23948sdkhjf

Racingteamet som utgår från fordonsgymnasiet

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

Till vardags arbetar Fredrik Lestrup vid Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG. Men han har också en framgångsrik karriär som racerförare i ryggen och driver ett racingteam på hög nivå.

Nej, det går inte att öppna förardörren och tro att man ska kunna hoppa in bakom ratten som i vilken Golf som helst. I tävlingsutförande är dörröppningen en hinderbana av störtburens rör, en ratt som sitter i vägen och en stol som är utformad som en hink. I den ramlar till slut baken ner. Sedan kommer man inte upp igen.

Bilen är alldeles ny, byggd enligt TCR-reglementet och tänkt att användas i långloppsracing. Nu ska den för första gången upp på lyften och anpassas till säsongens hårda arbete i teamet. Och teamet, det är Lestrup Racing Team som driver flera racerbilar i olika serier.

– Främst är det de här TCR-Golfarna, men vi driver också några kundbilar. Bland annat har vi drivit BMW-bilar i den europeiska GT4-serien och våra TCR-bilar har vi kört i både STCC och i långlopp ute i Europa, berättar Fredrik Lestrup som driver teamet ihop med Totte Malmkvist.

Det är kväll när Fredrik tar emot på Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium, STFG. Här arbetat Fredrik till vardags och här huserar också teamet.

– Tre dagar i veckan är jag anställd här på fordonsgymnasiet och två dagar i veckan jobbar jag med teamet, officiellt i alla fall. Vi har ett jättebra samarbete med STFG och vi marknadsför skolan på våra bilar och våra kläder, mot att vi får vara här, kostnadsfritt. För skolan är det perfekt att ha ett forum att synas i, och bra för eleverna.

Fredrik har själv lång erfarenhet som tävlingsförare på hög nivå, både i Sverige och internationellt, och när det egna teamet startades 2013 var det med Fredrik som förare.

– Vi köpte en Mini som vi drev i diverse långloppsserier. Sedan, till 2017, boomade TCR på riktigt. Vi kände att vi var färdiga med Mini och ville ha en ny utmaning. Då köpte vi vår första TCR-Golf, berättar Fredrik och visar in i nästa lokal.

Där står en likadan bil som den nya, men påtagligt ärrad efter att ha rullat många hårda mil på racerbanan. Fortfarande har den smutsen kvar från vinterns tredjeplats i 24-timmarsloppet på Circuit of the Americas i Texas, USA.

– Det är den TCR-Golf som har rullat flest kilometer, i alla fall vad Volkswagen Motorsport känner till. På en hel STCC-säsong åker du kanske 2 500 kilometer och på ett enda 24-timmarslopp åker vi drygt 3 000 kilometer, förklarar Fredrik.

Nu väntar många timmars jobb för att återställa bilen och göra den redo för kommande tävlingar. Men även om hårt arbete väntar behöver teamet inte gissa sig till vad som behöver göras.

– Det finns kilometerlistor på alla delarna, så som team är det hyfsat enkelt att veta vad man ska titta på. Och tillförlitligheten på TCR-bilarna är grym, om man lägger tid på att sköta dem som man ska.

Just att se till att bilarna alltid är i skick när de ska tillbaka ut på banan är någonting som Lestrup Racing Team är noga med.

– Jag är lite fyrkantig, men det kanske man måste vara för att få det att fungera. Jag har själv tävlat i team där man inte har lagt ned den här tiden, där bilarna går sönder och det inte är lagat till nästa racehelg. Om man inte gör det till 100 procent, då tycker jag att man kan skita i det.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Ta chansen – lär dig något nytt på Inspirationsdagen 100% Verkstad

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

KG Knutsson AB och Univar Solutions i samarbete

Nyhetsbrev

De lanserar ny bil och lyfter fram lokala näringslivet

Arkiv

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Framtidssäkra bilverkstaden på Automässan

​Frövi Bilservice kan leva vidare tack vare investeringsstöd

Bensinbolaget ville inte fortsätta verksamheten. Men Kenneth Johansson på Frövi Bilservice sökte stöd hos Region Örebro län och nu har han beviljats 800 000 kronor i investeringsstöd för att utveckla verksamheten med nya pumpar, datorer, kortläsare och cisterner för att fortsätta sälja drivmedel.

Semcon ska säkra framtida autonoma fordon

Semcon ingår ett nytt samarbete om funktionell säkerhet med en global fordonstillverkare. Projektet ska se till att framtidens självkörande fordon blir tillförlitliga med hjälp av kvalitetssäkrade systemlösningar.

Motormagasinet söker reporter

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Trux nyanställer efter starkt första halvår

Dendo Drive House - när den laddbara bilen får bestämma hur vi ska bo

”Dendo Drive House1” (DDH) från Mitsubishi innebär att bilar, hus och fasta elnät kommer att kunna kopplas samman. Ett ekosystem där hemmet tillsammans med bilen genererar, lagrar och delar elkraft, vilket gör att bilen blir en del av den elektrifierade infrastrukturen.

Oljebar förenklar verkstadens arbete

Subaru har börjat utvecklat ny elbil

Genom att vidareutveckla sin plattform SGP kommer Subaru i ett joint venture ta fram en fyrhjulsdriven elbil med solid state-batterier. En första visning av bilen förväntas genomföras under OS i Tokyo nästa år.

Dahlgren vann på nya racingbanan vid Skellefteå

Johan Kristoffersson segrade i SM-rallyt Gästabudstrofén

Rallycrossvärldsmästaren Johan Kristoffersson, MK Team Westom, fick revansch för fadäsen i South Swedish Rally där han tvingades att bryta. Rallykarriären börjar ta sig för värmlänningen.

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

”Man fokuserar för mycket på diagnosverktygen”

I dag har verkstäderna i Sverige glömt hur man felsöker med hjälp av avgasmätning. Det menar Tommie Nilsson, Sverigeansvarig för danska Elektro Partner som bland annat jobbar med teknisk support och även säljer emissionsanalysutrustning.

Så röstade Riksdagen om kriminalisering av manipulerade mätarställningar

Middagsbjudningar för kunderna ökar försäljningen

Säljer man fler bilar och får lojalare kunder genom att bjuda dem på gratis mat och underhållning? Bilföretaget Shaheen Chevrolet i Michigan hävdar att man lyckats med just detta.

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Se alla Företagens egna nyheter

Nya arbetsljusramper 8000-serien

Tävla om snygga jackor från ExxonMobil på Borgeby Fältdagar & prata smörjmedel med våra experter!

Vad kan du om olika cyanoakrylat? Lär dig mer i vårt blogginlägg!

Kom och hälsa på oss på Borgeby Fältdagar 26-27 juni, monter E:32

Bilreklamens nyaste innovation!

LBM Autoparts på ReMaTec i Amsterdam

Sverigepremiär för användning av ElaProof!

Minimera driftstopp med FAG-hjullager.

Hjälp till att förhindra miljarder bedrägerier.

- Claes, en bilhandlare söker dig

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Kolla in vår nya video om hur Plasmabehandling kan hjälpa dig att limma svårlimmade plaster lättare!

G A Lindberg ChemTech förvärvar delar av Edvard Schneidler och utökar vårt elektroniksortiment

Back-TV sats trådlös med kamera

Välkommen till LBM Autoparts Peter Wendel!

Heavy Duty Arbetsbelysning

Spegelskyltar höjer uppmärksamheten

LBM Autoparts tackar Helena Nordin för trogen tjänst!

Lazer - högpresterande extraljus

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smörjfett & silikon

Nya Luftbälgar till Range Rover L322

Säljstöd med integration till 4 finansbolag

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga drif...

Projektet är igång!

Fyll på ditt varumärke med coola flaskor

Sänd till en kollega

0.122