23948sdkhjf

”Det är precis vad vi har efterfrågat”

Transportföretagen välkomnar Arbetsmarknadsutredningens förslag om en ny myndighet för att förbättra kompetensförsörjningen på arbetsmarknaden.

– Det är precis vad vi har efterfrågat eftersom så många parter och politikområden berörs av frågan, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Det är inte bara transportnäringen som utmanas av kompetensförsörjningsbrist, utan flera andra branscher med. Det är en av näringslivets största utmaningar i dag framhåller Caj Luoma.

– Enbart inom transportnäringen kommer 30000-40000 medarbetare gå förlorade till 2030. Men eftersom transporterna är en förutsättning för alla andra branscher är det ju helt avgörande att vi lyckas möta den utmaningen. Det är därför bra att regeringen tar ett större omtag på sin arbetsmarknadspolitik, arbetsmarknaden är dynamisk och snabbt föränderlig och då är det viktigt att politiken följer utvecklingen med robusta och långsiktiga system.

Ett annat av Arbetsmarknadsutredningens förslag som man på Transportföretagen välkomnar är att Arbetsförmedlingens utbildningsinsatser ska anpassas efter företagens konkreta rekryteringsbehov och att man fortsatt kommer verka för arbetsplatsförlagda utbildningar.

Vi har länge framhållit vikten av samverkan mellan relevanta aktörer (bransch, skola, politiken) både på regional men även på nationell nivå. Eftersom det är svårt att få resurserna att räcka till, och eftersom så många branscher förutom transportnäringen står inför stora utmaningar med kompetensförsörjning, är den föreslagna myndigheten helt i linje med vad som behövs och med vad vi föreslagit.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063