23948sdkhjf

MRF vill ha gemensam certifiering av skadeverkstäder

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

På MRF ser man gärna att hela branschen enas kring Kvalitetssäkrad Skadeverkstad. Och på SFVF välkomnar man alla att ansluta sig till Eurogarant. På Kontrollerad Bilverkstad önskar man att branschen ska enas om en enda certifiering.

Under förra året rullade Motorbranschens Riksförbund (MRF) och Bil Sweden ut ”Kvalitetssäkrad Skadeverkstad”, som därmed blev den första kvalitetscertifieringen för skadeverkstäder i Sverige. Kort därefter lanserade Sveriges Fordonsverkstäders Förening (SFVF) en konkurrerande kvalitetscertifiering – Eurogarant, som är etablerad i Europa sedan många år.

Det är vårt mål att det ska finnas en standard för lack och skadeverkstäder. Det finns endast en internationellt erkänd standard för lack och skadeverkstäder och det är Eurogarant, säger SFVF:s vd Bo Ericsson.

Han välkomnar övriga aktörer att ställa sig bakom Eurogarant:

SFVF har inte som mål att ensam äga Eurogarant. Vi är välvilligt inställda till att skapa en gemensamt standard för branschens bästa.

SFVF var inbjuda att delta i framtagandet av Kvalitetssäkrad Skadeverkstad, men valde tidigt att gå sin egen väg, enligt Jan Olvenmo, lack- och skadeansvarig på MRF.

– De hade ett flertal synpunkter, bland annat på att reglerna inte var konkurrensneutrala. Vi tittade igenom reglerna med hjälp av jurister och det var några skrivningar som riskerade att försvåra konkurrensen, exempelvis kravet på att personalen i skadeverkstaden ska ha gått biltillverkarens utbildningar. Vi fick lägga till ”eller motsvarande utbildningar”, förklarar Jan Olvenmo.

Han skulle gärna se att SFVF ställer sig bakom Kvalitetssäkrad Skadeverkstad:

– Absolut. Vi har alltid dörren öppen. De är jättevälkomna in i det här. Vi tycker bara det är bra ifall branschen kan enas om en certifiering.

Medan Kvalitetssäkrad Skadeverkstad hunnit med att certifiera över 80 verkstäder och vunnit stöd bland de stora försäkringsbolagen och flera av de större märkesauktoriserade skadeverkstäderna har Eurogarant hittills certifierat ett fåtal verkstäder.

Kontrollerad Bilverkstad förordar en certifiering

Marknaden är för liten för två konkurrerande kvalitetsstandarder för skadeverkstäder. Det tror Thomas Engström, vd för Kontrollerad Bilverkstad.

Kontrollerad Bilverkstad startades 1995 och var då det första företaget i Sverige att börja jobba med kvalitetskontroller och certifieringar av fordonsverkstäder. I dag jobbar man bland annat med kontroller och certifieringar av skadeverkstäder enligt den nya kvalitetscertifieringen ”Kvalitetssäkrad Skadeverkstad” (även kallad ”Riktlinjer för Skadeverkstad”) som sjösattes förra året och som tagits fram av Motorbranschens Riksförbund och Bil Sweden.

– Alla kvalitetsstandarder som främjar kvalitet tycker vi är bra. Men jag tror det är för liten marknad i Sverige för att ha plats för två olika branschstandarder på skadesidan, säger Kontrollerad Bilverkstads vd Thomas Engström.

Vilken kvalitetsstandard som blir ledande i Sverige lär komma att avgöras av hur generalagenterna och försäkringsbolagen agerar, menar Thomas Engström.

– Det är i grund och botten försäkringsbolagen som har sista ordet. Den branschstandard som försäkringsbolagen ställer sig bakom och skriver in i sina avtal blir också den branschstandard som kommer att gälla i Sverige. Min uppfattning är att försäkringsbolagen är mer inriktade på Kvalitetssäkrad Skadeverkstad och stöttar det.

Thomas Engström håller inte för osannolikt att vi i Sverige får ett scenario där Eurogarant blir en alternativ certifiering för de oberoende skadeverkstäderna i Sverige, medan Kvalitetssäkrad Skadeverkstad redan är den dominerande bland märkesverkstäderna.

Samtidigt har den snabbt växande skadeverkstadskedjan Werksta-gruppen, som består av oberoende men märkesauktoriserade skadeverkstäder, anslutit sig till Kvalitetssäkrad Skadeverkstad.

– Men Kvalitetssäkrad Skadeverkstad fungerar lika bra, både för märkesauktoriserade skadeverkstäder och icke märkesauktoriserade skadeverkstäder, säger Thomas Engström.

För att vi i Sverige ska få en gemensam kvalitetsstandard för skadeverkstäder som hela branschen ställer sig bakom tror Thomas Engström att det krävs att MRF och SFVF pratar ihop sig och gör gemensam sak.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mekonomens vd om starkt kvartal och framtiden

Mekonomen Group rapporterar stabil försäljning i linje med ett starkt kvartal föregående år.Den totala nettoomsättningen steg med 90 procent i andra kvartalet till 3 100 (1 633) MSEK till följd av förvärvade FTZ och Inter-Team.

Hedin Bil fortsätter att växa i Belgien

Mantorp Classic Festival - Mantorp Park firar 50 år av spännande racing

Helgen den 23:e till 25:e augusti firar den östgötska racingmetropolen Mantorp Park 50 års jubileum. För sjätte året i rad arrangerar också MK Scandia tillsammans med Racerhistoriska Klubben detta populära event för entusiaster av sportvagnar och klassiska bilar.

Larmtjänst tipsar om hur man skyddar sin Tesla mot stöld

Just nu är det en stöldvåg av Teslabilar. Larmtjänst tipsar därför om några funktioner i bilen som kan användas för att försvåra för tjuven. Under året har det efterlysts 12 Teslabilar varav 10 efterlysningar har inträffat under sommaren.

SFVF leder ny storsatsning för att förebygga olyckor med el- och gasfordon

-Så mycket kompetens som samlades hos SFVF, för att diskutera och ta fram rekommendationer och vägledning, tror jag aldrig någonsin har skett. Nu tar vi ett nytt och stort steg framåt för att minimera riskerna med gas och elfordon, säger Bo Ericsson vd för SFVF efter att tunga företrädare i branschen haft ett första möte.

Nu får alla berörda BMW-ägare brev om EGR-problemen

Nyhetsbrev

Expert på elektronik till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Arkiv

CAB satsar på att lyfta kunskapen om skadereparationer

För att öka kunskaperna om arbetet i skadeverkstaden hos blivande fordonstekniker har Motorbranschcollege och CAB Group AB tecknat en avsiktsförklaring om samarbete.

Personlig servicetekniker ger lyft för Hallands-verkstad

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Förstärkta framvagnsdelar eller inte?

Nu blir alla bilar i Sverige en bit mer miljövänliga

Välkommen tillbaka till jobbet!

Höstkampanj! Nu är Actias höstkatalog här.

WEVO håller seminarium om ingjutning av elektronik 14-16 oktober, välkommen!

Limskola – Industri Grundläggande - 23/9 i Ljungby, välkommen att anmäla dig nu!

Ny säljare - Södra Sverige

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobi...

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 okto...

Sänd till en kollega

0.116