23948sdkhjf

Omsättning och vinst backar för Møller Group

Norskägda bilföretaget Møller Mobility Group redovisar både lägre vinst och omsättning för 2018. Pressade marginaler på bilarna är en av flera orsaker till vinsttappet.

2017 var ett rekordår för bilkoncernen Møller Mobility Group, med norska ägare och grundare, med en omsättning på totalt 28,3 miljarder norska (NOK) kronor. Det rapporterar norska branschsajten Bilnytt.no.

När koncernen nyligen presenterat fjolårets bokslut ser det dystrare ut på de flesta punkter. 2018 fick man se omsättningen sjunka med cirka 2 miljarder, vinsten sjunka med dryga etthundra miljoner till 880 miljoner NOK och vinstmarginalen backa något.

Bakom det försämrade resultatet för 2018 ligger enligt Møller Mobility Group framför allt:

- Extra kostnader på grund av den nya EU-lagstiftningen för datalagring (WLTP) samt för att anpassa verksamheten till det snabbt ökande antalet elbilar

- Minskade marginaler på ny- och begagnatbilförsäljningen

Krävande år för Audi”

- Minskad försäljning av bilar med totalt 14 procent.

Det var fallande totalmarknader i Sverige och Norge för första gången på länge. Det bero främst på teknikskiftet till elbilar som vi redan hade räknat med. Men det kom mycket snabbare och kraftigare en vi trodde, säger koncernchefen Terje Male i en intervju med affärstidningen Dagens Næringsliv.

Sett till det ekonomiska resultetat så blev 2018 ändå ett av de fyra bästa åren i Møller Mobility Groups historia.

Sverige var den enda av Møller Mobility Groups marknader där försäljningen av begagnade bilar minskade under 2018.

FAKTA Møller Mobility Group
Familjeägd koncern som jobbar med import, återförsäljning och finansiering) och service- och skadeverkstäder i Norge, Sverige och Baltikum.
Møller har 43 bilhandlaranläggningar i Norge, 12 i Sverige, 4 i Estland, 5 i Lettland och 4 bilhandlare i Litauen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11