygar Jimmy Cyréus.

För att lösa uppgiften är Bodalsgaraget anslutna till ett batteritest från Varta. Ett koncept, som fungerar tillsammans med en mobilapp, och har slagit igenom på bred front hos flera av Autoexpertens verkstäder. Statistik från förra vintersäsongen visar att vart femte testat batteri leder till försäljning av ett nytt. 

Vintern är den period på året som utsätter batteriet för tuffast prövningar. Förutom att driva runt startmotorn i minusgrader arbetar även sätesvärme, fönsteravfrostare, vindrutetorkare och vindrutespolning – förbrukare som frestar på ordentligt. Ett problem som kommer att bli extra tydligt efter årets extremt varma sommar, menar Christian Rosenkranz, chefsingenjör på Johnson Controls Power Solutions där varumärket Varta ingår.

– Många bilägare tror att kallt väder förstör batteriet, men det är värmen som gör mest skada. Hetta minskar dramatiskt livslängden på ett batteri. När sedan vintern slår till är äldre batterier redan i närheten av sin kapacitet, förklarar han och tillägger att en utetemperatur på 20 grader är optimalt för ett bilbatteri.

Högre temperaturer leder till självurladdning av batteriet och gör så att den elektrokemiska processen försämras. 

– Även om denna utveckling passerar obemärkt under sommar och höst visar det sig tydligt på vintern när mer energi krävs för att starta motorn. Därför bör också batteriet kontrolleras regelbundet under hela året, avslutar Christian Rosenkranz.

Statistik som Varta samlade in under 2018 i Sverige visade att av mer än 11 000 genomförda batteritester behövde nästan hälften laddas eller bytas ut. En femtedel av de testade batterierna behövde bytas ut helt och verkstadens rekommendation väger tungt.

Glädjande är att 80 procent av bilägarna följer verkstadens råd, vilket även Jimmy Cyréus märker av på Bodalsgaraget.

– Jag hade faktiskt en kund som tackade nej till ett nytt batteri i somras. Det räckte med en första köldknäpp så kom han tillbaka och lovade att lita på verkstadens rekommendationer i fortsättningen, säger han, skrattar åt minnet, och fortsätter:

– Vi har märkt att den varma sommaren tagit hårt på batterierna redan nu och när det blir tio minusgrader kommer försäljningen att braka loss ordentligt.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nu har vi semester!

Motormagasinet.se har semesteruppehåll och vi är tillbaka med nyheter på webben måndagen den 29 juli. Nästa nummer av MotorMagasinet kommer den 14 augusti. Vi önskar alla en Trevlig semester!

Bilprovningen om vad som gäller för godtagbara gasintyg

3

Otåliga husbilsägare väntar på besked om kommande beskattning

Många är oroliga över den framtida beskattningen av husbilar, personbil klass II, inte minst såhär i semestertid. För dem som köper ny husbil efter 1 september kommer den årlig skatten uppgå till 28-30 000 kronor på grund av schablonmässig WLTP-beräkning som inte utgår från husbilens särart som fordon.

Catherine Sahlgren har utsetts till ny koncernchef för Werksta

Catherine Sahlgren, idag koncernchef i Teknikmagasinet, tillträder den 19 augusti 2019 som ny koncernchef för skadeverkstadskedjan Werksta som är verksamma i Sverige, Finland och Norge.

Första Kia-verkstaden som blivit Kvalitetssäkrad skadeverkstad

SBF satsar på sektion för tunga fordon

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, kommer att intensifiera arbetet med att bilda en sektion med inriktning på tunga fordon. Det beslutades på branschorganisationens halvårsmöte.

Nyhetsbrev

Skarp kritik mot hanteringen av besiktning för gasfordon

Arkiv

Lackerare sökes till Motorgalan

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

MECA Fändriks Fordonsteknik är Värmlands andra Godkänd Bilverkstad

Fändriks Fordonstekniks två verkstäder ansluter sig till Godkänd Bilverkstad (GBV). Madelene Leandersson, delägare på Fändriks Fordonsteknik ser att GBV kommer spara verkstaden både tid och pengar i förlängningen.

BMW presenterade framtidens sportbil

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Oljebar förenklar verkstadens arbete

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Se alla Företagens egna nyheter

Vilket fordon kör du?

ACTICHARGE 750 - Professionell batteriladdare.

Produktnyhet från Purflux!

25 Years TecDoc Standard in 2019:

Mini arbetsbelysning

Vill du lära dig mer om smörjmedel? Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare? Se hit!

Midnattssolsrallyt 2019

Så väljer du rätt skärvätska - våra smörjmedelsexperter guidar dig!

Unik kombination av bakljus- och arbetsljusfunktion

SVHC-listan uppdaterad – Nya lagar och regler

Trevlig Sommar

Medicinklassade silikonlim – så väljer du rätt!

Glad sommar - Vanliga öppettider

Sommarkampanj på verkstadsutrustning från ACTIA.

Komplett lösning för kamkedjedrivning

Quiet Vehicle Sounder – Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS)

Plasmabehandling för bättre limresultat

Liten arbetsbelysning - även backlampa

ACTIA 8678 Evo - antagligen Sveriges mest sålda hjulinställare

NY EU-lag för el & hybridbilar - Vi har lösningen för original & eftermontering!

Ladda upp din verksamhet med  Delphi Technologies OE ”Multi-Charge ”Tändspo...

VAS-godkänt bromsserviceaggregat

Henrik Pedersen - Ny CCO på Digital-Servicebook.com

Räddningen mot bakterier i skärvätskor är här!

CSR och hållbarhet

Sänd till en kollega

0.134