23948sdkhjf

Litet Ängelholmsföretag med världen som arbetsfält

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Innovations och trimningsföretaget PSI Motor AB i Ängelholm är svenska representanter och en del av ECU Master som på kort tid skakat om marknaden för motorstyrsystem och elektronikmoduler med många helt nya unika lösningar och ”State of the Art-teknologi”

Hemligheten, som därmed inte längre är någon hemlighet, bakom ECU Masters otroliga framgång, ligger i ett djupt och grundmurat samarbete med återförsäljarna runt hela jordklotet. Alla återförsäljarna har genom en gemensam plattform varit med och diskuterat, haft synpunkter och deltagit i utvecklingen av nya produkter.

Huvudkontoret för ECU Master har sitt säte i Polska Krakow arbetar gränslöst med återförsäljarnätet i 60 länder. VD´n och hjärnan bakom alltihop heter Jakob ”Kuba” Kojder som förutom att han är ett verkligt elektronikgeni även har förstått att styrkan ligger i kunskapen inom det egna nätverket, där just det lilla Ängelholmsföretaget PSI Motor AB spelar en betydande roll.

När det var dags för PRI mässan i Indianapolis så åkte tre av medarbetarna från PSI Motor över för att stötta upp den amerikanska återförsäljaren. Samma sak var det på Autosport International i Birmingham i början av januari då två av grabbarna hjälpte engelsmännen på mässan samtidigt som en av killarna var i Dubai för att stötta upp återförsäljaren där. Så återförsäljarna hjälper även varandra med den kunskap man har utanför produktutvecklingen och får då samtidigt inblick i vilka behov som finns för olika marknader och just de bilmodellerna.

För varje produkt som ECU Master utvecklat, har de undantagslöst utgått för att göra en bättre produkt än som redan finns på marknaden oavsett fabrikat eller att göra produkter som ingen annan ännu kommit på.

Enbart under de senaste månaderna har flera helt nya produkter plockats fram som närmast sänt chockvågor genom branschen. Som olika varianter av blåtands-Canbus moduler, en GPS-enhet i storlek med en tändsticksask som innehåller ett 20-tal utvalda racerbanor som även har plats för att lägga till eller logga in nya banor, eller termosensorerna för däcktemperatur som placeras i hjulhusen eller för bromsskivorna som klarar att läsa upp till 900 grader och visa allt i realtid på någon av de nykonstruerade högupplösta dashloggarna som också utvecklats ihop med olika rally- och racingteam.

Listan over nya produkter som tillkommit enbart under de senaste sex månaderna kan göras hur lång som helst.

– Jo, vi är ganska aggressiva och tillika tämligen produktiva, konstaterar Per ”Pelle” Nilsson, som är delägare tillsammans med Mattias ”Matte” Jönsson.

– Vi försöker se vilka behov som finns, och så löser vi problemet bara, säger Pelle, och får det att låta hur enkelt som helst.

Killarnas bakgrund är att båda två är ingenjörer från processindustrin med allt från programmering till processarbete, som tillsammans med deras stora bil och motorintresse gett dem alla beståndsdelar för att förena de två olika världarna.

– Sedan har vi våra oerhört kompetenta medarbetare i Tim Jensen som kommer från marinsidan så vi får in den kompetensen också, samt Rasmus Möller som är en riktig motorkille och av förarna i Team Pony Drift så med honom har vi en representant från förarhåll också, säger Pelle stolt och fortsätter.

– Styrkan ligger i att vi alla kan göra allt, vilket gör oss väldigt flexibla, konstaterar Pelle nöjt.

Under PRI-mässan i USA upptäckte de att det finns ett enormt behov av en motorstyrningslösning för de amerikanska LS-motorerna. Nu bara en månad senare är företaget i slutfasen med utvecklingen av en plug-in lösning med komplett kabelsats för företagets ”State of the Art” motorsystem, EMU Black.

EMU Black är ECU Masters helt fristående motorstyrsystem som är utformat för att driva dagens avancerade och komplexa motorer och ersätter helt bilens ordinarie styrbox och styrsystem oavsett motortyp i allt från en till tolv cylindrar.

Alla felkoder och konflikter i den ordinarie styrboxen som oftast uppstår vid ombyggnad, utbyggnad eller trimning elimineras därmed helt. EMU Black har fler inbyggda möjligheter och värden än någon annat styrsystem på marknaden.

ECU Masters strömmodul PMU-16 är ett annat exempel, som satt en ny standard genom att ersätta samtliga reläer och säkringar samtidigt som den har inbyggd aktiv spänningsövervakning med felsökning och automatisk självåterställning. Den löser därmed alla racerbilars ständiga problem med värme, vibrationer, kondens, oxidering och elektriska spänningsfall eller fel. Den har även en inbyggd accelerometer, ett gyro för loggning, LED-indikatorer för att visa aktuell status för varje utgång och en automatisk huvudströmbrytare som löser ut vid en eventuell krasch.

All historik för spänning och strömflödesinformation kan loggas och överföras via CAN-buss till en dator för att identifiera potentiella problemområden.

Just deras strömmodul PMU väckte intresse hos Nordwall Marin på Lidingö som är tillverkare av AluCraft-båtarna. Just den marina miljön med vibrationer, fukt, salt och minusgrader frestar hårt på säkringar och reläer som oxiderar, rostar och skakar sönder.

Nu har Ängelholmarna tagit fram helt nya skräddarsydda elsystem med PMU strömmoduler som är helt underhållsfria, så AluCraft därmed att blir de första båtarna i världen med sköljtäta, smarta och utbyggbara system.

De större båtarna får även GPS positionering för både stöldskydd och lokalisering vid eventuellt haveri, möjlighet att starta eller stänga av värmare och andra funktioner via telefon och löpande information om batteristatus och annat.

PSI Motor i Ängelholm är även med som en av sponsorerna för GTRacing-Audin som ska köras i One Lap of America, och fick därigenom uppdraget att lösa både motorstyrning, styrningen av DSG-växellådan och framför allt kommunikationen däremellan. Vilket inte var någon enkel lösning eller något som fanns färdigt att tillgå.

Kuba i Polen kontaktades, och efter några veckor senare meddelade han att de anställt den bästa personen som fanns att få tag på inom just det specifika området. Ytterligare några veckor senare kom de första filmerna till Ängelholmarna med testkörningar av det nya kommunikationssystemet för både DQ-250- och DQ-500-lådan.

Snabba korta beslutsvägar ihop med en oerhörd teknisk kompetens och en unik målmedvetenhet till att göra det näst intill omöjliga möjligt, har gjort att alla ”heliga kor” slaktats i jakten på att överträffa alla förväntningar när det gäller att ta fram nya produkter eller att utveckla de som redan finns.

– Vi har lanserat en helt ny hemsida med webshop som förhoppningsvis ska förenkla för alla kunder att göra beställningar av motorstyrningssystem, kabelsatser, olika typer av givare eller plug-in moduler. Men även för att ladda hem manualer eller boka tider i den rullande landsvägen.

– Tanken med den nya hemsidan är att den ska frigöra tid som vi tidigare lagt i telefon för att ta beställningar. Nu ska vi istället försöka hinna med planeringen av vårt nybygge då vi vuxit ur våra befintliga lokaler. Vi har också köpt en bromsbänk för motorer och den ska vi förhoppningsvis få igång och integrera i den nya anläggningen, säger Pelle nöjt.

 – Vår rullande landsväg är grunden och den bärande delen i vår utveckling. Den används dagligen för att mappa kundbilar, men utgör också omvänt en mycket viktig pusselbit för att vi ska kunna utveckla nya funktioner i våra olika motorstyrningar och logiksystem, säger Pelle avslutningsvis.

 När vi lämnar det lilla Ängelholmsföretaget med världen som arbetsfält, så sätter de fyra killarna sig runt en dator för att logga in på deras gemensamma nätverk då de är i slutförandet av en ny ännu hemlig innovation som kommer att lanseras inom bara ett par veckor. Vi väntar med spänning!

 

Besök hemsidan på: http://www.psimotor.se/

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Nu är det premiär för nya Porsche Cayenne Coupé

Renault startar pilotprojekt med V2G

Renault startar nu det första storskaliga pilotprojektet med reversibel elektrisk laddning, V2G (vehicle-to-grid). Renaults växelströmsteknik gör det möjligt att placera den reversibla laddaren inuti fordonet, vilket innebär att det endast krävs en enkel och billig anpassning av befintliga laddningsstationer.

Volvo Cars öppnar sitt digitala säkerhetsbibliotek för alla

Volvo Cars gör för första gången sin kunskap inom säkerhet lättillgänglig i ett centralt digitalt bibliotek som man uppmanar bilindustrin att använda, eftersom det ligger i allas vårt intresse att göra vägarna säkrare.

Halvt ton vattenpipstobak värt flera miljoner i beslag vid razzia mot bilverkstäder

En riktad insats mot bilverkstäder och biltvättar i Botkyrka och Huddinge medförde flera gripanden och beslag av misstänkt stöldgods, kontanter och tobak till vattenpipor.

Nya säkerhetslösningar aviserade av Volvo Cars

”Vi fortsätter att satsa på elektrifiering”

Sverige ska fortsätta att satsa på elektrifiering av fordonsflottan, och en lösning för att hejda exporten av el- och hybridbilar är på gång. Det avslöjade infrastrukturministern på en pressträff.

Nyhetsbrev

Mekonomen sjösätter nytt koncept

Mekonomen-koncernen är i all tysthet på väg att etablera ännu ett varumärke på Sverigemarknaden – Bilxtra, som i Norge är en känd kedja av verkstäder och butiker.

Arkiv

I nya Corolla överlever batteriet bilen

Toyota satsar stenhårt på hybriddrivlinan med nya Corolla – en bilmodell där batteriet väntas hålla längre än själva bilen.

Svenskt cleantech-bolag lanserar eldriven lätt lastbil

​Elfordon ställer nya krav på underleverantörer

Koenigsegg drar in 3,5 miljarder på nya Jesko

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

DRF och MRF inleder samarbete

Styrelserna och ledningarna i DRF (Däckspecialisternas Riksförbund) och MRF (Motorbranshens Riksförbund) har beslutat att inleda ett samarbete mellan de båda organisationerna.

”Självklart att tredje part ska testa våra bilar”

SFVF lanserade nyligen erbjudandet oberoende begagnat-test för bilhandlare. På bilföretaget Kamux är det sedan länge externa företag som testar och går igenom bilarna man säljer.

Bilia stöttar Motorbranschcollege

En av Europas största bilkedjor – Bilia – har valt att stötta Motorbranschcollege. Att företag vill engagera sig i Motorbranschcollege är centralt för att stärka utbildningskvaliteten på gymnasieskolornas fordonstekniska utbildningar och öka intresset för utbildningen.

Godkänd Bilverkstad växer med 200 verkstäder

Godkänd Bilverkstad tar ett rejält kliv framåt när alla VW Group-auktoriserade serviceverkstäder ansluter sig till den nya kvalitetsstandarden.

Därför satsade Hellstens på begagnat

Lexus öppnar sushirestaurang i Stockholm

I Tokyo driver Yuki Chizui restaurangen som revolutionerat sushivärlden. Tillsammans med Lexus öppnar hon nu en svensk pop up-replika för att hylla japansk hantverksskicklighet och innovationskraft – och fortsätta utmana förlegade fördomar och gamla myter.

Trafikpoliser i Stockholm på skolbänken för att lära sig mer om riskerna med gas- och elfordon

Det var stort intresse vid en föreläsning om riskerna med i gas och e-fordon för Stockholms läns trafikpoliser. Aktualiserat efter den svåra gasbussolyckan i Stockholm nyligen.

Dramatisk ökning av stenskott/Varje år rapporteras över 400 000 glasskador

Antalet glasskador till följd av stenskott har ökat dramatiskt i Sverige de senaste tjugo åren, visar en genomgång som försäkringsbolaget If gjort.

PWR Racing tar steget till WTCR med erfarna förare

PWR Racing satsar på ung talang och mångårig erfarenhet i WTCR - FIA World Touring Car Cup presenterad av Oscaro. De två förare som kommer att representera PWR och CUPRA Racing i WTCR är 22-årige spanjoren Mikel Azcona, regerande mästare i TCR Europe och Daniel Haglöf, flerfaldig mästerskapsvinnare och medgrundare av PWR Racing.

Blocket sparkar ut bilhandlare som inte följer ARN:s beslut

Dussintalet bilföretag riskerar sparkas ut från Blocket efter att Sveriges Televisions program Plus avslöjat att de klandrats av Allmänna Reklamationsnämnden.

Här är elbilen med inbyggda solceller

Här är nya Tesla Model Y

Nytt rekordår för DEFA

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Snart kommer nya Land Rover Defender

Så mycket lastade första MB-lastbilen

”Det går åt fel håll”

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Gratis app ger rätt oljekvalitet

Bosch Car Service certifierade 2 verkstäder på 2 dagar

”Man måste vara snabb på bollen”

1

Biltillverkarna nonchalerar att stöldsäkra nyckellösa bilar

Mikaela Åhlin-Kottulinsky fortsätter med PWR Racing

Se alla Företagens egna nyheter

Nya drivaxlar till Tesla Model S

Fabriksrenoverad Bosch original dieselspridare till Citroen och Mini Cooper

Världens första självkörande buss som klarar alla väglag har Nokian Hakkapeliitta däck

Reparationssats växellådan ZF BMW GS6-45

Verktygsvagnen för framtidens verkstad

Byta bromsar?

Trådlös Back-TV sats 7"

ColorGlo öppnar nu upp i Blekinge

Vikbara lagerlådan som reducerar volym

Bak- & Arbetsljus

Ny Volvoaxel

Vad gäller angående företagscertifikat för AC-maskiner?

Drivaxel till nyare Volvo och Ford

Drivknut till Dacia Duster

Välkommen Kristian Ljungqvist,

Fordonsel

Fabriksrenoverad original dieselspridare till VW

Säkra din nyckelförvaring

Nokian Tyres återigen ett av de mest hållbara bolagen i världen

Reparationssats till differentialen i Nissan Navara/Pathfinder

Ännu en ny Volvoaxel

Extrem helsyntetisk motorolja för racing

Fordonsbelysning - Volkswagen Caddy

Drivaxel till Dacia Duster

NEXUS Automotive International honors Schaeffler as its Supplier of the Yea...

Sänd till en kollega

0.099