23948sdkhjf

Hjulinställningar kan bli en lönsam affär

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Bra utrustning, lång erfarenhet och djup specialistkunskap inom hjulinställning. Det är framgångsreceptet för Tagene Hjulinställningar AB:s Tomas Sahlin.

I 30 år har han arbetat med camber- och castervinklar på fordon upp till 5 ton. Det går bra för hans rörelse inte minst tack vare modern utrustning från Hunter som Preqas levererat.

Tomas Sahlin driver sin affärsrörelse Tagene Hjulinställningar AB inhyrd, men i symbios med, hos Däckia på Exportgatan i Hisings-Backa, Göteborg. Det är en bra win-win-lösning för både för däckverkstaden som kan erbjuda sina kunder specialistservice och för Tagene Hjulinställningar AB som får en bra lokal och tillgång till ett kundflöde tack vare Däckia.

– När jag fick frågan från Däckia, så var det inte så mycket att fundera över. Min tidigare verkstad skulle innefattas av en ombyggnation, så det tog tre sekunder att bestämma sig. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt, förklarar Tomas Sahlin när vi möter honom tillsammans med verkstadsutrustaren Preqas regionchef i Västsverige, Niclas Kollbratt.

För många är Tomas Sahlin en känd branschprofil. På den allra senaste Automässan demonstrerade han Hunters hjulinställningsutrustning samtidigt som han svarade på frågor om hjulvinklar och framvagnsgeometri i Preqas (dåvarande Opus Equipment) monter. Han är specialist ut i fingertopparna.

– Jag arbetar bara med justering av bilar, bryggan som jag har är inte optimal för länkarmsbyten, men byten av styrleder kan göras. I snitt blir det 8 uppdrag om dagen, säger Tomas och tillägger att det personliga rekordet är 16 på en dag, men då var det samma märke och modell!

Tomas räknar med 1 timmes arbetstid för en standardinställning, medan för specialbilar som sportvagnar och jänkebilar krävs det 2 till 3 timmar för att Tomas ska vara nöjd.

– Ju bredare däck, desto viktigare med hjulinställning för att slippa dyrbar snedslitning och spårkänslighet. Tänk på 80-talet då 225 var häftigt, nu är det standard!

Den utrustning som Thomas Sahlin arbetar med är en Hunter Hawk Eye Elite – en helt digital hjulinställare som han haft i snart 6 år – tillsammans med en brygga som klarar 5,2 ton och 5.30 meter i längd och 3 meter i bredd, vilket ger honom möjligheten att även arbeta med lätta kommersiella fordon.

Det är lättarbetat, ergonomiskt, snabbt och trådlöst. Något som Tomas värdesätter och gärna framhåller.

– Den är lättanvänd, busenkel, med användarvänliga menyer. Man ser snabbt och överskådligt tack vare stora bokstäver och tydlig grafik. Jag checkar lufttrycket, hänger på måltavlorna och kryssmäter. Sedan gör maskinen arbetet ruskigt snabbt samtidigt som jag ser hela den pågående processen, säger Thomas och tillägger att hjulinställaren är mycket pålitlig.

Det tar 2-3 minuter för att få ett resultat på skärmen utöver den obligatoriska kontrollen av lufttryck samt checka att det inte finns något glapp i lederna.

Han berättar också att mycket sitter i ryggmärgen och i skallen, specialist som han är. Men programvaran från Hunter med alla värden för märken och modeller som ingår är till stor hjälp. Det är lite av grejen med att ta en maskin från en marknadsledande leverantör, menar Tomas.

– Jag har alla licenser och uppdaterar dem kontinuerligt. Emellanåt servar jag även skadeverkstäder med värden. De ringer och jag ger dem råd.

Avslutningsvis säger Tomas Sahlin – att investera i en hjulinställare från Hunter är just en investering som man snabbt räknar hem.

– Jag kan inte klaga …

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

DRF: Så vässar du lönsamheten i däckverkstaden

Slimma och optimera och satsa på teknik. Det tror Däckspecialisternas Riksförbunds ordförande Ulrik Jönsson är viktigt för däckverkstäderna för att behålla lönsamheten.

TEMA DÄCK&FÄLG: Bilmetro satsar på flyttbara däckställ

Försäkringsbolagen stödjer Kvalitetssäkrad Skadeverkstad

MRF vill ha gemensam certifiering av skadeverkstäder

Svensk Toyotahandel har tecknat ett ramavtal med KBV

Toyotas återförsäljarförening har ingått ett ramavtal för kvalitetsuppföljning av service- och skadeverkstäder med Kontrollerad Bilverkstad. Avtalet har fyra olika nivåer inom verkstadscoachning och egenkontroller skräddarsydda för märket.

Försäljningen av diesel steg under januari månad

Försäljningen av diesel och eldningsolja steg under årets första månad, medan försäljningen av bensin och E85 sjönk. Detta i jämförelse med januari månad 2018. Allt enligt preliminär statistik från SPBI.

Nyhetsbrev

Bantad teknik från KTH kan ge lyft för autonoma fordon

För autonoma fordon är lidar, light detection and ranging, en avgörande komponent i den teknik som känner av hur omgivningen ser ut. Nu har forskare vid KTH utvecklat lidar-teknik som är betydligt billigare att tillverka, lättare och mer resurssnål än tidigare varianter.

Arkiv

Antalet efterlysta personbilar minskar i Sverige

1

Motormännen varnar för bristande konstruktion hos Volvo-motorer

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Nissens Automotive expanderar sitt utbildningskoncept med online

Kraftig ökning av försäkringsbedrägerier inom motorskador och trafikolyckor

Under 2018 genomförde de svenska sakförsäkringsbolagen 7 462 bedrägeriutredningar. Det är en ökning med 7 procent. Utredningarna ledde till att bolagen avböjde utbetalningar till ett värde av 480 miljoner kronor. Det visar den senaste statistiken över försäkringsbedrägerier frånLarmtjänst.

Opel Sverige flyttar huvudkontoret till Malmö

31 personer omkom i januaritrafiken på väg

Under januari månad i år omkom 31 personer och 1 489 skadades i vägtrafiken (140 svårt skadade och 1 349 lindrigt skadade). Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen den 15 februari. Det är 18 fler omkomna än under januari förra året.

Tänak vann Svenska Rallyt Johan Kristoffersson trea i WRC2

Ott Tänak från Estland vann årets Rally Sweden WRC före E. Lappi från Finland och med belgaren T. Neuville på tredje plats. Svenske Pontus Tidemand kom på 8:e plats.

"Husbilsteknikern behöver vara tusenkonstnär"

Nya yrkeshögskoleutbildningar för husbils- och husvagnstekniker kan snart bli verklighet. Att jobba med husbilar ställer bitvis nya och andra krav på fordonsteknikern, menar SFVF:s vd Bo Ericsson.

1

Är världen redo för den självkörande revolutionen?

BMW M kommer med helt nya X-modeller

Kärvare tider för Mekonomen som slopar utdelningen

CHEF-intervjun: ”Jag mår inte bra om inte jag får vara i verkstaden ibland”

1

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

Drivknuten.se blir svensk representant för Febest

Specialisterna på delar för drivlinan, Drivknuten.se, blir ny officiell svensk representant för Febest Auto Parts. Det innebär ett stort tillskott på bildelar i högsta kvalitet som kompletterar Drivknuten´s sortiment.

Elbilsförares räckviddsångest oftast obefogad

När temperaturen sjunker nära noll minskar körsträckan hos elbilar, eftersom bilarnas batterier påverkas av kylan. Men farhågorna om att man som nybliven elbilsägare ska åka på en ”räckviddssmäll” på svenska vintervägar är ofta överdrivna, skriver försäkringsbolaget Ifs motorexpert Johan Granholm.

Ny rapport gör tummen upp för BMW:s framtid

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

Gratis app ger rätt oljekvalitet

”Man måste vara snabb på bollen”

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Teknikens Världs PeO Kjellström död

CHEF-intervju: ”Vi var lika ställda som alla andra”

Ford lanserar ny generation Transit i år

Ny vd för Circle K Sverige AB

Han satsar på ny elbil med ny batteriteknologi

Högsby är Årets Bilkommun 2018

Ny UV-grundfyller från Basf

Se alla Företagens egna nyheter

Affärsägare, verkstäder och leverantörer samlade för FIXAT-evenemanget

Kardan till Chevrolet Captiva och Opel Antara

Ny drivknut till Toyota

Avgaskylare

Nyckelmärkning och -hantering

Ledlenser - ATEX produkter

Fabriksrenoverad original dieselspridare till Volvo

Ny drivaxel till Volvo och Ford

Nya produkter till Jaguar, Land Rover och Scania

Bärarmar till Nissan Qashqai, 07-13

Linear 6 Elite - LAZER

Nya inre drivknutar till VW Transporter och Multivan T5

Ny drivknut till Dacia och Renault

MVS AB lanserar nytt sortiment av elbilsladdare

Kardanaxel till BMW X3

Flexiblare lagring för pallar och långgods

TriSys kundcase - CB Auto

Inspektionslampa

Nadine Kåmark siktar på VM-guld

Dieselpump till Jaguar och Ford

Winassist teknikerapp är här!

Zero Waste - där inget går till spillo

Extraljus 9"

Sänkt pris på BMW- och Mercedesaxlar

Här "printar" vi logotypes enligt kundens önskemål

Sänd till en kollega

0.101