23948sdkhjf

Finsk bildelsjätte biter sig fast i Sverige

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

Finska Startax klev nyligen in på den svenska marknaden vilket Motormagasinet rapporterade om i höstas. Nu har vi tittat in på lagret i Länna för att höra hur det har gått så här långt.

Gröna kartonger står prydligt uppradade i hyllställen, kartonger med bromsok som fyller flera rader. Att Startax säljer bromsok kan förefalla lite märkligt, för när företaget startade hemma i Finland 1996 sysslade man enbart med bilelektronik. Men det finns en bakomliggande logik, förklarar Mårten Arvidsson, vd för den svenska verksamheten.

– Man kan fråga sig varför vi har bromsbelägg. Jo, alla nya bilar har slitagevarnare i beläggen, en sensor som ska kopplas in, förklarar Mårten.

När man väl plockat in bromsbelägg föll det sig naturligt att fortsätta med bromsok och skivor också och Startax är i dag, som Mårten beskriver det, ett elektromekaniskt företag.

Det svenska dotterbolaget etablerades i fjol med verksamheten förlagd till Länna söder om Stockholm och målet är att på sikt etablera sig som topp tre bland landets reservdelsleverantörer.

– Vi har fått in ett antal viktiga kunder, viktiga avtal, och det märks ganska tydligt om vi tittar på januari. Vi hade en ganska tuff budget som vi överträffade. Jag trodde inte att vi skulle uppnå det, men vi lyckades.

Och det är inte bara bromsok man har på hyllorna. Här finns rader av turboaggregat, startmotorer, generatorer och fläktmotorer. Startax är också stora på belysning och man erbjuder arbetsljus till allt från bilar och båtar till entreprenadmaskiner och utrustningsfordon. En våning upp, på entresolplanet, finns installationsmaterial som kabelskor, reläer, säkringar och krympslang.

– Nu håller vi på att planera inför våren. Och du vet själv hur det är när det börjar bli varmt ute. Då upptäcker man att AC:n inte funkar. Så nu väntar vi in några pallar med AC-kompressorer från vår leverantör.

Mårten pratar mycket om struktur och att hålla ordning och reda på verksamheten. Allt för att kunna leverera i rätt tid och inte bli stående utan delar på hyllorna. Det hör ihop med företagets filosofi.

– Vi har våra behövliga marginaler och det ger våra kunder möjlighet att tjäna mer pengar till sin egen verksamhet. Vi vill ha samma typ av pris som man får när man handlar på nätet. Många köper i dag från Bildelar24, från Autodoc, i Tyskland och i England, bara för att de har så bra priser. Men problemen kommer när man ska reklamera, då tappar man tid och tjänar i princip inga pengar.

– Vi ligger på samma typ av priser, men returer och reklamationer ska gå mycket, mycket smidigare. Och det är nog det våra kunder märker, att när någonting blir fel går det otroligt snabbt att åtgärda. Det är lite av vår styrka, att vi jobbar väldigt snabbt, säger Mårten.

I takt med att man växer stärker man också upp personalstyrkan. I nuläget är man fem anställda, men Mårten håller på att rekrytera ytterligare en person så att man blir sex.

– Problemet är att kunna växa i rätt takt. Men jag måste våga chansa också. Vi expanderar och går stadigt uppåt, så vi behöver fånga marknaden.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (1)
Startsidan just nu

LeasePlan:s vd kommenterar rapporten ”Makten över bilen..”

Skatteverket på jakt efter bilhandlare som exporterar begagnade bilar

Midnattssolsloppet - Racingens återkomst till Norrland!

Den 14-15 juni är det dags för första tävlingen på Skandinaviens längsta racingbana, Drivecenter Arena i Fällfors, Skellefteå.

Michelin och GM släpper ut luften ur personbilsdäcken

Ford GT utmanar på Le Mans

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Nyhetsbrev

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

Arkiv

”Man fokuserar för mycket på diagnosverktygen”

I dag har verkstäderna i Sverige glömt hur man felsöker med hjälp av avgasmätning. Det menar Tommie Nilsson, Sverigeansvarig för danska Elektro Partner som bland annat jobbar med teknisk support och även säljer emissionsanalysutrustning.

Så röstade Riksdagen om kriminalisering av manipulerade mätarställningar

Middagsbjudningar för kunderna ökar försäljningen

Säljer man fler bilar och får lojalare kunder genom att bjuda dem på gratis mat och underhållning? Bilföretaget Shaheen Chevrolet i Michigan hävdar att man lyckats med just detta.

VW Group planerar 36 000 laddpunkter för elbilar i Europa

Volkswagen-koncernen satsar på ett snabbt genombrott för e-mobilitet och fördubblar insatserna på laddinfrastruktur. I hela Europa kommer koncernen att installera totalt 36 000 laddpunkter till år 2025, inklusive 11 000 från märket Volkswagen.

Elbilio – framtidens bildelningstjänst

1

Så gör bilhandlare elbilsbonusen verkningslös

Genom att sälja nya elbilar till norska köpare så snart som möjligt efter att miljöbilspremien är utbetald sätter vissa handlare här hemma i praktiken subventionen ur spel. På MRF efterlyser man ett mera träffsäkert regelverk.

Volvo Cars och Uber presenterar självkörande produktionsbil

Volkswagen investerar i Northvolt

Bilägarna ”körs över” av försäkringsbolag och biltillverkare

I en ny rapport ” Makten över bilen -en rapport om bilförsäkringar och marknaden för bilreparationer” levererar Konkurrensverket svidande kritik mot biltillverkare och försäkringsbolag. Bilägarna körs över och fråntas möjligheten att själv välja verkstad.

Läs en sammanfattning av Makten över bilen

Verkstäder missar viktig information när Volvo ändrat bytesintervall

Vätgasstationer stängs efter explosion i Norge

Förtydligande kring reparations- och serviceanvisningar för Godkänd Bilverkstad

Debattartikel: Tullen måste få befogenhet att stoppa utförsel av stöldgods

De internationella stöldligornas plundringståg genom Sverige fortsätter med oförminskad styrka. Det politiska systemet förefaller handlingsförlamat inför detta. Börja med att genomföra den enklaste och mest uppenbara åtgärden: Ge Tullen befogenhet att stoppa utförsel av stöldgods!

Triscan utökar sortimentet till Tesla

Kvalitets- och olyckssäkrat hos Wallmek

Jobba säkert och så att du inte skadar komponenterna du jobbar med. Det är honnörsord när Wallmek utvecklar nya specialverktyg.

Veho Bil förvärvar Mercedes-Benz lastbilsverksamhet i Malmö

Veho OY AB, Finlands största företag i bilbranschen fortsätter att bredda sin verksamhet i Sverige genom sitt dotterbolag Veho Bil Sverige AB. Veho Bil har undertecknat ett avtal om att köpa lastbilsverksamheten i Malmö av Mercedes Försäljnings AB.

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Motormagasinet söker reporter

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Här är Hedin Bils expansion 2018

Se alla Företagens egna nyheter

Välkommen till LBM Autoparts Peter Wendel!

Heavy Duty Arbetsbelysning

Spegelskyltar höjer uppmärksamheten

LBM Autoparts tackar Helena Nordin för trogen tjänst!

Lazer - högpresterande extraljus

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smörjfett & silikon

Nya Luftbälgar till Range Rover L322

Säljstöd med integration till 4 finansbolag

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga driftstopp och problem!

Projektet är igång!

Fyll på ditt varumärke med coola flaskor

Brigade hjälper dig att uppnå R46 kravet

åter försäljaren söks efter dragbar och steg

LuK utökar kopplingssortimentet för den asiatiska vagnparken.

Vårstädning - upp till 70% rabatt

Ta hand om din bil

Hallå där, Carina Brithén

Vår ambition är att ha Sveriges bästa supportorganisation och service inom eftermarknad.

Arbetsljuspaket med DT-grenkabel

Mirkas nya batteridrivna lösningar sätter dig i förarsätet

ColorGlo växer i Storstockholm

Dubbelmassesvänghjul till DSG

"Driving for Excellence"

Brigade vinner CLEPA Innovation Award i säkerhetskategorin för sin Quiet Ve...

Unikt hörnblixtljus - Panorama sprider ljuset över 150°

Sänd till en kollega

0.116