23948sdkhjf

Skräddarsydda lackboxar ökar tempot

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

Bredd, spetskompetens och hängiven personal är framgångsreceptet för skånska Moses Bil & Lack Tollarp AB, vars verksamhet sträcker sig från restaurering av klassiska bilar till legolackering åt Koenigsegg - numera i skräddarsydda lackboxar!

58-årige Mose Freyer började sin bana i skadeverkstadsbranschen som bilmek som även tog sig an plåt- och riktarbeten.

– Sedan fördärvade jag ryggen och då fick jag börja svetsa bilar i stället, och när jag svetsade så ville kunderna att jag skulle lackera bilen också. När vi började bygga ut lackanläggningen så började bilfirmorna runt omkring att ringa, berättar Mose.

I dag är Moses Bil & Lack Tollarp AB en komplett skadeverkstad med både Volkswagen och exklusiva sportbiltillverkaren Koenigsegg som permanenta kunder.

På senare år har allt fler bilföretag byggt upp egna skadeverkstäder med plåt- och lack, men företaget har fortsatt att växa med egna kunder.

Klicka på bilden för att se fler bilder från Moses Bil & Lack i Tollarp AB!

– Vi har aldrig haft så mycket jobb som vi har nu, säger Mose.

När Motormagasinet är på besök har man precis byggt färdigt två nya lackboxar, avsedda enbart för lackering av karossdelar till Koenigsegg.

– De här boxarna är skräddarsydda. De är helt måttbeställda och det är för att utnyttja utrymmet som fanns tillgängligt på bästa tänkbara sätt, för att hålla nere driftskostnaden, berättar Mose och tillägger att halländska Pivab var den enda tillverkaren som var beredd att skräddarsy sina lackboxar för deras behov.

För att dimensionera lackboxarna efter det höga tempot i arbetet med Koenigsegg har Pivab bland annat satt in en kraftfullare ventilation och extra tjock isolering av tak och väggar.

Läs mer om Moses Bil & Lack i Tollarp: Utan de utländska anställda stannar verksamheten

För några år sedan kände Mose att man måste nischa sig mot något bilmärke för att inte tappa för mycket jobb.

– För sex år sedan byggde vi en VW-verkstad och det var för att säkerställa framtiden för företaget och mina barn som ska ta över. Volkswagen har varit fantastiska mot oss, och hjälpt oss jättemycket.

I april bygger man sex nya prep-platser till lackarbetena åt Koenigsegg. En annan kategori som också växer är transportbilar. För att klara av de jobben och den allmänt ökande efterfrågan ska man i höst börja bygga ut både plåt- och lackdelen med ett nytt 3000 kvadratmeter stort hus som ska fyllas med tolv nya lyftar och tre riktbänkar.

– Vi får mycket jobb med färdtjänstbussar, kommunala arbetsbilar och liknande, och det blir bar mer och mer.

Dessa jobb har även lite bättre lönsamhet, av den enkla orsaken att ersättningen blir bättre, förklarar Mose.

– Plåtarbetena och lackarbetena på större fordon finns med i försäkringsbolagens ersättningsmall – Cabas, men inte innerarbetena. Så där kan vi ta betalt för den faktiska tidsåtgången. De lackjobb där du måste följa Cabas mall så går du nästan back på jobbet, i alla fall om du vill göra ett bra jobb. Tidsåtgången till olika arbetsmoment är alldeles för snålt tilltagen i mallen. Det vi tjänar mest pengar på är huvudsakligen plåtarbeten och service.

– Om vi skulle följa mallen när det gäller tidsåtgång i lackeringen så skulle vi få så mycket missnöjda kunder och backarbeten att vi fick slå igen. Det kanske går att fuska i storstan, men här på landet synar kunderna jobbet i sömmarna, och vi har kunderna så nära inpå. Så vi har inte råd att fuska eller slarva. Det är därför vi har fått Koenigsegg som kund. För de stora är det billigare att ha tio procent backjobb än att lämna ifrån sig hundra procent kvalitet.

Moses Bil & Lack Tollarp AB är så kända för sin noggrannhet och hantverksskicklighet att man ständigt har många privatkunder från hela världen.

– Vi ska leverera en Porsche till en kund i Mexico snart. Och BMW:n som står där kommer från Norge. Sedan har vi fått en motorhuv och en stötfångare till en Koenigsegg från Kina. De lyckades inte lackera de delarna med bra resultat.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Gunars Kalkis mästare i 2019 års Yrkesprov i fordonslackering

Nu är Autopromotec igång och MotorMagasinet är på plats

Med växande antal utställare, fler besökare och växande mässområde ser eftermarknadsmässan Autopromotec i Bologna att befästa sin andraplats näst efter Automechanika i Frankfurt.

SFVF/Verkstadsföretagarna i möte med Europeiska Socialfonden

Benny Wallin från Sveriges Fordonsverkstäder (SFVF), har nu träffat den regionala samordnaren för Europeiska Socialfonden, Anna-Lena Wettergren-Wessman och diskuterat ett fondprojekt från Europeiska socialfonden. Det här handlar om att få resurser för att både kompetensutveckla personalen på verkstäder och nyutbilda personer som idag går arbetslösa till ett jobb inom fordonsbranschens verkstäder.

Orio AB:s vd lämnar företaget

2

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Glasmästarnas egen snilleindustri

Nyhetsbrev

Ynnors Stora Elbilsdag - Vi ska inte vara rädda för att köpa en el- eller gasbil

-Men vi ska vara medvetna om riskerna. Det sade Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, när han talade på Ynnors Elbilsdag.

Arkiv

HRF söker politisk korrigering av husbilsskatten

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Appen säkrar kompetensen i bilverkstäderna

ProMeister Academy har utvecklat en app för verkstadspersonal att se sin kompetensnivå inom fordonsteknik. Appen hjälper verkstaden att säkra kvaliteten genom att visa aktuell kompetensnivå samt vilken den kunskap som behöver tillgodoses.

Kraftig minskning av antalet stölder av bildelar

Under första kvartalet 2019 har 404 stölder av airbags, navigationsenheter och huvudstrålkastare (xenon) inträffat. Det kan jämföras med samma period 2018 då 913 stölder inträffade. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst över bildelsstölder.

Unikt samarbete ska säkra kvalitet på fordonsutbildning

Gymnasium Skövde - Kavelbro har ingått ett unikt trepartsavtal med Volvo Car Sverige och Bilia i Skövde. Samarbetet ska bland annat säkra kvaliteten på Fordons- och transportprogrammet, öka intresset och matcha branschens verklighet.

Hur väl representerar dagens krockdockor befolkningen?

SAFERs Fordons- och Trafiksäkerhetscentrum på Chalmers har fått i uppdrag av näringsdepartementet att genomföra en kartläggning av eventuella brister i hur väl krockdockor representerar befolkningen som helhet.

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död

Ford Mustang firar 55 år som nummer ett

Konceptdäck för Citroëns nya konceptfordon Citroën 19_19 Concept

Citroën 19_19 Concept är ett självkörande och uppkopplat elfordon som markerar varumärkets 100-årsjubileum. Konceptet är utvecklat med fokus på exklusivitet, komfort och integritet. Konceptdäcket Goodyear C100 är framtaget med extra stor dimension och estetik som matchar den spektakulära designen hos 19_19 Concept.

1

Körtillstånd för fordonslyft blir webbkurs

ProMeister Academy lanserar en webbkurs för anställda på bilverkstäder som ger fordonstekniker kunskap och verkstadschefen möjlighet att utfärda körtillstånd för personbilslyft.

Motormagasinet söker reporter

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

Verkstaden som ger Saabar ett andra liv

Med entusiasm, yrkesskicklighet och lite hjälp från Orio har Saab-entusiasten Marcus Wighs verkstad hunnit laga många legendariska Saabar som andra skadeverkstäder dömt ut.

Svarta verkstäder och Framtiden i fokus på Inspirationsdagen

Volvo omkörd av VW Golf på topplista för begagnade bilar

Bilägare vill ha smarta, slitstarka och lättrullande däck

Däck som med hjälp av sensorteknik kan anpassa sig för olika väglag, däck som är slitstarka och däck med ännu lägre rullmotstånd är önskemål som svenska bilister ställer för framtidens däck, visar en enkät från Nokian Tyres.

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Koppla greppet med Kamasa

Ny fjäderspännare kräver ingen demontering av axeln

Här är Hedin Bils expansion 2018

Nya hjulvårdsprodukter från Seab

Ökade priser på begagnade bilar med störst lyft på hybrider

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

Se alla Företagens egna nyheter

Våra Vagnar

TIP Trailer Services i Jönköping har genomfört stor renovering av tanktrailer för Air Liquide

Trådlös kamera - WIFI HD

GT80 MINI - stötsäker och IP-67-klassad diagnos baserad på Windows10.

MAHA firar 50 år

HBA Solutions - Kundunika lösningar

Produktnyhet från Purflux!

Produktnyhet från Purflux!

Utmana oss på mässan

LED-läcksökningslampa med fokuserbar lins

ACM 34002GP

Lazer extraljus - Toyota monteringskit

PRO-versionen av INFOFLEX PERSONALLIGGARE, ett smartare verktyg!

Cuby Shuttlesystem hos OneMed

KW Parts förstärker sin kundtjänst!

LED arbetsljus - tål tuffa tag

Drivaxel till Porsche Boxster S

Aircon Ready Refresh

ACM 3400 Hfc/Hfo

Tärnö - Varningsljusramp 944 mm

Direct Vision Standard (DVS) – Säkerhet för ”osynliga” cyklister och trafik...

Autoglass Restore har nu tillverkat ytterligare ett nytt tillbehör

Ny Luftbälg bak till BMW X5 E70 F15 & X6 E71 F16

Inverter 12V 1000W

Total lanserar en banbrytande produktserie med smörjmedel för el- och hybri...

Sänd till en kollega

0.13