23948sdkhjf

Han är en välkänd profil på Henkel

| Av Daniel Östlund | Tipsa redaktionen

Med humor och värme berättar Per-Åke Rydeberg om sina år i branschen och om de produkter han representerar. Men vi får också veta varför han kallas för doktor.

Han är en välkänd profil i branschen, Per-Åke Rydeberg, och ett bekant ansikte på otaliga mässor och möten. Till hans ansvarsområde på Henkel hör allt fordonsrelaterat som man säljer på eftermarknaden. Men kanske är han mest intimt förknippad med varumärket Teroson.

– Jag har hållit på med Teroson ett tag nu, jag började sälja det 1984. Så jag är inne på mitt 35:e år. Ibland brukar man säga att man ärver sina gråa hår från sina barn. Men jag har faktiskt fått rätt mycket från Teroson, berättar Per-Åke när vi träffar honom på kontoret i Bromma.

På hans visitkort står det att Per-Åke är TCS VRM, eller "technical customer support, vehicle repair and maintenance". På vanlig svenska betyder det att han arbetar med teknisk support, med teknik och utbildning. Och så lär det fortsätta ett tag till, trots att han nyligen fyllt 65.

– Jag hade möte med chefen i julas. "Innan vi börjar, Per-Åke", sade han då, "så ska jag väl säga att det är 67 som gäller", säger Per-Åke med glimten i ögat.

Det märks att han gillar det han gör. Men egentligen var det inte alls meningen att han skulle hamna i fordonsbranschen och från början var planen en annan.

– När jag slutade skolan, då skulle jag bli Konsumföreståndare, säger Per-Åke, inte utan att se lite förvånad ut.

Henkel, där Per-Åke jobbar, är en jättekoncern med säte i Tyskland och verksamhet över hela världen. I portföljen finns allt från tvättmedel och tvål till vibrationsdämpande tätning i bilkarosser. Och lim, förstås, Pritt limstift känner nog alla igen från förskolan och Loctite är en stapelvara i många verkstäder.

På det svenska huvudkontoret i Bromma utanför Stockholm sköter man inte bara försäljningen till de nordiska länderna, man har också ett laboratorium i källaren. Per-Åke visar ner för trapporna och bakom en tjock ståldörr finns arbetsbänkar och bord med maskiner och mojänger.

– Här gör vi prover på nya produkter, eller när kunder har problem testar vi grejerna här. Vår industrisida gör prover på nya applikationer, åldringsprover, salttester och dragprovning.

Per-Åke banar sig fram apparater och arbetsstycken, går fram till klädhängaren och drar på sig en vit rock.

– Jag brukar alltid ta på mig en vit rock. Det började en gång i tiden, när jag besökte Teroson-fabriken i Tyskland. De hade sju stycken laboratorier där och alla gick omkring med vita rockar. Och de hette saker som doktor Beck och doktor Schneider och doktor Krall och så vidare. Så jag tänkte, jag tar en sådan där vit rock och börjar kalla mig för doktor Rydeberg, berättar Per-Åke och tillägger att det än i dag ringer kunder och frågar efter "doktor" Rydeberg.

Sedan tar Per-Åke, eller doktor Rydeberg, fram sin trollerilåda med produkter som som ska göra livet enklare i bilverkstaden. Bland annat en typ av fogningsmassa som man använder när man byter tak på en bil.

– Det här är ett vanligt karosserikitt, med en hårdhet på 50. Det sjunker inte, men det när det drar sig kan du få den här lilla synliga sjunkningen på ett tak.

Per-Åke visar en sträng med kitt som känns ungefär som gummi när man trycker på det med nageln. Sedan tar han fram ett annat prov, en likadan sträng med kitt men som knappt gör något motstånd alls.

– Den här, den är designad att ha noll Shore A. Då känns det som riktigt snor. Den lägger du på takbågarna och seden sammanfogar du taket. Det förhindrar taket från att fladdra.

Nästa sak som åker fram är en burk med spackel, en rejäl pjäs tänkt att monteras i en automat med en härdarstav bredvid, så att det kommer ut rätt mängd härdare till rätt mängd spackel.

– En bra spacklare, om han arbetar med en vanlig burk så brukar han ha halva tuben härdare kvar när spacklet är slut. Men en mindre bra spacklare, han har halva burken spackel kvar när härdartuben är slut.

Per-Åke visar vidare genom sortimentet, bland annat en penna från Loctite med en rulle i spetsen som gör det lättare att applicera packningsmaterial på motordelar och ett antiflutter-material som skummar ungefär som byggskum, men som blir mjukt på ett sätt som byggskum inte alls är.

– Vanligt byggskum som du köper i järnaffären, det är ett vansinnigt material. Det kan flytta tegelväggar. Det här materialet, när det stöter på det minsta motstånd stannar det av och söker en annan väg. Så det finns ingen risk för deformerad plåt.

Rätt vad det är lyfter Per-Åke sedan fram en bitig stålpjäs, en växellådsaxel från en lastbilslåda.

– Det är en axel ur växellådan på en Scania. Och den har man limmat ihop. Då ser man vad man kan göra med lim.

Det finns fler exempel. I ett skåp står ett spikdubbat rallydäck som Per-Åke lyfter fram, ett däck där dubbarna limmats på plats.

– De här dubbarna har inte en massa kragar på sig, utan en lång hals som man limmar fast. Då lossnar aldrig dubben, utan det är gummiklacken som går sönder. Själv åker jag motorcykel på vintern och då dubbar jag själv, säger Per-Åke som om det vore världens självklarhet.

Men det är det väl, en självklarhet, för någon som Per-Åke. Klart att man åker motorcykel på vintern. Problem, de är till för att övervinnas.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

Nyhetsbrev

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Arkiv

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Ta chansen – lär dig något nytt på Inspirationsdagen 100% Verkstad

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

KG Knutsson AB och Univar Solutions i samarbete

De lanserar ny bil och lyfter fram lokala näringslivet

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Framtidssäkra bilverkstaden på Automässan

​Frövi Bilservice kan leva vidare tack vare investeringsstöd

Bensinbolaget ville inte fortsätta verksamheten. Men Kenneth Johansson på Frövi Bilservice sökte stöd hos Region Örebro län och nu har han beviljats 800 000 kronor i investeringsstöd för att utveckla verksamheten med nya pumpar, datorer, kortläsare och cisterner för att fortsätta sälja drivmedel.

Semcon ska säkra framtida autonoma fordon

Semcon ingår ett nytt samarbete om funktionell säkerhet med en global fordonstillverkare. Projektet ska se till att framtidens självkörande fordon blir tillförlitliga med hjälp av kvalitetssäkrade systemlösningar.

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Trux nyanställer efter starkt första halvår

Dendo Drive House - när den laddbara bilen får bestämma hur vi ska bo

”Dendo Drive House1” (DDH) från Mitsubishi innebär att bilar, hus och fasta elnät kommer att kunna kopplas samman. Ett ekosystem där hemmet tillsammans med bilen genererar, lagrar och delar elkraft, vilket gör att bilen blir en del av den elektrifierade infrastrukturen.

Motormagasinet söker reporter

Oljebar förenklar verkstadens arbete

Subaru har börjat utvecklat ny elbil

Genom att vidareutveckla sin plattform SGP kommer Subaru i ett joint venture ta fram en fyrhjulsdriven elbil med solid state-batterier. En första visning av bilen förväntas genomföras under OS i Tokyo nästa år.

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Ferrari har inlett året kanonstarkt

Snillrik hjullyft gör bytet enkelt

Se alla Företagens egna nyheter

HBA utökar med blåljus från Federal Signal

Vinn snygga jackor från ExxonMobil - Kom & tävla med oss på Borgeby Fältdagar

Nya arbetsljusramper 8000-serien

Tävla om snygga jackor från ExxonMobil på Borgeby Fältdagar & prata smörjmedel med våra experter!

Vad kan du om olika cyanoakrylat? Lär dig mer i vårt blogginlägg!

Kom och hälsa på oss på Borgeby Fältdagar 26-27 juni, monter E:32

Bilreklamens nyaste innovation!

LBM Autoparts på ReMaTec i Amsterdam

Sverigepremiär för användning av ElaProof!

Minimera driftstopp med FAG-hjullager.

Hjälp till att förhindra miljarder bedrägerier.

- Claes, en bilhandlare söker dig

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Kolla in vår nya video om hur Plasmabehandling kan hjälpa dig att limma svårlimmade plaster lättare!

G A Lindberg ChemTech förvärvar delar av Edvard Schneidler och utökar vårt elektroniksortiment

Back-TV sats trådlös med kamera

Välkommen till LBM Autoparts Peter Wendel!

Heavy Duty Arbetsbelysning

Spegelskyltar höjer uppmärksamheten

LBM Autoparts tackar Helena Nordin för trogen tjänst!

Lazer - högpresterande extraljus

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smö...

Nya Luftbälgar till Range Rover L322

Säljstöd med integration till 4 finansbolag

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga drif...

Sänd till en kollega

0.215