23948sdkhjf

Hjulinställningar kan bli en lönsam affär

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Bra utrustning, lång erfarenhet och djup specialistkunskap inom hjulinställning. Det är framgångsreceptet för Tagene Hjulinställningar AB:s Tomas Sahlin.

I 30 år har han arbetat med camber- och castervinklar på fordon upp till 5 ton. Det går bra för hans rörelse inte minst tack vare modern utrustning från Hunter som Preqas levererat.

Tomas Sahlin driver sin affärsrörelse Tagene Hjulinställningar AB inhyrd, men i symbios med, hos Däckia på Exportgatan i Hisings-Backa, Göteborg. Det är en bra win-win-lösning för både för däckverkstaden som kan erbjuda sina kunder specialistservice och för Tagene Hjulinställningar AB som får en bra lokal och tillgång till ett kundflöde tack vare Däckia.

– När jag fick frågan från Däckia, så var det inte så mycket att fundera över. Min tidigare verkstad skulle innefattas av en ombyggnation, så det tog tre sekunder att bestämma sig. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt, förklarar Tomas Sahlin när vi möter honom tillsammans med verkstadsutrustaren Preqas regionchef i Västsverige, Niclas Kollbratt.

För många är Tomas Sahlin en känd branschprofil. På den allra senaste Automässan demonstrerade han Hunters hjulinställningsutrustning samtidigt som han svarade på frågor om hjulvinklar och framvagnsgeometri i Preqas (dåvarande Opus Equipment) monter. Han är specialist ut i fingertopparna.

– Jag arbetar bara med justering av bilar, bryggan som jag har är inte optimal för länkarmsbyten, men byten av styrleder kan göras. I snitt blir det 8 uppdrag om dagen, säger Tomas och tillägger att det personliga rekordet är 16 på en dag, men då var det samma märke och modell!

Tomas räknar med 1 timmes arbetstid för en standardinställning, medan för specialbilar som sportvagnar och jänkebilar krävs det 2 till 3 timmar för att Tomas ska vara nöjd.

– Ju bredare däck, desto viktigare med hjulinställning för att slippa dyrbar snedslitning och spårkänslighet. Tänk på 80-talet då 225 var häftigt, nu är det standard!

Den utrustning som Thomas Sahlin arbetar med är en Hunter Hawk Eye Elite – en helt digital hjulinställare som han haft i snart 6 år – tillsammans med en brygga som klarar 5,2 ton och 5.30 meter i längd och 3 meter i bredd, vilket ger honom möjligheten att även arbeta med lätta kommersiella fordon.

Det är lättarbetat, ergonomiskt, snabbt och trådlöst. Något som Tomas värdesätter och gärna framhåller.

– Den är lättanvänd, busenkel, med användarvänliga menyer. Man ser snabbt och överskådligt tack vare stora bokstäver och tydlig grafik. Jag checkar lufttrycket, hänger på måltavlorna och kryssmäter. Sedan gör maskinen arbetet ruskigt snabbt samtidigt som jag ser hela den pågående processen, säger Thomas och tillägger att hjulinställaren är mycket pålitlig.

Det tar 2-3 minuter för att få ett resultat på skärmen utöver den obligatoriska kontrollen av lufttryck samt checka att det inte finns något glapp i lederna.

Han berättar också att mycket sitter i ryggmärgen och i skallen, specialist som han är. Men programvaran från Hunter med alla värden för märken och modeller som ingår är till stor hjälp. Det är lite av grejen med att ta en maskin från en marknadsledande leverantör, menar Tomas.

– Jag har alla licenser och uppdaterar dem kontinuerligt. Emellanåt servar jag även skadeverkstäder med värden. De ringer och jag ger dem råd.

Avslutningsvis säger Tomas Sahlin – att investera i en hjulinställare från Hunter är just en investering som man snabbt räknar hem.

– Jag kan inte klaga …

 

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nu har vi semester!

Motormagasinet.se har semesteruppehåll och vi är tillbaka med nyheter på webben måndagen den 29 juli. Nästa nummer av MotorMagasinet kommer den 14 augusti. Vi önskar alla en Trevlig semester!

Bilprovningen om vad som gäller för godtagbara gasintyg

3

Otåliga husbilsägare väntar på besked om kommande beskattning

Många är oroliga över den framtida beskattningen av husbilar, personbil klass II, inte minst såhär i semestertid. För dem som köper ny husbil efter 1 september kommer den årlig skatten uppgå till 28-30 000 kronor på grund av schablonmässig WLTP-beräkning som inte utgår från husbilens särart som fordon.

Catherine Sahlgren har utsetts till ny koncernchef för Werksta

Catherine Sahlgren, idag koncernchef i Teknikmagasinet, tillträder den 19 augusti 2019 som ny koncernchef för skadeverkstadskedjan Werksta som är verksamma i Sverige, Finland och Norge.

Första Kia-verkstaden som blivit Kvalitetssäkrad skadeverkstad

SBF satsar på sektion för tunga fordon

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, kommer att intensifiera arbetet med att bilda en sektion med inriktning på tunga fordon. Det beslutades på branschorganisationens halvårsmöte.

Nyhetsbrev

Skarp kritik mot hanteringen av besiktning för gasfordon

Arkiv

Lackerare sökes till Motorgalan

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

MECA Fändriks Fordonsteknik är Värmlands andra Godkänd Bilverkstad

Fändriks Fordonstekniks två verkstäder ansluter sig till Godkänd Bilverkstad (GBV). Madelene Leandersson, delägare på Fändriks Fordonsteknik ser att GBV kommer spara verkstaden både tid och pengar i förlängningen.

BMW presenterade framtidens sportbil

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

KG Knutsson AB och Univar Solutions i samarbete

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Oljebar förenklar verkstadens arbete

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Se alla Företagens egna nyheter

Midnattssolsrallyt 2019

Så väljer du rätt skärvätska - våra smörjmedelsexperter guidar dig!

Unik kombination av bakljus- och arbetsljusfunktion

SVHC-listan uppdaterad – Nya lagar och regler

Trevlig Sommar

Medicinklassade silikonlim – så väljer du rätt!

Glad sommar - Vanliga öppettider

Sommarkampanj på verkstadsutrustning från ACTIA.

Komplett lösning för kamkedjedrivning

Quiet Vehicle Sounder – Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS)

Plasmabehandling för bättre limresultat

Liten arbetsbelysning - även backlampa

ACTIA 8678 Evo - antagligen Sveriges mest sålda hjulinställare

NY EU-lag för el & hybridbilar - Vi har lösningen för original & eftermontering!

Ladda upp din verksamhet med  Delphi Technologies OE ”Multi-Charge ”Tändspolar.

VAS-godkänt bromsserviceaggregat

Henrik Pedersen - Ny CCO på Digital-Servicebook.com

Räddningen mot bakterier i skärvätskor är här!

CSR och hållbarhet

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Arbetsljus med slimmad profil

G A Lindberg fyller 75 år

HBA utökar med blåljus från Federal Signal

Vinn snygga jackor från ExxonMobil - Kom & tävla med oss på Borgeby Fältdag...

Nya arbetsljusramper 8000-serien

Sänd till en kollega

0.151