23948sdkhjf

Skräddarsydda lackboxar ökar tempot

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Bredd, spetskompetens och hängiven personal är framgångsreceptet för skånska Moses Bil & Lack Tollarp AB, vars verksamhet sträcker sig från restaurering av klassiska bilar till legolackering åt Koenigsegg - numera i skräddarsydda lackboxar!

58-årige Mose Freyer började sin bana i skadeverkstadsbranschen som bilmek som även tog sig an plåt- och riktarbeten.

– Sedan fördärvade jag ryggen och då fick jag börja svetsa bilar i stället, och när jag svetsade så ville kunderna att jag skulle lackera bilen också. När vi började bygga ut lackanläggningen så började bilfirmorna runt omkring att ringa, berättar Mose.

I dag är Moses Bil & Lack Tollarp AB en komplett skadeverkstad med både Volkswagen och exklusiva sportbiltillverkaren Koenigsegg som permanenta kunder.

På senare år har allt fler bilföretag byggt upp egna skadeverkstäder med plåt- och lack, men företaget har fortsatt att växa med egna kunder.

Klicka på bilden för att se fler bilder från Moses Bil & Lack i Tollarp AB!

– Vi har aldrig haft så mycket jobb som vi har nu, säger Mose.

När Motormagasinet är på besök har man precis byggt färdigt två nya lackboxar, avsedda enbart för lackering av karossdelar till Koenigsegg.

– De här boxarna är skräddarsydda. De är helt måttbeställda och det är för att utnyttja utrymmet som fanns tillgängligt på bästa tänkbara sätt, för att hålla nere driftskostnaden, berättar Mose och tillägger att halländska Pivab var den enda tillverkaren som var beredd att skräddarsy sina lackboxar för deras behov.

För att dimensionera lackboxarna efter det höga tempot i arbetet med Koenigsegg har Pivab bland annat satt in en kraftfullare ventilation och extra tjock isolering av tak och väggar.

Läs mer om Moses Bil & Lack i Tollarp: Utan de utländska anställda stannar verksamheten

För några år sedan kände Mose att man måste nischa sig mot något bilmärke för att inte tappa för mycket jobb.

– För sex år sedan byggde vi en VW-verkstad och det var för att säkerställa framtiden för företaget och mina barn som ska ta över. Volkswagen har varit fantastiska mot oss, och hjälpt oss jättemycket.

I april bygger man sex nya prep-platser till lackarbetena åt Koenigsegg. En annan kategori som också växer är transportbilar. För att klara av de jobben och den allmänt ökande efterfrågan ska man i höst börja bygga ut både plåt- och lackdelen med ett nytt 3000 kvadratmeter stort hus som ska fyllas med tolv nya lyftar och tre riktbänkar.

– Vi får mycket jobb med färdtjänstbussar, kommunala arbetsbilar och liknande, och det blir bar mer och mer.

Dessa jobb har även lite bättre lönsamhet, av den enkla orsaken att ersättningen blir bättre, förklarar Mose.

– Plåtarbetena och lackarbetena på större fordon finns med i försäkringsbolagens ersättningsmall – Cabas, men inte innerarbetena. Så där kan vi ta betalt för den faktiska tidsåtgången. De lackjobb där du måste följa Cabas mall så går du nästan back på jobbet, i alla fall om du vill göra ett bra jobb. Tidsåtgången till olika arbetsmoment är alldeles för snålt tilltagen i mallen. Det vi tjänar mest pengar på är huvudsakligen plåtarbeten och service.

– Om vi skulle följa mallen när det gäller tidsåtgång i lackeringen så skulle vi få så mycket missnöjda kunder och backarbeten att vi fick slå igen. Det kanske går att fuska i storstan, men här på landet synar kunderna jobbet i sömmarna, och vi har kunderna så nära inpå. Så vi har inte råd att fuska eller slarva. Det är därför vi har fått Koenigsegg som kund. För de stora är det billigare att ha tio procent backjobb än att lämna ifrån sig hundra procent kvalitet.

Moses Bil & Lack Tollarp AB är så kända för sin noggrannhet och hantverksskicklighet att man ständigt har många privatkunder från hela världen.

– Vi ska leverera en Porsche till en kund i Mexico snart. Och BMW:n som står där kommer från Norge. Sedan har vi fått en motorhuv och en stötfångare till en Koenigsegg från Kina. De lyckades inte lackera de delarna med bra resultat.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Mekonomens vd om starkt kvartal och framtiden

Mekonomen Group rapporterar stabil försäljning i linje med ett starkt kvartal föregående år.Den totala nettoomsättningen steg med 90 procent i andra kvartalet till 3 100 (1 633) MSEK till följd av förvärvade FTZ och Inter-Team.

Hedin Bil fortsätter att växa i Belgien

Mantorp Classic Festival - Mantorp Park firar 50 år av spännande racing

Helgen den 23:e till 25:e augusti firar den östgötska racingmetropolen Mantorp Park 50 års jubileum. För sjätte året i rad arrangerar också MK Scandia tillsammans med Racerhistoriska Klubben detta populära event för entusiaster av sportvagnar och klassiska bilar.

Larmtjänst tipsar om hur man skyddar sin Tesla mot stöld

Just nu är det en stöldvåg av Teslabilar. Larmtjänst tipsar därför om några funktioner i bilen som kan användas för att försvåra för tjuven. Under året har det efterlysts 12 Teslabilar varav 10 efterlysningar har inträffat under sommaren.

SFVF leder ny storsatsning för att förebygga olyckor med el- och gasfordon

-Så mycket kompetens som samlades hos SFVF, för att diskutera och ta fram rekommendationer och vägledning, tror jag aldrig någonsin har skett. Nu tar vi ett nytt och stort steg framåt för att minimera riskerna med gas och elfordon, säger Bo Ericsson vd för SFVF efter att tunga företrädare i branschen haft ett första möte.

Nu får alla berörda BMW-ägare brev om EGR-problemen

Nyhetsbrev

Expert på elektronik till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Arkiv

CAB satsar på att lyfta kunskapen om skadereparationer

För att öka kunskaperna om arbetet i skadeverkstaden hos blivande fordonstekniker har Motorbranschcollege och CAB Group AB tecknat en avsiktsförklaring om samarbete.

Personlig servicetekniker ger lyft för Hallands-verkstad

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Förstärkta framvagnsdelar eller inte?

Nu blir alla bilar i Sverige en bit mer miljövänliga

Välkommen tillbaka till jobbet!

Höstkampanj! Nu är Actias höstkatalog här.

WEVO håller seminarium om ingjutning av elektronik 14-16 oktober, välkommen!

Limskola – Industri Grundläggande - 23/9 i Ljungby, välkommen att anmäla dig nu!

Ny säljare - Södra Sverige

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobi...

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 okto...

Sänd till en kollega

0.125