23948sdkhjf

Racingteamet som utgår från fordonsgymnasiet

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

Till vardags arbetar Fredrik Lestrup vid Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG. Men han har också en framgångsrik karriär som racerförare i ryggen och driver ett racingteam på hög nivå.

Nej, det går inte att öppna förardörren och tro att man ska kunna hoppa in bakom ratten som i vilken Golf som helst. I tävlingsutförande är dörröppningen en hinderbana av störtburens rör, en ratt som sitter i vägen och en stol som är utformad som en hink. I den ramlar till slut baken ner. Sedan kommer man inte upp igen.

Bilen är alldeles ny, byggd enligt TCR-reglementet och tänkt att användas i långloppsracing. Nu ska den för första gången upp på lyften och anpassas till säsongens hårda arbete i teamet. Och teamet, det är Lestrup Racing Team som driver flera racerbilar i olika serier.

– Främst är det de här TCR-Golfarna, men vi driver också några kundbilar. Bland annat har vi drivit BMW-bilar i den europeiska GT4-serien och våra TCR-bilar har vi kört i både STCC och i långlopp ute i Europa, berättar Fredrik Lestrup som driver teamet ihop med Totte Malmkvist.

Det är kväll när Fredrik tar emot på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG. Här arbetat Fredrik till vardags och här huserar också teamet.

– Tre dagar i veckan är jag anställd här på fordonsgymnasiet och två dagar i veckan jobbar jag med teamet, officiellt i alla fall. Vi har ett jättebra samarbete med STFG och vi marknadsför skolan på våra bilar och våra kläder, mot att vi får vara här, kostnadsfritt. För skolan är det perfekt att ha ett forum att synas i, och bra för eleverna.

Fredrik har själv lång erfarenhet som tävlingsförare på hög nivå, både i Sverige och internationellt, och när det egna teamet startades 2013 var det med Fredrik som förare.

– Vi köpte en Mini som vi drev i diverse långloppsserier. Sedan, till 2017, boomade TCR på riktigt. Vi kände att vi var färdiga med Mini och ville ha en ny utmaning. Då köpte vi vår första TCR-Golf, berättar Fredrik och visar in i nästa lokal.

Där står en likadan bil som den nya, men påtagligt ärrad efter att ha rullat många hårda mil på racerbanan. Fortfarande har den smutsen kvar från vinterns tredjeplats i 24-timmarsloppet på Circuit of the Americas i Texas, USA.

– Det är den TCR-Golf som har rullat flest kilometer, i alla fall vad Volkswagen Motorsport känner till. På en hel STCC-säsong åker du kanske 2 500 kilometer och på ett enda 24-timmarslopp åker vi drygt 3 000 kilometer, förklarar Fredrik.

Nu väntar många timmars jobb för att återställa bilen och göra den redo för kommande tävlingar. Men även om hårt arbete väntar behöver teamet inte gissa sig till vad som behöver göras.

– Det finns kilometerlistor på alla delarna, så som team är det hyfsat enkelt att veta vad man ska titta på. Och tillförlitligheten på TCR-bilarna är grym, om man lägger tid på att sköta dem som man ska.

Just att se till att bilarna alltid är i skick när de ska tillbaka ut på banan är någonting som Lestrup Racing Team är noga med.

– Jag är lite fyrkantig, men det kanske man måste vara för att få det att fungera. Jag har själv tävlat i team där man inte har lagt ned den här tiden, där bilarna går sönder och det inte är lagat till nästa racehelg. Om man inte gör det till 100 procent, då tycker jag att man kan skita i det.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Biltema släpper två nya kataloger

Kampen om guldet hårdnar i TCR Scandinavia

Mattias Andersson och Tobias Brink tog hand om varsin seger i två tuffa TCR Scandinavia-tävlingar på Gelleråsen Arena, där incidenter påverkade båda titelrivalerna Andreas Wernersson och Robert Dahlgren.

Patrik Flodin befäste ledningen i Rally-SM

Rallysporten går en ny vår till mötes i Sverige med ett allt starkare och intressantare mästerskap.

Volvo chocksänker bytesintervall för remmar

Drivremmar problembarn för Volvo

Volvos problem med motorer som riskerar haverera på grund av rembrott har visat sig vara omfattande, och Volvo har fortfarande inte vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att minimera riskerna för bilägarna.

Godkänd Bilverkstad blir tvingande när kommun gör upphandling

Kunskapen om Godkänd Bilverkstad sprider sig och nu har Sundsvalls kommun beslutat att i sin upphandling av verkstäder kräva att verkstaden ska vara ansluten till SFVF och/eller MRF och därmed också Godkänd Bilverkstad.

Nyhetsbrev

Handlare har inte koll på Volvos nya bytesintervall

Volvo Cars information om kortade kamremsbytesintervall når inte ut till fria verkstäder och inte ens till Volvo-auktoriserade handlare. Många bilköpare riskerar därför att få en otrevlig överraskning när det är dags för första servicen.

Arkiv

Ny säsong av Bilprovningen på TV3

Sasha Selipanov blir ny designchef på Koenigsegg

Koenigsegg Automotive har utsett Alexander (Sasha) Selipanov till ny designchef. Han har en bakgrund från Volkswagen, Lamborghini, Bugatti och Genesis.

McDonald's nya skylt för elladdning

Kvdbil-rapport visar på försäljningsras av begagnade bilar under 2019

Försäljningen av begagnade bilar fortsätter att minska. Under andra kvartalet 2019 föll försäljningen med cirka 6,1 procent jämfört med samma period i fjol. Samtidigt har lagren av begagnade bilar minskat hos bilhandeln. Det visar ny statistik från bilförmedlaren Kvdbil.se.

Chef-intervju: Mikael Backteman, Boier Bilverktyg

Egentligen hade han tänkt lämna branschen och göra någonting helt annat. Men ödet ville annorlunda. Nu är Mikael Backteman vd för Boier Bilverktyg.

Intresset för rally ökar – juniorboom i Rally-SM

Årets Verkstad kommer till Inspirationsdagen 100% Verkstad

Vinnare från MotorGalan tävlar i Yrkes-VM

Anna Widholm, lackerare vid Möller Bil i Västerås och vinnare av Årets Lackerare vid MotorGalan 2018 är en av de tävlande från fordonsbranschen vid Yrkes-VM i ryska Kazan. Den andre tävlande från fordonsbranschen är Oscar Thulin, Toveks Bil i Lund som tävlar i Bilskadeteknik.

Begagnatköpen ökade med 42 % under juli med VW Golf i topp

Lackerare efterlyses till MotorGalan

Den 14 november är det dags för Motorgalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Det är hög tid att nominera till de olika kategorierna. Vi skulle gärna se att fler nomineras, bland annat till kategorin Årets Lackerare.

Northvolt har börjat rekrytera till batterifabriken i Skellefteå

Nu ska fordonsbranschen utbilda i batteri- och elbilsteknik

Den svenska fordonsbranschen ska utbilda 10 000-tals svenska anställda för att inte Sverige ska hamna på efterkälken inom elbilar. Risken är att Kina och Tyskland konkurrerar ut Sverige, uppger Ekonomiekot.

Antal elbilar ökar och det är Tesla Model 3 som driver på

Samtidigt som effektfrågan debatteras flitigt fortsätter antal laddbara bilar att öka. Tesla Model 3 fortsätter att driva beståndsutvecklingen bland elbilarna. Nya studier visar emellertid att stora ökningar av elbilsbeståndet kan göras utan att ytterligare nätkapacitet behöver byggas ut.

Mopedens dag en folkfest i norr

Nu är det dags att nominera till MotorGalan

Den 14 november är det dags för MotorGalan 2019 på Berns Salonger i Stockholm. Då ska vinnare i 13 olika kategorier få sina priser. Men innan dess är det dags att nominera till de olika kategorierna. Den 13 augusti är sista dag att nominera.

Ytterligare 200 bilåterförsäljare väljer DEFAs Installerat & Klart

HBA Fordonsteknik AB presenterar liten, lysande nyhet

Stabil arbetsbänk med säkert fotfäste

Digital batterimätare för 12- och 24-volts batterier

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

Se alla Företagens egna nyheter

Unikt kombinationsljus

Drivaxel till Peugeot 207

Nyhet! Batterilös startbooster: GYS Startronic 800.

Ny drivaxel till Mazda 3

Snabba svar om snabblim

Vridmoment omvandlare till automatväxellådor

INFOFLEX FORDON - Integration Fortnox

Vi ses väl på Trailer Trucking Festival?

Vi fortsätter att sponsra Solvatten

Nyhet - Carbon serien från Lazer Lamps

Nytillverkade turboladdare

Kom ihåg att riskbedöma bilvårdsprodukter och andra kemikalier

Korrekt bromsprov för personbilssläp med påskjutsbroms

Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare..? Missa inte Mobilskolan i September!

Behöver du en produktlösning med DT-kontakt?

Ljusinställning - ACVLJN5413

Välkommen på Seminarium om ingjutning av elektronik med WEVO den 14-16 oktober 2019.

Uppdaterad produktkatalog

Ny drivaxel till Hyundai och Kia

Sogefi OE leverantör till "årets motor" från Ferrari

Hårdtest av UV-Triple+, Den svensktillverkade härdlampan för bilglasreparat...

Unikt kombinationsljus

Hjulinställning - ACTIA 3DLite

Fokus på verkstäder: Bli redo för besök från Arbetsmiljöverket

Nytt effektivt sätt att kolla oljemängden i faten!

Sänd till en kollega

0.123