23948sdkhjf

Brexit kan göra brittiska körkort ogiltiga i Sverige

Storbritanniens utträde ur EU kan innebära att personer förlorar sin rätt att köra i Sverige på sina brittiska körkort och måste ta svenska körkort. Brittiska körkort kan bytas till svenska innan brexit men det är i så fall hög tid att ansöka om utbyte.

Den 29 mars 2019 är det tänkt att Storbritannien lämnar den Europeiska Unionen. Förhandlingar pågår mellan Storbritannien och EU om hur utträdet ska gå till och det är fortfarande oklart hur det kommer påverka körkortens giltighet.

Eftersom Storbritannien i dagsläget är medlem i EU gäller brittiska körkort även i Sverige. Samtidigt gäller att körkort som är utfärdade i länder utanför EU eller EES* inte är giltiga i Sverige för den som har varit folkbokförd här i mer än ett år.

Om Storbritannien lämnar EU utan några avtal skulle det i så fall innebära att personer som varit folkbokförda i Sverige i mer än ett år måste ta svenskt körkort, inklusive kunskapsprov och körprov, för att få fortsätta köra i Sverige.

Personer som är permanent bosatta i Sverige har möjlighet att ansöka om och få sina brittiska körkort utbytta mot svenska körkort innan brexit träder ikraft.

– Vi vet ännu inte hur situationen kommer se ut den 29 mars, men det finns en risk att det blir en brexit utan några avtal eller överenskommelser. Därför bör personer som har brittiska körkort i Sverige fundera över om de vill byta de brittiska körkorten mot svenska. I så fall är det hög tid för att ansökan ska hinnas med, säger Roland Notstam, enhetschef på avdelning körkort på Transportstyrelsen.

En ansökan om utbyte skickas in till Transportstyrelsen som kommer pröva ärendet. Den som ansöker behöver räkna med en viss handläggningstid innan besked om ett utbyte beviljas eller inte. Beslutet om utbyte måste vara fattat innan den 29 mars 2019.

Pressinformation: Transportstyrelsen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111