23948sdkhjf

Preqas ger sig ut på roadshow med Hunter

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Däckskiftessäsongen är över. Då ger sig fordonsverkstadsutrustaren Preqas ut på roadshow med delar av sitt sortiment av däck- och hjulmaskiner från Hunter.

– Det är dags för verkstäderna att se över sin däckverksamhet och informera sig om hur de kan öka sin servicegrad och lönsamhet med rätt verkstadsutrustning, säger Hans Lihv som tillsammans med Preqas-kollegan Jill Axelsson svarar för roadshowen.

För det stora flertalet av däck- och bilverkstäderna går det bra. Det ger utrymme för investeringar i verksamheten och däckaffären för bättra på lönsamheten och för att stärka upp konkurrenskraften genom effektiviseringar.

Sedan november har Hans Lihv och Jill Axelsson varit ute på turné med en skåpbil fylld med Hunter-maskiner som gör tillvaron mycket enklare och effektivare för verkstäderna.

– Det är ett gyllene tillfälle för gummi- och bilverkstäderna att möta oss när vi kommer ut och visar våra godbitar från Hunter. Det är många frågor när vi väl möts, säger Hans Lihv och tillägger med ett leende:

– Dessutom vill en del kunder prova själva, vill testa maskinerna innan de bestämmer sig för köp. En kom med egna däck, punkteringssäkra rallydäck, för att testa däckomläggaren. Testet blev mycket lyckat, det var inga problem att lägga om däcken i Hunter-maskinen.

Hunter är marknadsledande inom flera produktgrupper med sin däck- och hjulutrustning. Sedan årtionde tillbaka representeras de av Preqas, tidigare BIMA och senare Opus-BIMA, på de svenska och norska marknaderna.

– Hunter är produkter ur det högsta segmentet som kan vara värda att visa även om kunden inte är en ”prospect” idag. Men verksamheten kan se annorlunda ut om bara två år och då kan det vara en möjlighet att satsa mer på däck och hjul för att utveckla rörelsen.

I mer än 20 år har Hans Lihv arbetat med verkstadsutrustning från Hunter. Säg att han kan demonstrera maskinernas alla finesser även i sömnen.

Han betonar att Hunter är ett etablerat företag med helt egna produkter som utvecklas och tillverkas i USA. Enbart på forsknings- och utvecklingsavdelningen arbetar ett 50-tal personer. I stort sett sker allt utvecklingsarbete ”inhouse” och med egen personal.

Hunter lägger ungefär 65 000 arbetstimmar på mjukvaruutveckling varje år, vilket vid en jämförelse troligtvis är unikt i branschen, enligt Hans Lihv.

I skåpet på den lätta lastbilen finns bland annat en Hunter TCA34 däckomläggningsmaskin.

– Man måste tänka ergonomi. Miljö, hälsa och säkerhet är viktiga områden. Inte bara vibrationer på däckverkstäder. Vid den här maskinen kan en gammal gubbe som jag stå en hel dag. Inga lyft och jag kan stå upprätt hela tiden. Se den som en normmaskin, man kan lämna monteringsbordet, säger Hans Lihv.

Hunter TCA34 har centrumlåsning och balanseringen sker med en Hunter RFE kraftvariationsmätare som löser vibrationsproblem på hjulet som ingen vanlig balanseringsmaskin klarar. Maskinen har dessa prestanda tack vare den innovativa lösningen med en tryckrulle som trycker på det roterande hjulet på ett sätt som simulerar en körcykel.

Runt hörnet står ytterligare en topprodukt från Hunter – den heldigitala hjulvinkelmätaren Quick-Check-Drive som kommer att revolutionera den hjulinställningsservice som både däck- och bilverkstäder erbjuder.

– Säg att den är epokgörande, kör igenom mätinstrumenten och på några sekunder kommer resultatet och besked om det behövs hjulinställning, säger Hans Lihv.

 Preqas kommer marknadsintroducera Hunter Quick-Check-Drive under 2019.

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu är det premiär för nya Porsche Cayenne Coupé

Renault startar pilotprojekt med V2G

Renault startar nu det första storskaliga pilotprojektet med reversibel elektrisk laddning, V2G (vehicle-to-grid). Renaults växelströmsteknik gör det möjligt att placera den reversibla laddaren inuti fordonet, vilket innebär att det endast krävs en enkel och billig anpassning av befintliga laddningsstationer.

Volvo Cars öppnar sitt digitala säkerhetsbibliotek för alla

Volvo Cars gör för första gången sin kunskap inom säkerhet lättillgänglig i ett centralt digitalt bibliotek som man uppmanar bilindustrin att använda, eftersom det ligger i allas vårt intresse att göra vägarna säkrare.

Halvt ton vattenpipstobak värt flera miljoner i beslag vid razzia mot bilverkstäder

En riktad insats mot bilverkstäder och biltvättar i Botkyrka och Huddinge medförde flera gripanden och beslag av misstänkt stöldgods, kontanter och tobak till vattenpipor.

Nya säkerhetslösningar aviserade av Volvo Cars

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

Nyhetsbrev

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

Arkiv

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är elbilen med inbyggda solceller

Här är nya Tesla Model Y

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Så mycket lastade första MB-lastbilen

Snart kommer nya Land Rover Defender

”Det går åt fel håll”

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Se alla Företagens egna nyheter

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

NEXUS Automotive International honors Schaeffler as its Supplier of the Yea...

Effektiva kemtekniska sprayer för proffs

En av däckindustrins mest moderna fabrik är snart färdigbyggd

Sänd till en kollega

0.117