23948sdkhjf

Racingteamet som utgår från fordonsgymnasiet

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

Till vardags arbetar Fredrik Lestrup vid Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG. Men han har också en framgångsrik karriär som racerförare i ryggen och driver ett racingteam på hög nivå.

Nej, det går inte att öppna förardörren och tro att man ska kunna hoppa in bakom ratten som i vilken Golf som helst. I tävlingsutförande är dörröppningen en hinderbana av störtburens rör, en ratt som sitter i vägen och en stol som är utformad som en hink. I den ramlar till slut baken ner. Sedan kommer man inte upp igen.

Bilen är alldeles ny, byggd enligt TCR-reglementet och tänkt att användas i långloppsracing. Nu ska den för första gången upp på lyften och anpassas till säsongens hårda arbete i teamet. Och teamet, det är Lestrup Racing Team som driver flera racerbilar i olika serier.

– Främst är det de här TCR-Golfarna, men vi driver också några kundbilar. Bland annat har vi drivit BMW-bilar i den europeiska GT4-serien och våra TCR-bilar har vi kört i både STCC och i långlopp ute i Europa, berättar Fredrik Lestrup som driver teamet ihop med Totte Malmkvist.

Det är kväll när Fredrik tar emot på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG. Här arbetat Fredrik till vardags och här huserar också teamet.

– Tre dagar i veckan är jag anställd här på fordonsgymnasiet och två dagar i veckan jobbar jag med teamet, officiellt i alla fall. Vi har ett jättebra samarbete med STFG och vi marknadsför skolan på våra bilar och våra kläder, mot att vi får vara här, kostnadsfritt. För skolan är det perfekt att ha ett forum att synas i, och bra för eleverna.

Fredrik har själv lång erfarenhet som tävlingsförare på hög nivå, både i Sverige och internationellt, och när det egna teamet startades 2013 var det med Fredrik som förare.

– Vi köpte en Mini som vi drev i diverse långloppsserier. Sedan, till 2017, boomade TCR på riktigt. Vi kände att vi var färdiga med Mini och ville ha en ny utmaning. Då köpte vi vår första TCR-Golf, berättar Fredrik och visar in i nästa lokal.

Där står en likadan bil som den nya, men påtagligt ärrad efter att ha rullat många hårda mil på racerbanan. Fortfarande har den smutsen kvar från vinterns tredjeplats i 24-timmarsloppet på Circuit of the Americas i Texas, USA.

– Det är den TCR-Golf som har rullat flest kilometer, i alla fall vad Volkswagen Motorsport känner till. På en hel STCC-säsong åker du kanske 2 500 kilometer och på ett enda 24-timmarslopp åker vi drygt 3 000 kilometer, förklarar Fredrik.

Nu väntar många timmars jobb för att återställa bilen och göra den redo för kommande tävlingar. Men även om hårt arbete väntar behöver teamet inte gissa sig till vad som behöver göras.

– Det finns kilometerlistor på alla delarna, så som team är det hyfsat enkelt att veta vad man ska titta på. Och tillförlitligheten på TCR-bilarna är grym, om man lägger tid på att sköta dem som man ska.

Just att se till att bilarna alltid är i skick när de ska tillbaka ut på banan är någonting som Lestrup Racing Team är noga med.

– Jag är lite fyrkantig, men det kanske man måste vara för att få det att fungera. Jag har själv tävlat i team där man inte har lagt ned den här tiden, där bilarna går sönder och det inte är lagat till nästa racehelg. Om man inte gör det till 100 procent, då tycker jag att man kan skita i det.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Glad Påsk

MotorMagasinet önskar alla en riktigt Glad Påsk!

Äntligen kommer Inspirationsdagen 100% Verkstad till Göteborg

Sogefi först på eftermarknaden med ett komplett filtersortiment för nya Peugeot 508

NEVS ska bygga tyska solcellsbilar

Det är den tyska bilutvecklaren Sono motors som valt att förlägga produktionen av den solcellsdrivna modellen Sion i Trollhättan. I ett första skede handlar det om 260000 bilar som ska tillverkas av Nevs under en åttaårsperiod, uppger flera media.

Biltema tillbakavisar uppgifter i Uppdrag Granskning om att man smiter undan skatt

USA öppnar litium-gruva - igen

Nyhetsbrev

ProMeister skapar nya jobb i Östersund

Arkiv

Påsk innebär också Bilsport Performance & Custom Motor Show på Elmia i Jönköping

Förra året kom det 84 000 besökare. Minst lika många väntas i år. Till en en bred motormässa där det inte bara visas bilar, motorcyklar och tillbehör utan också bjuds på underhållning, tävlingar och spektakulära utomhusshower.

Ny försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige

”Det finns över 400000 veteranbilar i Sverige”

Deras auktioner lockar spekulanter från hela norra Europa. Nu vill Bilweb Auctions skapa Nordens första veteranbilshub.

Det är läge för att branschen själv tar kommandot i bilskadefrågan!

Idag blir vi överkörda av försäkringsbolagen. För att vi ska kunna flytta fram våra positioner krävs dock att verkstäderna våga ansluta sig till Eurogarant så vi kan ta upp kampen på allvar, säger Bo Ericsson, vd för SFVF till MotorMagasinet.

Andie Lahdo utsedd till årets företagare

Utifrån hundratals nominerade företag har ABS Wheels vd, Andie Lahdo vunnit det mest ärofyllda priset Årets företagare i Sigtuna kommun.

Pris till mobilitetsforskare

Här är hjulvagnen som skonar ryggen

5

Sju bilmärken minskade sina CO2-utsläpp

Sju av världens bilmärken har lyckats minska koldioxidutsläppen från sina tillverkade bilar ifjol jämfört med 2017. Det visar siffror från fordonsstatistikkonsulten Jato.

Därför blev de populärast på Autobutler

Toyota och Suzuki i nytt samarbete

Malte Månson lanserar verkstadskedjan Malte City

Med start i Uppsala lanseras inom kort Malte City, ett nytt och helt unikt koncept för service och reparationer av transportbilar.

Rally-SM stärks genom arrangörssamarbete

Mentorskap där etablerade SM-arrangörer stöttar nya. Viktigt att ge nya och unga förare utrymme att tävla i större sammanhang. Rally-SM ska stärkas som mästerskap och varumärke.

Svensk supersnabb vätgassensor öppnar upp för säkrare vätgasbilar

Nu går elbilarna om laddhybriderna

För första gången någonsin tillkom fler elbilar än laddhybrider i trafik under en och samma månad. Tesla Model 3 rullade in i Sverige med 1 138 nya exemplar samtidigt som den mest populära laddhybriden inte ökar alls.

Krilles verkstad trollar med Volvo-motorer

Borås Bil väljer KBV som leverantör av kvalitetsuppföljningar

Nya miljöbilar visar att bonus-malus styr fel

Volvo garanterar att företagets bilar kan drivas med HVO100, ett rent miljöbränsle med mycket låg klimatpåverkan. Ford släpper en ny flexifuelbil som kan drivas med E85. Båda bilarna missgynnas i bonus-malus och beläggs med högre skatt än jämförbara bilar med sämre klimatprestanda.

Läs en årsredovisning och få veta mer om branschen

Volvo Car Sverige får ny vd

1

Toyotahandlarna förlänger begagnatgarantierna till 10 år

Biltema Foundation satsar 800 miljoner

Skruvat.se rekryterar Claes Kjelldorff som Business Manager

”Vi vill gå i konfrontation med bilmotståndarna”

LBM Autoparts utökar med fler renoveringskit

"Riskerna med elbilar är överdrivna"

Nytt rekordår för DEFA

Snart kommer nya Land Rover Defender

Opel gör trendbrott med vinst

Ny lacktillbehörsserie från Axalta

Se alla Företagens egna nyheter

Påskhälsning

Nytt testcenter tas i bruk

Högskåpet för framtidens verkstad

"Med bra utbildning och support får våra kunder ut 100% av sin investering."

Trådlös truckkamera

Svängande kylvattentemperatur på bilar med DSG-växel

Hitta rätt belysning till din truck

Förvarar du däcken i en container, eller funderar på nytt däckhotell?

3D-utskrift av reservdelar! Vad gör Triscan?

100% verkstad i Göteborg och Malmö

Vad är egentligen en Logimat?

Lazer extraljus - Ford monteringskit

ACTIA 3D - standardinstallation och utbildning ingår alltid.

Verktygsskåpet för framtidens verkstad

Så säkerställs en säker arbetsmiljö på kedjans alla lastbils- och bussverkstäder

KW Parts storsatsar på sortiment till klassiska Amerikanska bilar!

Idag startar Bauma & Brigade är där!

Trådlös kamerasats med två skärmar

Boka din plats till årets konferens idag

Miljöstationen för framtidens verkstad

Behöver du byta till mindre farliga bilvårdsprodukter?

Kom till Brigade på Bauma!

Uppgradera din belysning till LED

Alla behöver en hylla

Integrerade säkerhetsprodukter sparar liv!

Sänd till en kollega

0.122