23948sdkhjf

Litet Ängelholmsföretag med världen som arbetsfält

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Innovations och trimningsföretaget PSI Motor AB i Ängelholm är svenska representanter och en del av ECU Master som på kort tid skakat om marknaden för motorstyrsystem och elektronikmoduler med många helt nya unika lösningar och ”State of the Art-teknologi”

Hemligheten, som därmed inte längre är någon hemlighet, bakom ECU Masters otroliga framgång, ligger i ett djupt och grundmurat samarbete med återförsäljarna runt hela jordklotet. Alla återförsäljarna har genom en gemensam plattform varit med och diskuterat, haft synpunkter och deltagit i utvecklingen av nya produkter.

Huvudkontoret för ECU Master har sitt säte i Polska Krakow arbetar gränslöst med återförsäljarnätet i 60 länder. VD´n och hjärnan bakom alltihop heter Jakob ”Kuba” Kojder som förutom att han är ett verkligt elektronikgeni även har förstått att styrkan ligger i kunskapen inom det egna nätverket, där just det lilla Ängelholmsföretaget PSI Motor AB spelar en betydande roll.

När det var dags för PRI mässan i Indianapolis så åkte tre av medarbetarna från PSI Motor över för att stötta upp den amerikanska återförsäljaren. Samma sak var det på Autosport International i Birmingham i början av januari då två av grabbarna hjälpte engelsmännen på mässan samtidigt som en av killarna var i Dubai för att stötta upp återförsäljaren där. Så återförsäljarna hjälper även varandra med den kunskap man har utanför produktutvecklingen och får då samtidigt inblick i vilka behov som finns för olika marknader och just de bilmodellerna.

För varje produkt som ECU Master utvecklat, har de undantagslöst utgått för att göra en bättre produkt än som redan finns på marknaden oavsett fabrikat eller att göra produkter som ingen annan ännu kommit på.

Enbart under de senaste månaderna har flera helt nya produkter plockats fram som närmast sänt chockvågor genom branschen. Som olika varianter av blåtands-Canbus moduler, en GPS-enhet i storlek med en tändsticksask som innehåller ett 20-tal utvalda racerbanor som även har plats för att lägga till eller logga in nya banor, eller termosensorerna för däcktemperatur som placeras i hjulhusen eller för bromsskivorna som klarar att läsa upp till 900 grader och visa allt i realtid på någon av de nykonstruerade högupplösta dashloggarna som också utvecklats ihop med olika rally- och racingteam.

Listan over nya produkter som tillkommit enbart under de senaste sex månaderna kan göras hur lång som helst.

– Jo, vi är ganska aggressiva och tillika tämligen produktiva, konstaterar Per ”Pelle” Nilsson, som är delägare tillsammans med Mattias ”Matte” Jönsson.

– Vi försöker se vilka behov som finns, och så löser vi problemet bara, säger Pelle, och får det att låta hur enkelt som helst.

Killarnas bakgrund är att båda två är ingenjörer från processindustrin med allt från programmering till processarbete, som tillsammans med deras stora bil och motorintresse gett dem alla beståndsdelar för att förena de två olika världarna.

– Sedan har vi våra oerhört kompetenta medarbetare i Tim Jensen som kommer från marinsidan så vi får in den kompetensen också, samt Rasmus Möller som är en riktig motorkille och av förarna i Team Pony Drift så med honom har vi en representant från förarhåll också, säger Pelle stolt och fortsätter.

– Styrkan ligger i att vi alla kan göra allt, vilket gör oss väldigt flexibla, konstaterar Pelle nöjt.

Under PRI-mässan i USA upptäckte de att det finns ett enormt behov av en motorstyrningslösning för de amerikanska LS-motorerna. Nu bara en månad senare är företaget i slutfasen med utvecklingen av en plug-in lösning med komplett kabelsats för företagets ”State of the Art” motorsystem, EMU Black.

EMU Black är ECU Masters helt fristående motorstyrsystem som är utformat för att driva dagens avancerade och komplexa motorer och ersätter helt bilens ordinarie styrbox och styrsystem oavsett motortyp i allt från en till tolv cylindrar.

Alla felkoder och konflikter i den ordinarie styrboxen som oftast uppstår vid ombyggnad, utbyggnad eller trimning elimineras därmed helt. EMU Black har fler inbyggda möjligheter och värden än någon annat styrsystem på marknaden.

ECU Masters strömmodul PMU-16 är ett annat exempel, som satt en ny standard genom att ersätta samtliga reläer och säkringar samtidigt som den har inbyggd aktiv spänningsövervakning med felsökning och automatisk självåterställning. Den löser därmed alla racerbilars ständiga problem med värme, vibrationer, kondens, oxidering och elektriska spänningsfall eller fel. Den har även en inbyggd accelerometer, ett gyro för loggning, LED-indikatorer för att visa aktuell status för varje utgång och en automatisk huvudströmbrytare som löser ut vid en eventuell krasch.

All historik för spänning och strömflödesinformation kan loggas och överföras via CAN-buss till en dator för att identifiera potentiella problemområden.

Just deras strömmodul PMU väckte intresse hos Nordwall Marin på Lidingö som är tillverkare av AluCraft-båtarna. Just den marina miljön med vibrationer, fukt, salt och minusgrader frestar hårt på säkringar och reläer som oxiderar, rostar och skakar sönder.

Nu har Ängelholmarna tagit fram helt nya skräddarsydda elsystem med PMU strömmoduler som är helt underhållsfria, så AluCraft därmed att blir de första båtarna i världen med sköljtäta, smarta och utbyggbara system.

De större båtarna får även GPS positionering för både stöldskydd och lokalisering vid eventuellt haveri, möjlighet att starta eller stänga av värmare och andra funktioner via telefon och löpande information om batteristatus och annat.

PSI Motor i Ängelholm är även med som en av sponsorerna för GTRacing-Audin som ska köras i One Lap of America, och fick därigenom uppdraget att lösa både motorstyrning, styrningen av DSG-växellådan och framför allt kommunikationen däremellan. Vilket inte var någon enkel lösning eller något som fanns färdigt att tillgå.

Kuba i Polen kontaktades, och efter några veckor senare meddelade han att de anställt den bästa personen som fanns att få tag på inom just det specifika området. Ytterligare några veckor senare kom de första filmerna till Ängelholmarna med testkörningar av det nya kommunikationssystemet för både DQ-250- och DQ-500-lådan.

Snabba korta beslutsvägar ihop med en oerhörd teknisk kompetens och en unik målmedvetenhet till att göra det näst intill omöjliga möjligt, har gjort att alla ”heliga kor” slaktats i jakten på att överträffa alla förväntningar när det gäller att ta fram nya produkter eller att utveckla de som redan finns.

– Vi har lanserat en helt ny hemsida med webshop som förhoppningsvis ska förenkla för alla kunder att göra beställningar av motorstyrningssystem, kabelsatser, olika typer av givare eller plug-in moduler. Men även för att ladda hem manualer eller boka tider i den rullande landsvägen.

– Tanken med den nya hemsidan är att den ska frigöra tid som vi tidigare lagt i telefon för att ta beställningar. Nu ska vi istället försöka hinna med planeringen av vårt nybygge då vi vuxit ur våra befintliga lokaler. Vi har också köpt en bromsbänk för motorer och den ska vi förhoppningsvis få igång och integrera i den nya anläggningen, säger Pelle nöjt.

 – Vår rullande landsväg är grunden och den bärande delen i vår utveckling. Den används dagligen för att mappa kundbilar, men utgör också omvänt en mycket viktig pusselbit för att vi ska kunna utveckla nya funktioner i våra olika motorstyrningar och logiksystem, säger Pelle avslutningsvis.

 När vi lämnar det lilla Ängelholmsföretaget med världen som arbetsfält, så sätter de fyra killarna sig runt en dator för att logga in på deras gemensamma nätverk då de är i slutförandet av en ny ännu hemlig innovation som kommer att lanseras inom bara ett par veckor. Vi väntar med spänning!

 

Besök hemsidan på: http://www.psimotor.se/

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Inzile ökar produktionen och säkrar avtal med Bosch

Ser en stor efterfrågan på sin första modell. ”Begränsningen ligger helt i vår produktion.”

Världspremiär för helt nya VW Caddy

Större andel stulna bilar försvinner

Antalet bilar som stjäls minskar. Men de som försvinner för gott utgör en allt större andel.

Plus

Tema Sommardäck: "Bra däck är bättre än ett säkerhets-bälte"

Plus

Tema Sommardäck: Klarar däcken kraven är de godkända

Gordon Murrays senaste är en Poké-boll

Det var kanske inte vad vi väntade oss av en geniförklarad Formel 1-konstruktör. Men Motiv är en ensitsig, självkörande elbil

Nyhetsbrev

Plus

Tema Sommardäck: Kunskap en faktor för däckförsäljning

Arkiv

FKG: beslut om korttidsarbete bedöms komma snart

I förra numret av Motormagasinet skrev vi om branschorganisationen Fordonskomponentgruppens arbete för att få ett beslut om korttidsarbete och kompetensutveckling. Nu är FKG övertygade om att ett lagförslag i frågan klubbas igenom i riksdagen inom kort.

Första omcertifieringen för MBC klar

Transportstyrelsen polisanmäler fuskande gymnasieskola

Framtidsgymnasiet i Kristianstad har polisanmälts av Transportstyrelsen. Anmälan gäller osant intygande.

Plus

Tema sommardäck: Compilator lanserar webbshop för däckbranschen

Ny rapport varnar för stora brister i fordonskontrollen av miljö- och säkerhet

Däckmässan i Köln 3D-printar däck

Slutspurt gav Europa plus i bilförsäljningen

AkzoNobels färger åter på McLarens F1-racer

Opel åter till Japan

Debatt: Utmaningar och möjligheter inom service-eftermarknaden

Plus

Falska körkort utmanar bilbranschen

Var tredje minut sker ett bedrägeri i Sverige kopplat till id-kapning och många hemsidor erbjuder försäljning av falska körkort. Dessutom är det svårt att identifiera ett förfalskat körkort utan en så kallad id-scanner. Detta utmanar bilbranschen – eftersom falska körkort används vid exempelvis provkörningar.

Ledare #7: Ordförande Li städar upp

SFVF satsar på handlarutbildning

Svartarbetare på verkstäder fortsatt problem

Illegal arbetskraft har länge varit ett bekymmer för bilverkstadsbranschen, något som åtta myndigheter försökt motarbeta sedan 2018. Nya kontroller har gjorts under de senaste veckorna och i ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket konstateras det att det inte blivit bättre.

Evans dominerade i rumphugget Rally Sweden

MRF kartlägger risk för reservdelsbrist

Utbrottet av coronavirus har medfört stängda fabriker och avbrott i leveranser. Nu kartlägger MRF risken för brist på reservdelar.

Holmström Bil tar in Peugeot

Utredning från Svebio för mer biodrivmedel

Ola Källenius: stora förändringar väntar Daimler

Engagerad personal finns bland bilföretagen

Haldex anmäler sin största ägare till EU

Ledare #6: Bilbranschens förkylning kräver rätt medicin

Krav på laddplats vid parkeringsbyggen

FKG: Snabba upp beslut om flexibelt korttidsarbete

Däckverkstäderna kränger budgetdäck – tänker inte på säkerheten

Volvos vinst ökar – då får anställda bonus

Volvo Cars backar i Kina och Sverige

Ledare #5: Nej, bilar är inte mobiltelefoner

Storbritannien tidigarelägger fossilförbud

Se alla Företagens egna nyheter

Limpistol till 2-komponentslim - allt du behöver veta!

Möt oss på Underhållsmässan - Prata Smörjmedel & Lim

Ge din lastbil, transportbil eller släp ett extra lyft!

E-mobilitet på fordonseftermarknaden

Vi utrustar Mercedes nya framtidsanläggning!

En banbrytande adaptiv extraljusramp från Lazer Lamps!

Limma EPDM – så väljer du rätt lim till etenpropengummi

Vinnare utav en MegaVac Prime, Vindrutereparationsutrustning

Produktnyhet från Purflux! AHC534

Fler tjejer söker transporttekniska utbildningar

Nu har vi ny hemsida!

PURFLUX uppdaterad app

PSST... personligt, smidigt, skräddarsytt och tryggt

Produktnyhet från Purflux! L1050

Kurs inför nycertifiering inom F-gas kat. V

Kia Stinger avtagbar dragkrok från GDW

Vad är ett ljushärdande lim? och Hur fungerar ett UV-lim?

Jeep Renegade avtagbar dragkrok

IT-system med tillgång till alla bilmärken och 100% garanti.

Transportföretagen söker stjärnor till Yrkes-SM!

Hjullager med drivaxel för Sprinter och Crafter

Kan jag använda ett gammalt lim?

Mobilitet i fokus

Backa som ett proffs

Transportföretagen får 530 000 kronor till validering!

Sänd till en kollega

0.112