23948sdkhjf

I Norge kan Meca-verkstaden bli elbilscertifierad

En certifiering för att jobba med el- och hybridbilar. Så ska Meca i Norge gör det lättare för kunderna att hitta till deras verkstäder som har dokumenterad elbilskompetens.

Nästan varannan ny bil som säljs i Norge är en el- eller hybridbil och nu satsar många av landets Meca-verkstäder för fullt på att göra sig redo för att dokumentera att de verkligen kan jobba med elbilar.

Meca i Norge har nämligen tagit fram en certifiering för att jobba med el- och hybriddrivna bilar.

– Bakgrunden till detta är att Statens Vegvesen, som är den myndighet i Norge som certifierar bilverkstäder, inte har någon officiell certifiering eller kvalitetsmärkning för verkstäder som vill jobba med elbilar. Men så vet vi att elbilägaren vill veta var de verkstäder som har de rätta kunskaperna för att jobba med elbilar finns. Många vet nog att till exempel Møller Bil och Nissans verkstäder har den kompetensen. Men inte när det kommer till de fristående verkstäderna. Det förklarar John-Axel Granberg som kedjechef Meca Norge.

Den Meca-verkstad som får Mecas egen certifiering för att jobba med el- och hybridbilar får också en skylt som visar detta. Den nya kvalitetsmärkningen underlättar också för Meca-verkstaden i sin marknadsföring gentemot elbilägarna, menar John-Axel Granberg.

– Om Meca ska gå ut och tala om för kunderna att vi har verkstäder som kan elbilar så måste vi ha en dokumentation som kan visa detta.

Intresset för att certifiera sig för el- och hybridbilar är stort bland Norges Meca-verkstäder, säger John-Axel Granberg:

– När jag i höstas var ute och presenterade den nya elbilscertifieringen för alla våra Meca-verkstäder så sade hälften av dem att de ville certifiera sig. Sedan dess har ungefär hälften av dessa verkstäder i sin tur sagt att de har en eller flera mekaniker som vill göra kunskapstestet för el- och hybridbilsmekaniker. Och i nuläget har mekaniker på mellan 40 och 50 av Mecas verkstäder i Norge genomfört kunskapetestet. Av de totalt 300 Meca-verkstäderna i Norge har nu ungefär tio procent hunnit bli certifierade av oss.

Har du märkt något intresse från kollegorna på Meca i Sverige?
– Jag vet att de på Meca i Sverige är väldigt nyfikna på vår certifiering och hur vi jobbar med den.

Vi har inte kommit så långt i Sverige ännu. Dock har vi som ambition att följa Norges exempel på sikt, meddelar Meca Sveriges kedjechef Johan Christersson.

Läs mer om Meca: Meca Skellefteå Årets Butik

För att få en elbilscertifiering ska en Meca-verkstad uppfylla fyra olika kriterier:
1. Minst en av verkstadens tekniker ska ha genomfört ett kunskapstest hos Promeister Academy, för att se att han eller hon verkligen har de kunskaper som krävs för att jobba med el- och hybridbilar.

2. Verkstaden ska ha alla verktyg och annan utrustning som krävs för att jobba med el- och hybridbilsbatterier.

3. Verkstadens ska uppfylla de säkerhetskrav för att jobba med el- och hybridbilar som finns.

4. Verkstaden ska ha minst en laddstation inne i eller utanför verkstaden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078