23948sdkhjf

PROFILEN: Han var med och byggde Kvarndammen Auktioner

| Av Pierre Kjellin | Tipsa redaktionen

PROFILEN: I början på 90-talet är han med och startar Sveriges första bilauktionshus. Ett drygt kvartssekel senare är med och bygger upp Sveriges första auktionshus för klassiska bilar. Vi har träffat bilentusiasten och mångsidige entreprenören Michael Luft.

Min mamma hade en VW-bubbla och pappa hade alltid Volvo och jag brukade fixa med deras bilar. Sedan började jag själv göra i ordning lite Folkvagnar under min studietid. Och jag åkte till Tyskland och köpte lite Folka-cabbar.

Efter avslutade studier i juridik vid Göteborgs universitet jobbade Michael Luft på ett finansbolag i stan. De fick i uppdrag att hjälpa finansbolag och banker att sälja ut befintliga leasingbilar samt att ta hand om återtag, värderingar och försäljning av konkursbon.

1991 började jag och tre andra kamrater med Kvarndammen Auktioner och från -91 till -95 var det avveckling av leasingflottor som vi jobbade med – allt från bilar och bussar till grävmaskiner. Sedan blev det lite bättre tider och då började vi med rena bilauktioner.

Jag har alltid haft ett intresse för gamla bilar och jag har alltid bott på landet och haft plats för bilar. Så jag har samlat på mig ungefär tjugo gamla Volvo och ett tjugotal Folkvagnar under årens lopp.

Redan 1991 blev Michael förordnad som värderingsman av Handelskammaren.

Så jag åker runt en hel del och tittar på bilar.

Michael och hans tre kamraters gemensamma bolag Kvarndammen gick som tåget och 1999 ordnade man sin första auktion på internet. 2002 gick de över till att bara jobba med auktioner på nätet.

Vi gillade att hålla auktioner med veteranbilar. Sådana hade vi två gånger om året. Sverige är ett bra land att jobba i för oss som håller på med bilauktioner, för här är bilregistret offentligt. Så är det inte i många andra länder. Så man kan leta reda på bilar och ringa upp ägaren.

Michael och hans kompanjoner fortsatte att driva Kvarndammen Auktioner i tjugo år, men 2011 avyttrade de allt sitt ägande i företaget.

Vi hade jobbat så länge med det att vi kände att vi ville göra någonting annat. Sedan gick vi och funderade några år på vad vi skulle göra i stället.

2016 hörde en man från Olofström som hette Kjell Olsson av sig till Michael och hans kompanjoner. Han hade Sveriges då största privata samling av Volvo-bilar.

Han sade till oss att han hade blivit lite krasslig, så att han måste sälja hela sitt museum. Då åkte vi ner och värderade hans bilar och han blev nöjd. Vi hade värderat hans bilar lite högre än de som hade varit där och värderat före oss. Sedan funderade vi över hur vi skulle lägga upp auktionsförfarandet och vi kom fram till att vi skulle skapa en auktionssajt, där man kunde bjuda på bilarna online. Han hade 160 bilar och över 100 motorcyklar.

Om man har på plats-auktion med så stort antal fordon kommer det massor med folk från hela norra Europa och det blir kaos, konstaterade Michael och hans kompanjoner.

Så vi skrev snyggt om alla bilarna – både på svenska och engelska – som skulle auktioneras ut och tog bra bilder och lade ut det på vår hemsida.

Auktionen av Kjell Olssons bilsamling blev en succé och företaget Bilweb Auctions var nu fött.

En PV Sport gick för världsrekordpriset 650000 kronor. Och vi hade tre Volvo turbo och alla gick för över trehundra tusen.

När auktionen var klar hörde ytterligare fyra privata muséer av sig till Michael och hans kompanjoner.

Ett år senare hade vi Folkvagnsmuséet i Pålsboda, vi hade ett bilmuseum i Skånes-Fagerhult och vi hade ett traktormuseum i Staffanstorp och så vidare.

Konceptet med veteranbilsauktioner på nätet som Michael Luft och hans tre kamrater sjösatt visade sig ha oanat stor potential.

I nästa nummer berättar vi mer om Bilweb Auctions och hur de jobbar.

FAKTA Michael Luft
Ålder: 55 år
Bor: Hus utanför Kungälv
Familj: sambo och vuxna barn och barnbarn
Kör: VW Multivan till vardags och en Volvo 244

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

CAB satsar på att lyfta kunskapen om skadereparationer

För att öka kunskaperna om arbetet i skadeverkstaden hos blivande fordonstekniker har Motorbranschcollege och CAB Group AB tecknat en avsiktsförklaring om samarbete.

Personlig servicetekniker ger lyft för Hallands-verkstad

MRF larmar på nytt om förbjuden ”fulgas” till AC-system

För drygt tre år sedan uppmärksammade MRF hanteringen av förbjuden och växthuspåverkande AC-gas, så kallad ”fulgas”. Nu är det dags igen. Denna gång larmar MRF branschen om förekomsten otillåten import, försäljning och hantering av ytterligare ett köldmedia – gasen HFC134.

Godkänd Bilverkstad på Inspirationsdagen 100% Verkstad

I överenskommelsen med konsumentministern och Konsumentverket ingår att alla verkstäder ska vara igång med Godkänd bilverkstad (GBV) senast 2019-12-31. Bo Ericsson, vd för Sveriges Fordonsverkstäders Förening SFVF, kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad och berättar hur det går.

Tuffa uthållighetstester för nya Porsche Taycan

Biltema släpper två nya kataloger

Nyhetsbrev

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Arkiv

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Mopedens dag en folkfest i norr

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Limskola – Industri Grundläggande - 23/9 i Ljungby, välkommen att anmäla dig nu!

Ny säljare - Södra Sverige

Klassiker förnyas med RoTWIN

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparat...

Unikt kombinationsljus

Sänd till en kollega

0.112