23948sdkhjf

MOTORHISTORIA: När en greve utmanade Ferrari

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

En stormrik italiensk greve försökte en gång i tiden utmana självaste Ferrari. Nu ska prototyperna säljas på auktion.

Sensationen kunde inte vara större. Ford förnedrade Ferrari och tog en sensationell trippelseger i det prestigefulla 24-timmarsloppet på Circuit de la Sarthe i Le Mans 1966. Därmed hade också Henry Ford II vunnit en långvarig dispyt med Enzo Ferrari.

Men det spelade ingen roll för greve Giovanni Volpi di Misurata. Inte för att han inte gärna såg Enzo få spö – det hade liksom varit hans huvudsyssla de senaste åren. Nej, det var för att hans egen satsning hade ebbat ut redan efter fem timmar när den enda Serenissima Spyder bröt i Le Mans med växellådsproblem. Greven och hans team fick packa ihop och åka hem.

Klicka på bilden intill för att se några av bilarna som auktioneras ut!

Redan som 20-åring hade greve Volpi fått ärva en enorm förmögenhet 1958 och han såg prompt till att sätta sprätt på den, genom racing. Hans stall, Scuderia Serenissima, var från början storkunder till Ferrari och greven, som aldrig släpade efter med betalningarna, fick alltid sina bilar först av alla.

Men i början av 1960-talet inträffade en smärre katastrof hos Ferrari när en rad nyckelpersoner valde att lämna företaget efter en dispyt med Ferraris hustru Laura. Tanten hade för ovana att gräla med cheferna på kontoret och till slut ställdes situationen på sin spets. Och Enzo Ferrari tog hustruns parti.

Herrar som Giotto Bizzarrini och Carlo Chiti stod plötsligt utan jobb, herrar som i mångt och mycket stod bakom de tekniska trollerier som låg bakom Ferraris framgångssaga. Så de startade eget och byggde Italiens första supersportbil med mittmotor: ATS 2500 GT. Finansieringen, den stod en viss greve Volpi di Misurata för

ATS skulle mycket väl kunnat ha gått vidare och erövrat världen, men genier håller sällan sams och samarbetet sprack snart. Bizzarrini och Chiti skulle gå vidare och göra sig legendariska inom var sitt håll. Då hade greve Volpi också sedan länge lämnat äventyret, efter dispyter med de andra investerarna.

Men att han skulle slå sig till ro och skrinlägga sina visioner att lägga sportbilsvärlden under sina fötter, det hade han inga planer på. Volpi tog över Sasamotors, ett företag mitt i det italienska sportbilscentrat Modena, och sin vana trogen hyrde han in några före detta Ferrariingenjörer för att knåpa ihop en bil.

Så kom det sig att Serenissima Spyder, en racersportvagn med aluminiumkaross och mittmonterad trelitersåtta, försökte ryta ifrån när giganterna från Ford och Ferrari gjorde upp där i Le Mans. När inte det gick försökte greve Volpi sig på att göra en gatgodkänd sportbil på samma tekniska bas som racerbilen.

Den första prototypen, som senare skulle komma att kallas Agena, var mest att betrakta som ett proof-of-concept, att det skulle gå att göra bil av de ingående komponenterna. Särskilt vacker var den inte, ett resultat av att den ritats av ingenjörer.

Greve Volpi vände sig därför till en annan sportbilsmagnat, Alejandro de Tomaso, som hade köpt designhuset Ghia och fick där hjälp att rita en kaross med linjer som anstår en GT-vagn. Volpi var så nöjd med resultatet att Serenissima GT valsade runt på bilsalongerna 1968 med löften om storskalig serieproduktion.

Men någonstans tog energin slut. Det blev aldrig någon serietillverkning av Serenissima och Volpi gick tillbaka till att vara greve på heltid. De tre bilarna, racerbilen, prototypen och GT-vagnen, de behöll han.

Tills nu, för på auktionshuset Artcurials samlarbilsauktion vid utställningen Rétromobile i Paris, som hålls i början av februari, kommer alla tre att bjudas ut till försäljning. Alla i ett underbart patinerat, orenoverat skick. Så nu har du chansen att köpa ett stycke sportbilshistoria och kanske till och med få ett ord med säljaren, en grånad greve Giovanni Volpi di Misurata.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mekonomens vd om starkt kvartal och framtiden

Mekonomen Group rapporterar stabil försäljning i linje med ett starkt kvartal föregående år.Den totala nettoomsättningen steg med 90 procent i andra kvartalet till 3 100 (1 633) MSEK till följd av förvärvade FTZ och Inter-Team.

Hedin Bil fortsätter att växa i Belgien

Mantorp Classic Festival - Mantorp Park firar 50 år av spännande racing

Helgen den 23:e till 25:e augusti firar den östgötska racingmetropolen Mantorp Park 50 års jubileum. För sjätte året i rad arrangerar också MK Scandia tillsammans med Racerhistoriska Klubben detta populära event för entusiaster av sportvagnar och klassiska bilar.

Larmtjänst tipsar om hur man skyddar sin Tesla mot stöld

Just nu är det en stöldvåg av Teslabilar. Larmtjänst tipsar därför om några funktioner i bilen som kan användas för att försvåra för tjuven. Under året har det efterlysts 12 Teslabilar varav 10 efterlysningar har inträffat under sommaren.

SFVF leder ny storsatsning för att förebygga olyckor med el- och gasfordon

-Så mycket kompetens som samlades hos SFVF, för att diskutera och ta fram rekommendationer och vägledning, tror jag aldrig någonsin har skett. Nu tar vi ett nytt och stort steg framåt för att minimera riskerna med gas och elfordon, säger Bo Ericsson vd för SFVF efter att tunga företrädare i branschen haft ett första möte.

Nu får alla berörda BMW-ägare brev om EGR-problemen

Nyhetsbrev

Expert på elektronik till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Arkiv

CAB satsar på att lyfta kunskapen om skadereparationer

För att öka kunskaperna om arbetet i skadeverkstaden hos blivande fordonstekniker har Motorbranschcollege och CAB Group AB tecknat en avsiktsförklaring om samarbete.

Personlig servicetekniker ger lyft för Hallands-verkstad

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Förstärkta framvagnsdelar eller inte?

Nu blir alla bilar i Sverige en bit mer miljövänliga

Välkommen tillbaka till jobbet!

Höstkampanj! Nu är Actias höstkatalog här.

WEVO håller seminarium om ingjutning av elektronik 14-16 oktober, välkommen!

Limskola – Industri Grundläggande - 23/9 i Ljungby, välkommen att anmäla dig nu!

Ny säljare - Södra Sverige

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobi...

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 okto...

Sänd till en kollega

0.115